14 tips waarmee je veilig in het donker fietst

14 tips waarmee je veilig in het donker fietst

donkere weg

Het is de aloude afweging die je als wielrenner ieder jaar tijdens de herfst weer maakt. Ga je binnen trainen of blijf je buiten fietsen, desnoods in het donker? 

Doe je dat laatste, dan is het zaak om je goed voor te bereiden. Daarnaast is het slim om je aan te passen aan de omstandigheden. Met de volgende tips ga je veilig de weg op, en geniet je het meest van een fietstocht in het donker.

1. Wees wat voorzichtiger

Ook al fiets je over bekende wegen, in het donker ziet alles er anders uit en is je zicht minder. Doe het daarom wat rustiger aan onderweg en laat je ogen rustig wennen als je vertrekt.

2. Fiets een bekende route

Een bekende route is in het donker een groot voordeel. Je weet precies waar je moet opletten, of waar je beter even vaart mindert. Dat maakt het veiliger en het voelt meer vertrouwd. 

3. Fiets over veilige wegen

Bedenk van te voren een route waarbij je zoveel mogelijk over veilige wegen en fietspaden rijdt. Overzichtelijke wegen dus, waar je minder vaak de weg deelt met ander verkeer. Dat is misschien niet de mooiste route die je kunt bedenken, maar het geeft je wel meer rust en zekerheid.

4. Zorg voor goede verlichting

Natuurlijk moet je ’s nachts goed zichtbaar zijn. Maar net zo belangrijk is het dat je zelf ziet waar je fietst. Buiten de bebouwde is het vaak erg donker. Een krachtige lamp die de weg goed verlicht is dan een noodzaak. Hier vind je vijf krachtige koplampen, mocht je nog op zoek zijn. 

5. Laad je verlichting iedere keer op

Maak er een routine van om telkens je fietslampen op te laden voor je rit. Op die manier zul je nooit zonder licht komen te staan, ook als de rit onverwachts wat langer duurt. Een reservelamp meenemen voor de zekerheid is uiteraard ook een uitstekend idee. 

6. Laad je telefoon op

Wat voor je lamp geldt, dat geldt ook voor je telefoon. Laad je telefoon op als dat nodig is, dan kun je in pech- of noodgevallen altijd iemand bellen onderweg. 

7. Stel je licht goed af

Je wilt ’s nachts op de fiets goed zichtbaar zijn, en dus heb je een krachtige lamp. Maar houd er wel rekening mee dat zo’n lamp vaak net zo sterk is als de koplamp van een auto. Je licht goed afstellen is dus noodzakelijk, om te voorkomen dat je anderen verblindt. 

Je licht dimmen waar dat kan is uiteraard ook slim. Bijkomend voordeel is dat je lamp langer meegaat.

8. Draag reflecterende kleding

Met een goed fietslicht ben je zichtbaar in het verkeer, maar met reflecterende kleding in een opvallende kleur val je nog beter op. Je kunt het eigenlijk niet overdrijven als het om je veiligheid gaat.

9. Check je fiets

Check je fiets voor ieder vertrek. Op pech zit je nooit te wachten, maar in het donker is het dubbel balen wanneer je langs de kant komt te staan. Check ook je banden op slijtage en scheurtjes, en vervang ze tijdig om ellende te voorkomen. 

10. Kies voor winterbanden

Winterbanden zijn een slimme keuze, als je de kans op lekrijden wilt verkleinen. Vaak geven die banden je ook wat meer grip, wat fijn is natuurlijk op glibberige wegen.

11. Draag een bril met heldere glazen

De zon mag dan wel niet schijnen, ’s nachts is het net zo belangrijk om je ogen te beschermen tegen de wind, vuil en beestjes. Duurdere racebrillen hebben vaak een systeem waarbij je gemakkelijk de glazen kunt wisselen. Een extra bril met heldere glazen aanschaffen kan natuurlijk ook.

12. Laat iemand weten dat je gaat fietsen

Vooral ’s avonds is het slim om iemand op de hoogte te stellen van je plannen. Helemaal als je over afgelegen wegen fietst. Er kan je altijd iets overkomen namelijk. (Ook al denk je van niet.)

13. Check het weerbericht

’s Avonds en ’s ochtends is het vaak nog kouder, dus is het zaak om je goed aan te kleden. Neem daarnaast geen risico als er gladheid wordt verwacht. Liever een training overslaan dan maar, of een dagje later fietsen.

14. Rij samen

Spreek af met anderen als je de kans hebt. Niet alleen is het gezelliger om samen te fietsen, maar ook sta je er niet alleen voor als een van jullie iets overkomt. Daarnaast motiveert het ook natuurlijk. Je zult minder snel geneigd zijn om een training over te slaan.

Foto’s: Unsplash