5 manieren om je hoofd warm te houden op de fiets

5 manieren om je hoofd warm te houden op de fiets

GripGrab balaclava

Je kunt veel zeggen over het Nederlandse weer, maar saai en voorspelbaar is het meestal niet. Ook de herfst en winter kunnen je dikwijls verrassen in positieve en negatieve zin. Het is dan fijn dat je de keuze hebt uit verschillende hoofddeksels op de fiets. Van koerspetje tot balaclava.

Twijfel je over wat je het beste kunt opzetten of omdoen bij verschillende temperaturen? Onderstaande vijf kledingstukken geven je een idee van de vele opties die je hebt.

Het koerspetje

Ideaal voor een frisse herfst of een milde winterdag. Het klakske zoals de Belgen zeggen raakte even uit beeld na de verplichting van de fietshelm in 2003, maar maakte enkele jaren geleden een enorme comeback in het peloton. En terecht!

Niet alleen is het petje heel praktisch tegen zweet en tegen de kou, het koerspetje ademt pure wielergeschiedenis. Van Merckx tot Dumoulin, alle wielrenners van naam en faam droegen hem al met stijl.

Ideaal voor: het voor- en najaar

Foto: wind- en waterdicht koerspetje van AGU.

De nekwarmer

Wanneer de temperatuur dichter naar de nul graden kruipt, dan is deze nekwarmer een ideaal en flexibel kledingstuk. Waait een snijdend koude wind recht in je gezicht, dan trek je deze colsjaal tot ver over je neus en oren. Omgekeerd kun je hem laten zakken wanneer even de zon doorbreekt. Sowieso blijft je nek lekker warm.

Ideaal voor: de frisse herfst-, winter- en lentedagen.

Foto: nekwarmer van Rogelli.

De hoofdband

Koude oren en een koud voorhoofd kunnen je fietsrit behoorlijk verpesten. De hoofdband kan een oplossing zijn tijdens de frissere dagen, zeker als een helmmuts je nog wat te warm is. Onderstaande hoofdband van GripGrab is bovendien winddicht en gemakkelijk uit te wassen.

Ideaal voor: winterse dagen wanneer de temperatuur richting of onder het vriespunt gaat.

Foto: hoofdband van GripGrab.

De helmmuts

Laat de Hollandse winter zich van zijn serieuze kant zien, dan biedt de helmmuts uitkomst. Niet alleen is de helmmuts warmer dan een koerspetje, ook je oren zijn goed beschermd tegen de kou en de wind. En dat laatste is heel prettig in dit stadium. Comfort is wat telt bij deze temperaturen.

Ideaal voor: winterse dagen wanneer de temperatuur richting of onder het vriespunt gaat.

Goed te combineren met de nekwarmer.

Foto: helmmuts van Assos.

De balaclava

Voor de winterse dagen waarbij je jezelf eerst wat moed in moet praten, is er de balaclava. Met dit type helmmuts ben je klaar voor de meest erbarmelijke omstandigheden. De meeste balaclavas bedekken je hele hoofd, behalve je ogen. Onderstaande balaclava van GripGrab heeft als voordeel dat je de onderkant die je mond en neus bedekt, naar beneden kunt trekken wanneer je het iets warmer krijgt.

Eigenlijk is deze balaclava dus een hele handige helmmuts en nekwarmer in een.

Ideaal voor: de koude tot zeer koude winterse dagen.

Foto: balaclava van Gripgrab.

Wil je voorbereid zijn op alle weerssituaties, dan is de aanschaf van een helmmuts (of hoofdband) met een nekwarmer de ideale combinatie. Je kunt ze combineren op de koudste dagen, of op de iets mildere dagen voor een van beide kiezen.

Foto bij intro: GripGrab. Dit artikel bevat Affiliate links.