Hier moet een goed fietsjack aan voldoen

Hier moet een goed fietsjack aan voldoen

De herfst kan op sommige dagen een beproeving zijn die flink wat vraagt van je doorzettingsvermogen. Maar wanneer je van te voren slimme kledingkeuzes hebt gemaakt, dan valt de ellende op de fiets vaak reuze mee.

Eerlijk is eerlijk, fietsen in de regen of kou gaat waarschijnlijk nooit iets zijn waar je heel erg naar uitkijkt. Maar met een goed fietsjack kun je het slechte weer wel urenlang de baas zijn, waardoor de kans groter is dat je gemotiveerd blijft tot het einde van je rit.

Een goed fietsjack is dus onmisbaar. Of je nu een compact regen- of windjack zoekt, of een warm jack met een groot ademend vermogen. Om je op weg te helpen, lees je hieronder waar een goed fietsjack aan moet voldoen en hoe je per weertype een goede keuze maakt.

Pasvorm

Een goed fietsjack heeft een pasvorm die goed aansluit op je lichaam, zodat er niks wappert en je geen onnodige energie verspilt. Stretch-stoffen geven je bewegingsvrijheid en een gripper aan de onderzijde voorkomt dat een fietsjack omhoog kruipt. Een extra lange achterkant zorgt ervoor dat het jack goed zit in een voorovergebogen fietshouding. 

Kijk wanneer je een fietsjack koopt ook naar details die je belangrijk vindt, zoals het aanwezig zijn van achterzakken of het kunnen afritsen van je mouwen. Soms hebben zakjes een rits om iets belangrijks in te stoppen. 

Zoek je een regen- of windjasje die je onderweg uit kunt trekken? Let er dan op of je het jack op kunt opvouwen tot een klein pakketje.

Zichtbaarheid

Het ideale fietsjack houdt je dus je warm en droog. Maar op donkere dagen is het ook belangrijk om op te vallen in het verkeer. Een jack in een fluorescerende kleur helpt je daar uitstekend bij. En wil je nog meer opvallen, kies dan voor een jack met reflecterende delen. 

Een fietsjack is trouwens nooit helemaal reflecterend, omdat het jack daardoor niet meer zou kunnen ademen.

Dit Craft Verve Rain Fietsjack voor heren is een goed voorbeeld van zo’n jack waarmee je goed opvalt, dankzij zijn neon uitvoering en reflecterende stukken. Verder heeft het jasje een prima ventilatie en is hij makkelijk op te bergen in een vakje van je wielershirt.

Craft Verve Rain Fietsjack
Craft Verve Rain Fietsjack voor heren.

Ook met onderstaand AGU Essential Regenjack voor dames ben je heel goed zichtbaar. Het regenjasje is ook wind- en waterdicht, maar ademt wel. Het jack is bovendien gemakkelijk op te bergen onderweg.

Agu Essential Regenjack
AGU Essential Regenjack voor dames.

Waterdicht en waterafstotend

Met een waterdicht fietsjack geef je de regen geen kans om je nat te laten regenen. Waterdicht betekent dat een jack de regen volledig tegenhoudt. Openingen als je kraag of mouwen natuurlijk uitgezonderd. Het nadeel van zo’n jack is dat het ademend vermogen soms afneemt. 

Een goed waterdicht jack heeft ook waterdichte naden en ritsen, waardoor water daar ook niet doorlekt. Zoek je een regenjas die iedere bui aan kan, let dan goed op de maatregelen die zijn getroffen. Vaak zijn naden dan getapet en is er sprake van een waterdichte rits.

Wanneer je nog twijfelt over de waterdichtheid van een jack, let in de beschrijving dan op de waterkolom, uitgedrukt in millimeters. De beste waterdichte fietsjacks kunnen wel tienduizend millimeter weerstaan.

Een waterafstotend of waterproof fietsjack is alleen bestand tegen de eerste nattigheid, of wanneer het even lichtjes regent. Het voordeel van deze jacks is dat ze vaak een beter ademend vermogen hebben.

Deze AGU Pro Winter Softshell fietsjas voor heren is zo’n comfortabel waterproof jack voor de koude dagen. Niet alleen is het jack waterafstotend, windbestendig en ademend. De anatomische fit zorgt voor een prima pasvorm en reflecterende details maken je extra goed zichtbaar voor het overig verkeer.

Agu Pro Winter Sofshell fietsjas
AGU Pro Winter Sofshell fietsjas voor heren.

Ook onderstaand Craft RIME Fietsjack voor dames is lekker warm en winddicht. De stof aan de binnenzijde is geborsteld om je gemakkelijker warm te houden. De buitenzijde heeft een speciale waterafstotende behandeling gekregen.

Craft Rime fietsjack
Craft Rime fietsjack voor dames

Ademend vermogen

Bij veel goedkopere waterdichte jacks kan zweet maar moeilijk een weg naar buiten vinden, waardoor het snel gaat broeien. Let daarom altijd op het ademend vermogen van een jack. De duurdere fietsjacks hebben een speciaal membraan die de regen tegenhoudt, maar zweet wel goed afvoert naar buiten. 

Een voorbeeld daarvan is deze handgemaakte Parentini MOSSA Windtex Storm Shield voor heren. De MOSSA is waterdicht én ademend dankzij zijn WindTex membraan. Dankzij de anatomische pasvorm blijf je extra goed warm.

Perantini MOSSA Windtex Storm Shield
Perantini MOSSA Windtex Storm Shield voor heren.

Ook onderstaand AGU Secco Evo Rain DMS Regenjack voor dames is bestand tegen iedere regenbui, terwijl het prima ademt dankzij het Poray 5000 Active membraan. De naden van de jas zijn bovendien getapet.

AGU Secco Evo Rain DMS Regenjack
AGU Secco Evo Rain DMS Regenjack voor dames

Begin bij de basis

Net zo belangrijk als een goed fietsjack, is de juiste keuze voor de kleding die je eronder draagt. Direct op je huid draag je het beste een ondershirt dat vocht goed reguleert en dat je in de koude maanden warm houdt. In de winter is een thermoshirt dan erg geschikt. Tezamen met je warme fietsjack ben je dan klaar voor het guurste winterweer.

Foto bij intro: AGU. Dit artikel bevat affiliate links.