Dit moet je weten over het smeren van je ketting

Dit moet je weten over het smeren van je ketting

Ketting smeren

Maximaal genieten van je fietsritjes doe je alleen maar als je materiaal honderd procent in orde is. Een regelmatige schoonmaakbeurt voor je fiets is dan noodzakelijk, en een goed gesmeerde ketting hoort daar ook bij. 

Een goed geoliede ketting vergroot je fietsplezier niet alleen, je ketting, cassette en kettingbladen slijten ook nog eens minder snel. En dat laatste is natuurlijk erg fijn voor je portemonnee.

Kies de juiste olie

Wanneer je een ketting smeert, dan heb je de keuze tussen een dry lube of een wet lube. Welke je kiest is in principe heel simpel, en laat je afhangen van de weersomstandigheden.

Op vochtige en regenachtige dagen heeft een wet lube de voorkeur, op droge dagen is een dry lube je beste optie. Klinkt best logisch toch?

Die twee soorten hebben ook echt hele verschillende eigenschappen, en daarom is het raadzaam om beide in huis te hebben. Een wet lube namelijk regent niet binnen de kortste keren van je ketting af, terwijl een dry lube minder stof en vuil aantrekt. 

Anders gezegd smeert een wet lube beter dan een dry lube, maar die laatste doet dat voldoende bij droog weer.

Een schone fiets

Een ketting smeren is in principe een simpele taak, en toch gaat het in de praktijk nog wel eens mis. Het komt vaak voor namelijk dat de ketting nog smerig is als mensen nieuwe olie aanbrengen. 

Het is dus zaak om je ketting eerst goed schoon te maken. In de meeste gevallen valt dat klusje gelukkig mee. Het volstaat dan om je ketting met een doek en wat ontvetter te reinigen. Pak de ketting losjes beet met een doek waar je wat ontvetter op hebt aangebracht, en draai de ketting rond, totdat de ketting schoon is.

Wanneer dat niet voldoende is, dan kun je ook een speciale kettingreiniger gebruiken zoals bijvoorbeeld deze. In het uiterste geval kun je de ketting er ook volledig afhalen, in een badje met biologisch afbreekbare ontvetter laten weken en vervolgens afboenen. 

Doseer

Wanneer je de olie aanbrengt op je ketting dan gebruik je bij voorkeur een flesje. Een spuitbus zorgt er namelijk al snel voor dat er olie komt op plekken waar je dat niet wilt. Schud de olie voor je hem aanbrengt.

Een andere veelgemaakte fout bij het smeren van je ketting, is dat je te veel olie gebruikt. Dat is niet alleen zonde van de olie, je trekt er ook nog eens onnodig veel vuil mee aan.

Draai de ketting enkele malen rond terwijl je de olie gedoseerd aanbrengt op de ketting. Je bent nu bijna klaar, maar de volgende stap moet je zeker niet vergeten. Als laatste haal je namelijk de overtollige olie weg met een doek, terwijl je de ketting weer ronddraait. Olie aan de buitenzijde doet namelijk niet zoveel, behalve vuil aantrekken.

In het kort

Kort samengevat is het belangrijk om het volgende te onthouden wanneer het tijd is om je ketting te smeren:

  • Kies een wet lube of dry lube op basis van de weersomstandigheden.
  • Maak je ketting eerst goed schoon.
  • Gebruik geen spuitbus maar een flesje.
  • Schud de olie goed.
  • Breng de olie gedoseerd aan en overdrijf het niet.
  • Verwijder de overtollige olie zodat je ketting zo min mogelijk vuil aantrekt.

Je ketting smeren is dus een super simpel klusje. En doe je het goed en regelmatig, dan geniet je op ieder moment van een soepel draaiende en geruisloze ketting.