Dit handige gereedschap gebruik je als wielrenner veel

Dit handige gereedschap gebruik je als wielrenner veel

Wil je niet voor ieder wissewasje naar de fietsenmaker? En snel en efficiënt een klusje doen aan je fiets? Dan is is dit gereedschap eigenlijk onmisbaar.

Hier is een checklist met het handigste gereedschap en de hulpmiddelen die je het meest zult gebruiken:

Bandenlichters

Bijna overbodig om te noemen, want als wielrenner kun je uiteraard niet zonder bandenlichters. Zodra je een keertje lek rijdt heb je ze nodig namelijk om een band van de velg te krijgen. 

Je kunt voor de klassieke uitvoering gaan, maar er zijn tegenwoordig ook tyre gliders die het klusje vaak nog wat eenvoudiger maken.

Kettingslijtagemeter

De kettingslijtagemeter (of kettingchecker) is een goedkoop gereedschap dat je uiteindelijk geld bespaart. Dankzij deze handige tool weet je namelijk precies wanneer je je ketting moet vervangen. Vervang je die ketting op tijd, dan gaan je cassette en voorbladen langer mee. Een investering dus die zich terugbetaalt.

Hoe dat meten in zijn werk gaat lees je trouwens hier.

kettingslijtagemeter

Pedaalsleutel

Vroeg of laat moeten de pedalen een keertje van je racefiets. Tijdens transport bijvoorbeeld of omdat je toe bent aan nieuwe pedalen. Je kunt dan een gewone sleutel gebruiken, maar waarschijnlijk kies je liever voor een pedaalsleutel. 

Met een pedaalsleutel kun je vanuit een betere hoek meer kracht kunt zetten namelijk. En dat is geen luxe, als je pedalen erg vastzitten.

Pedaalsleutels zijn er in verschillende varianten. Check dus eerst je fiets, en bekijk welk gereedschap het handigst is. 

Mocht je last hebben van vastzittende pedalen, check dan ook deze tips.

pedaalsleutels

Kettingpons

Een kettingpons is een noodzakelijk gereedschap om de ketting van je fiets los te halen. Handig wanneer je de ketting wilt vervangen dus, of wanneer je deze goed wilt reinigen. 

Koop je een kettingpons, let er dan op dat je de juiste koopt, die past bij het aantal versnellingen van je fiets.

Ketttingrol

kettingrol

Je gebruikt een kettingrol tijdens het schoonmaken van je fiets, en deze houdt de ketting op zijn plaats als je het wiel uit je fiets haalt. De ketting komt hierdoor niet in aanraking met je frame. Daarnaast blijft de ketting strak staan, wat een voordeel is als je de ketting schoonmaakt. Een waardevol hulpmiddel dus. 

Momentsleutels

Natuurlijk kun je een boutje met een gewone sleutel vastdraaien. Maar met een momentsleutel weet je precies hoe hard je een boutje aandraait. Heel belangrijk, want dan draai je niks kapot.

In de handeling van je racefiets (en soms ook op je fiets) kun je exact aflezen hoe hard je ieder boutje mag aandraaien. 

Multitool

Crankbrothers multitool

Mocht er tijdens je fietsrit wat gebeuren, dan is een multitool erg handig. Je draait er gemakkelijk een los boutje mee aan, of repareert er bijvoorbeeld een gebroken ketting mee. Vaak zijn ze heel compact gelukkig, en wegen ze nog geen 200 gram. 

Fietsstandaard

ACAZA montagestandaard

Met een fietsstandaard tenslotte pleeg je heel wat eenvoudiger onderhoud aan je racefiets, zonder dat je hem telkens hoeft op te tillen en gebogen staat. Met je fiets op ooghoogte zie je daarnaast ook veel meer. Het werkt een stuk relaxter dus, en een stuk secuurder. 

Dat een goede fietsstandaard niet veel hoeft te kosten, bewijst dit exemplaar.

Natuurlijk zijn er veel meer handige gereedschappen die van pas kunnen komen als je aan de slag gaat met je racefiets. Of jij die ook nodig hebt? Wellicht, maar het kan ook zijn dat je sommige reparaties liever overlaat aan een fietsenmaker. 

Een ding is zeker: pleeg je onderhoud, dan maakt goed gereedschap een groot verschil. Dat bezorgt je minder ergernis, en je bent sneller klaar waarschijnlijk. Waardoor je weer meer tijd hebt om te fietsen!

Foto bij intro: Pexels