Zo maak je simpel en snel je fiets schoon

Zo maak je simpel en snel je fiets schoon

Ken je dat? Je hebt net lekker gefietst, bent hongerig en verlangt naar een warme douche. Zeker op een koude dag, midden in de winter. Maar voordat je daar aan toe bent wacht er nog een wat minder leuk klusje: het schoonmaken van je fiets.

Die modderige racefiets kun je natuurlijk niet aan z’n lot overlaten. Het schoonmaken van je fiets is dan ook een noodzakelijk kwaad, waar je vooral op natte dagen niet aan ontkomt. Het nut ervan spreekt voor zich. Niet alleen gaat je fiets langer mee en slijten onderdelen minder snel. Een schone fiets geeft je ook meer fietsplezier.

Stappenplan

Een goede zaak dus om van dat schoonmaakwerk na het fietsen een routineklus te maken. En wil je er zo min mogelijk tijd aan besteden, dan moet je het slim aanpakken. Hoe, dat lees je in dit simpele stappenplan. 

1. Wil je het jezelf echt gemakkelijk maken, hang je fiets dan in een fietsreparatiestandaard. Dan kun je overal gemakkelijk bij en zie je goed wat je aan het doen bent.

Een standaard zoals deze van Trivio is niet heel goedkoop, maar wel erg handig. Natuurlijk zijn er ook goedkopere varianten. Winkels als de Lidl hebben soms ook een speciale actie, waardoor je goedkoop een standaard op de kop kunt tikken.

2. Verwijder de wielen en plaats een kettingspanner om spanning op de ketting te houden. Dat vergemakkelijkt het schoonmaken, maar ook het aanbrengen van nieuwe olie op de ketting, na het schoonmaken.

3. Spoel het frame en alle onderdelen af met een sproeier. Gebruik nooit een harde straal, want daarmee spuit je al het vet uit de lagers.

4. Voorzie de ketting met een kwast van een biologisch afbreekbare ontvetter of afwasmiddel en laat deze een paar minuten inwerken, zodat het vet kan afbreken.

5. Poets met een spons het vet van de kettingbladen en de derailleurs en neem tot slot ook de ketting zelf mee.

6. Daarna spoel je deze onderdelen af met water. Let er goed op of alles schoon is. En werk van boven naar beneden. Vergeet ook de ketting zelf niet, zodat je de ontvetter goed afspoelt.

7. Maak vervolgens met een spons en een sopje het frame, de bracket en de voor- en achtervork schoon. Vergeet ook de kabels, het stuur en de remmen niet.

8. Spoel de fiets af met water.

9. Ook de wielen krijgen natuurlijk een schoonmaakbeurt. Zeep de cassette van je achterwiel in en borstel deze goed af. Spoel de cassette vervolgens goed af. De velg, banden en spaken maak je schoon met een sopje en een spons.

wielen schoonmaken

10. Spoel de zeep af en plaats de wielen terug in het frame. 

11. Maak nu je fiets droog met een handdoek. Gebruik een aparte handdoek voor je ketting.

12. Voorzie de ketting vervolgens van een dry of wet lube. Een wet lube is vooral handig in de winter, want deze spoelt er niet zo gemakkelijk af wanneer het regent. Het nadeel is dat een wet lube meer vuil aantrekt.

13. Haal met een doek de overtollige olie van je ketting.

14. Check tot slot of de ketting weer goed loopt.

Herhaal je bovenstaande stappen regelmatig, dan wordt het schoonmaken van je fiets een echte routineklus, waar je zo mee klaar bent. Bovendien heb je echt eer van je werk. Want wat is er nou fijner dan een brandschone fietst die soepeltjes schakelt?

Foto bij intro: Needpix