In september laat de zomer zich vaak nog even van zijn warmste kant zien. Maar de eerste vallende bladeren doen je ook beseffen dat de herfst in aantocht is. Geen reden om je fiets op te bergen, maar juist wel de periode om je voor te bereiden op andere omstandigheden.
De herfst kan prachtig zijn, en toch heb je als fietser ook te dealen met wat minder leuke kanten. De zon die eerder ondergaat, de temperaturen die flink kunnen dalen, en vooral ook de nattigheid, waardoor je weer vaker je fiets moet schoonmaken.
Misschien is het in je hoofd nog volop zomer, toch is het slim om je nu alvast voor te bereiden op datgene wat komen gaat. Door eens een blik te werpen in je kledingkast bijvoorbeeld, je fiets te checken en te zien of je straks in de duisternis wel zichtbaar genoeg bent.
Inventariseer je garderobe
Vanaf september kan het in de vroege uurtjes al fris zijn op de fiets. Arm- en beenstukken zijn dan onvermijdelijk, en zelfs een jasje aantrekken is dan niet zo’n gekke gedachte.
De truc in dit geval is om in laagjes te denken. Kledingstukken die je gaandeweg uit kunt trekken, wanneer het verder opwarmt. Een dunne bodywarmer kan dan ideaal zijn, want die steek je gemakkelijk weg in je achterzak.
De eerste weken van de herfst kun je wellicht nog prima uit de voeten met een laagje extra. Maar het allerbelangrijkste item, voor als de herfst echt inzet, is zonder twijfel een goed fietsjack.
Zo’n jas maakt echt het verschil als je comfortabel wilt fietsen op koude dagen. Zeker wanneer je er een kiest die bestand is tegen de wind en regen. Vaak is zo’n fietsjack wel een investering, maar het is er een waar je geen spijt van zult hebben. In dit artikel lees je waar een goed fietsjack precies aan moet voldoen.
Een fietsjack is dus een goede basis, maar op hele koude dagen ben je er dan nog niet. Daalt de temperatuur verder, dan moet je ook je handen, voeten en hoofd gaan beschermen.
Als fietser heb je heel wat hoofddeksels waaruit je kunt kiezen, van simpel koerspetje tot gevoerde bivakmuts. In dit overzicht zie je welke opties je als wielrenner nog meer hebt.
Ook voor je handen en voeten geldt natuurlijk dat je ze graag droog en warm houdt. Goed de weersomstandigheden in de gaten houden is daarbij de belangrijkste tip. Waarbij je niet alleen moet letten op de temperatuur, maar ook of het droog blijft of nat wordt. Beide situaties vragen om andere kledingkeuzes. Wat je nog meer kunt doen om warm te blijven op de fiets, lees je hier.
Bereid je voor op de duisternis
De kans is groot dat je vanaf de herfst weer vaker in het donker zult fietsen. Daarom is het nu het goede moment om je af te vragen of je op die momenten wel voldoende zichtbaar bent.
Een goed voor- en achterlicht zijn daarbij het allerbelangrijkst, maar ook opvallende of reflecterende kleding kan je helpen om beter zichtbaar te zijn.
Ben jij iemand die de duisternis liever vermijdt? Ook dan is het verstandig om lampjes te hebben voor op de fiets. Die hebben namelijk ook hun nut op donkere dagen. Daarnaast kan de duisternis je ook gewoon overvallen, door pech onderweg, of omdat je later naar huis gaat dan gepland.
Koop je een lamp, zorg dan dat deze is op te laden, zodat je nooit eens zonder batterijen zit. Een andere belangrijke tip is om goed te kijken naar de accuduur. Die is bij een krachtige lamp vaak langer, waardoor je minder risico loopt dat hij je onderweg in de steek laat.
Tot slot wil je niet alleen goed zichtbaar zijn, maar zelf ook goed kunnen zien tijdens het fietsen. Zeker op donkere buitenwegen.
Meer tips nodig? In dit artikel lees je maar liefst 15 tips voor het fietsen in het donker.
Maak je fiets winterklaar
De overgang van de zomer naar de herfst vraagt ook meer aandacht voor je fiets. De tijd dat je die achteloos in de schuur kon zetten na een ritje is straks helaas weer over.
De nattigheid die bij de herfst hoort vraagt meer onderhoud, zeker als je zuinig bent op je fiets. Heel wat wielrenners kiezen om die reden voor een winterfiets. Als jij ook die luxe hebt, dan is het nu de tijd om deze winterklaar te maken.
Je zult in de herfst niet alleen vaker je fiets moeten schoonmaken, sommige onderdelen slijten ook veel sneller door het slechte weer. Alvast een setje remblokken bestellen is bijvoorbeeld heel slim om nu te doen. En een wet lube – olie voor de natte dagen – wil je natuurlijk ook op voorraad hebben.
Wat precies het verschil is tussen een dry en wet lube lees je in dit artikel. En hoe je op slimme wijze je fiets schoonmaakt check je hier.
De herfst vraagt dus enige voorbereiding. Maar heb je daar eenmaal wat tijd aan besteed dan is er ook in het najaar een hoop te genieten. Toch last van een dipje? Hier lees je hoe je ondanks de soms wat uitdagende omstandigheden toch gemotiveerd blijft op de fiets.
Foto bij intro: Coen van den Broek