Glazen van fietsbrillen zijn er in heel veel kleuren. Maar met welke tint zie je het meest? In dit artikel lees je wat de kenmerken zijn van iedere kleur.
Wie een fietsbril uitzoekt heeft tegenwoordig de keuze uit heel wat modellen. Handig, want zo vind je altijd een bril die past bij de vorm van je hoofd.
Maar daarnaast zijn fietsbrillen er ook met heel wat gekleurde glazen. Natuurlijk kun je ze allemaal testen en de bril kiezen die je het fijnst vindt. Maar wist jij dat iedere gekleurde lens ook specifieke eigenschappen heeft? Zo zorgt de ene kleur voor meer contrast, terwijl de andere tint juist meer rust geeft aan je ogen.
Daarnaast speelt uiteraard ook je persoonlijke voorkeur mee. Jouw ogen zijn uniek, en dus moet je zelf bepalen wat het meest prettig kijkt.
Let niet alleen op de buitenzijde
Mocht je een fietsbril kopen, let er dan ook op dat de kleur aan de buitenzijde niet altijd overeenkomt met de kleur die jij ervaart met je ogen. Zo heeft een lens in sommige gevallen een prachtige kleur, maar kijk je gewoon door een grijze bril. Lees om die reden altijd goed de beschrijving.
Hieronder lees je wat de kenmerken zijn per tint, en in welke situaties een bepaalde kleur het beste tot zijn recht komt.
Bruin
Met bruine glazen ervaar je alles scherper en met meer contrast. Deze glazen helpen je ook om diepte beter in te schatten. Dat maakt bruine glazen ideaal om mee te sporten, of voor andere buitenactiviteiten. Bruin doet het bovendien goed in veel lichtomstandigheden, wat deze kleur erg allround maakt.
Bijkomend voordeel is dat de wereld nog wat zonniger oogt met bruine glazen.
Rood en roze
Rode en roze glazen maken het zicht veel helderder, waardoor je vooral op een bewolkte dag veel meer ziet. Rode en roze glazen zijn om die reden ook erg handig als je vroeg of laat in de dag fietst, of een route kiest over donkere boswegen. Is het heel zonnig? Dan kies je beter voor een andere kleur.
Bijkomend voordeel van deze tint: alles oogt warm en vriendelijk.
Geel
Is het mistig, heiig of flink bewolkt? Dan zijn gele glazen erg fijn. Deze glazen zorgen voor een helder zicht en veel contrast. Diepte en afstand kun je met deze kleur ook goed inschatten.
Het nadeel van deze gele glazen: zodra de zon doorbreekt dan zijn ze te licht.
Grijs
Grijs is de meest veelzijdige en de populairste tint. Niet voor niks, want grijs is geschikt voor zonnige én bewolkte dagen. Deze kleur reduceert het licht, zonder het contrast te verhogen. De grijze tint zorgt er daarnaast voor dat je alles in de natuurlijke kleur ziet.
Grijs is daarmee net als bruin de meest allround kleur die je kunt kiezen.
Groen
Groene glazen verminderen de lichtschittering en schaduwen worden minder donker. Contrasten en details neem je beter waar. Je ziet de kleuren om je heen zoals ze zijn, en soms nog wat scherper. Groene tinten verminderen daarnaast ook de belasting voor je ogen.
Blauw
Blauwe glazen filteren scherp licht en verlagen de algemene helderheid. Ze zijn om die reden ideaal als je gevoelig bent voor licht. Contouren komen scherper uit, wat bijvoorbeeld erg handig is bij sneeuw en mist.
Transparant
Uiteraard zijn er ook momenten dat je liever kiest voor transparante glazen. Deze glazen zijn vooral erg handig als het heel donker is, en ’s nachts. Je behoudt het volledige zicht, maar je ogen zijn wel goed beschermd tegen de wind en alles wat in je ogen kan waaien.
Wisselsysteem
Je begrijpt inmiddels dat je als wielrenner al snel de behoefte zult hebben aan meerdere kleuren. Het weer en de lichtomstandigheden zijn immers telkens weer anders.
Geen zin om voor elke situatie een andere fietsbril te kopen? Dan zou je voor een bril kunnen kiezen waarbij je de lens kunt wisselen. Vaak krijg je bij zo’n bril standaard een donkere, een gele en een transparante lens.
Maar let wel op, zo’n wisselsysteem heeft vaak ook een nadeel. Het wisselen van de lenzen kan namelijk een priegelwerkje zijn, waarbij je soms de nodige kracht moet gebruiken. Vervelend als je wekelijks enkele keren de lens wisselt.
Meerdere brillen
Wil je daar vanaf zijn, dan is het een betere oplossing om een extra fietsbril te kopen. Die hoeft niet duur te zijn trouwens als je voor een wat minder fancy merk gaat. En brillen waarbij je de lens niet kunt wisselen zijn over het algemeen een stukje goedkoper.
Ten slotte kun je ook nog kiezen voor een fietsbril met fotochromatische glazen. Deze glazen passen zich aan aan het licht. Het nadeel van deze glazen is alleen dat ze op hele zonnige dagen niet donker genoeg worden.
Andere belangrijke eigenschappen
Naast de kleur zijn er uiteraard meer kenmerken waar je op wilt letten als je een fietsbril koopt. Deze begrippen kom je vaak tegen:
UV-bescherming
Alleen een fietsbril met een UV400-filter geeft je de maximale bescherming tegen de zon. De tint van een bril zegt trouwens niks over de UV-bescherming. Lees dus goed de beschrijving van een fietsbril, als je er een gaat kopen.
Gespiegelde glazen
Gespiegelde glazen reflecteren meer licht. Daarnaast ziet niemand je ogen.
Fotochromatische glazen
Zoals al eerder besproken passen deze glazen zich automatisch aan aan de lichtomstandigheden. Ze worden dus vanzelf lichter of donkerder.
Polariserende glazen
Polariserende glazen filteren horizontaal licht. Daardoor heb je bijvoorbeeld minder last van de schittering van water.
Ben jij toe aan een nieuwe fietsbril? Dan weet je nu hopelijk waar je op moet letten voor het beste zicht!
Foto bij intro: Unsplash. Bronnen: Pearle, Specsavers, Rudy Project