Dat koude handen of voeten behoorlijk je plezier kunnen verpesten op de fiets, daar kun je vast over meepraten. Vermoedelijk is het de grootste ergernis van wielrenners in de winter.
Gelukkig is het in heel veel gevallen te voorkomen, wanneer je de nodige aandacht besteedt aan wat je aantrekt. En mocht dat niet voldoende zijn, dan zijn er nog een aantal trucs waarmee je de kou kunt bestrijden. Geef de kou dus geen kans en doe je voordeel met onderstaande tips.
Hou rekening met de exacte weersomstandigheden
Bepaal je kledingstrategie aan de hand van het weerbericht. Let daarbij naast de temperatuur vooral ook op de gevoelstemperatuur en of het droog blijft. Vergeet daarbij niet dat rijwind je extra doet afkoelen.
Is er regen op komst, dan kies je bij voorkeur waterdichte handschoenen en overschoenen. Op een droge dag kan het zijn dat je aan wollen handschoenen genoeg hebt. Die hebben als voordeel dat ze een stuk beter ademen, waardoor je niet gaat zweten als het wat minder koud is.
Denk in laagjes
Op extreem koude dagen kun je een dun paar wollen handschoenen dragen onder je dikkere handschoenen. In dat geval kan de lucht tussen de twee handschoenen zorgen voor een extra isolerende laag.
Ook voor je voeten geldt dat een extra laag het grote verschil kan maken. Op hele koude dagen kun je eigenlijk niet zonder overschoenen op de fiets. Bijkomend voordeel: die beschermen je schoenen ook nog eens tegen de modder en nattigheid.
Voer je snelheid op
Beginnen je handen en voeten onderweg af te koelen? Dan is er één methode die dat gevoel in korte tijd kan wegnemen, en dat is harder fietsen. Je verhoogt door die inspanning je hartslag, waardoor je bloed sneller gaat stromen. Wanneer je niet te erg bent afgekoeld, is het een truc die echt werkt. Het mogelijke nadeel? Je moet er wel een intensieve training van maken, ook als je die niet gepland had.
Hou je lichaam warm
Het hebben van warme handen en voeten begint natuurlijk met een warm lichaam. Een goede base-layer en een winterjas houden je op koude dagen comfortabel warm. En die basis zorgt er ook voor dat je ledenmaten gemakkelijker warm blijven.
Draag je handschoenen niet te strak
Iets ruimere handschoenen zijn niet alleen handig wanneer je er graag af en toe een extra paar onder draagt. Handschoenen die wat minder strak zitten zijn warmer doordat een er ruimte is voor wat lucht. Die lucht warmt zich op in je handschoen en vormt zo een extra barrière tegen de kou.
Neem een extra paar handschoenen mee
Twijfel je of de handschoenen die je draagt warm genoeg zullen zijn, neem dan een dun setje handschoenen mee als extra backup. Ze nemen weinig ruimte in beslag, maar geven je wel een optie om je nog warmer te kleden.
Beweeg je handen
Je voeten zijn constant in beweging op de fiets, maar je handen koelen snel af, omdat je ze nauwelijks gebruikt. Door vaak je handen van positie te wisselen en te bewegen kun je dat een heel klein beetje tegengaan. Met je handen schudden, om het bloed weer wat sneller te laten stromen, kan ook zorgen voor enige verlichting.
Draag verwarmde handschoenen
De een heeft sneller last van koude handen en voeten op de fiets dan de ander. Is het jou niet snel warm genoeg? Dan kun je overwegen om handschoenen te dragen met een ingebouwd verwarmingselement. Een voorbeeld daarvan vind je hier. Het mooie van zo’n handschoen is dat je de hoeveelheid warmte zelf kunt instellen. Het nadeel is dat een setje handschoenen zoals deze vaak behoorlijk aan de prijs is.
Als het echt nodig is: las een pauze in
Hoe goed voorbereid je ook gaat fietsen, soms sluipt de kou langzaam onder je huid. Zeker tijdens een lange rit, wanneer je moet wordt, en wanneer de regen langzaam in je schoenen en handschoenen sijpelt.
Als al het bovenstaande niet meer helpt, dan kun je een stop overwegen op een warme plek. Drink wat warms terwijl je lichaam de tijd krijgt om weer op temperatuur te komen. En rij weer verder als je bent opgewarmd.
Foto: Coen van den Broek / Unsplash