Nieuwe fietsschoenen? Zo hou je ze mooi (én wit)

Nieuwe fietsschoenen? Zo hou je ze mooi (én wit)

Fietsschoenen mogen dan een gebruiksvoorwerp zijn, je wilt ze ook lang mooi houden. Hoe doe je dat, en met name als je witte fietsschoenen draagt? Hier zijn 5 tips.

1. Impregneer je schoenen

Je fietsschoenen impregneren is eigenlijk een must als je ze lang mooi wilt houden. De spray zorgt voor een extra beschermingslaag, die vuil en water afstoot. 

Denk trouwens niet dat je na één keer sprayen klaar bent. Na verloop van tijd lost het laagje weer op. Blijf je schoenen om die reden om de zoveel tijd impregneren.

2. Houd een oud paar achter de hand 

Gebruik je nieuwe fietsschoenen als mooi-weerschoenen, en draag ze alleen als het droog is en de weg droog is. Voorwaarde is wel natuurlijk dat je nog een tweede paar hebt. Een ouder paar fietsschoenen bijvoorbeeld.  

3. Draag overschoenen bij slecht weer

Is het je enige paar fietsschoenen, of heb je ze het liefst altijd aan? Draag dan overschoenen bij slecht weer. Met name in de winter scheelt dat een hoop. Bijkomend voordeel: dat is nog een stuk warmer ook, en je voeten blijven langer droog.

4. Maak een routine van het schoonmaken

Poets je schoenen na ieder ritje, ook als ze nauwelijks vies zijn. Dan kan vuil zich niet ophopen én dan ogen je schoenen ieder ritje weer als nieuw. Wacht je langer, dan is vuil vaak moeilijker te verwijderen.

Maak je er een routine van, dan ben je bovendien zo klaar. Tip: doe het tegelijk met het schoonmaken van je fiets.

5. Gebruik een wonderspons

Sommige vlekken op je fietsschoenen zijn soms hardnekkig. Vlekken van je ketting bijvoorbeeld, of zwarte strepen van je voorband.  

Gelukkig zijn er de nodige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die dan kunnen helpen. Maar pas wel op. Niet iedere schoen is goed bestand tegen deze soms agressieve middeltjes. 

Wat in ieder geval zeker werkt – zoals je ziet aan de foto hieronder – is een wonderspons. Deze spons rekent af met de meest vervelende vlekken en je hebt verder alleen maar een beetje water nodig. Maar pas wel op want zo’n spons kan ook voor kale plekken zorgen als je iets te hard boent. 

Een wonderspons heeft een schurende werking, en verwijdert daardoor meer vlekken.

Welk middel je ook probeert, ga altijd voorzichtig te werk en doe eerst een test op een onopvallend deel van je schoen. De wondersponsjes zijn in veel drogisterijen en supermarkten te koop, en ze kosten bijna niks.

Foto’s: In de Kopgroep en Rapha