6 tips om gemotiveerd te blijven in de herfst

6 tips om gemotiveerd te blijven in de herfst

Wielrennen als de temperatuur daalt.

Het najaar is een prachtig seizoen om er op uit te trekken. Toch kunnen de intredende kou en duisternis wat doen met je motivatie. Zeker nu het wielerseizoen ook nog eens op zijn einde loopt. Gelukkig hoef je met deze tips voor de koude maanden geen last te hebben van een herfstdip. 

Natuurlijk is het prima om af en toe eens gas terug te nemen, wanneer je veel fietst. Maar laat zo’n periode vooral niet te lang duren. Want wat je in zo’n periode mist, dat zijn de mentale en lichamelijke voordelen die je dankzij de fiets ervaart. 

Bedenk jezelf waarom je begonnen bent met wielrennen, en neem jezelf voor om daar ook tijdens de koudere maanden van te genieten. Op de volgende manieren blijf je zeker gemotiveerd.

1. Rij samen

Samen fietsen is gezelliger en kan je motiveren om toch te gaan, ook al ziet het weer er slecht uit. Bovendien is een afspraak een mooie stok achter de deur, waardoor je niet zwicht voor een Netflix-avond of een bankhang-sessie. 

Spreek af met vrienden, sluit je aan bij een fietsgroep en zoek op de kalender naar mooie toertochten bij jou in de buurt. Zo wordt je training ook een sociale bezigheid, waar je naar uitziet.

2. Zorg voor afwisseling

Doorbreek de sleur en wees creatief om jezelf in de koude maanden te motiveren. Doe eens een ritje op de mountainbike of cyclocrosser, volg een spinningles, of maak je klaar voor een hardloopsessie. Geef je lichaam nieuwe prikkels door eens wat anders te doen. Eigenlijk maakt het dan niet uit wat je doet, als het maar plezier geeft. 

3. Wees voorbereid op de kou en de duisternis

Wanneer je goed voorbereid bent op de kou en duisternis, dan is de drempel al wat minder hoog om de fiets te pakken. Dat gaat het uiteraard over je kleding, maar ook de verlichting op je fiets. Met de fietskleding van tegenwoordig ben je goed gewapend tegen de kou, terwijl solide verlichting je veiligheid tijdens het wielrennen vergroot. 

Een goede herfst- en winteroutfit mag dan een aardige investering zijn, wat je er voor terugkrijgt is een hoop comfort. En dat motiveert extra om er daadwerkelijk op uit te gaan.

4. Stof je fietstrainer af voor een goede indoor-sessie

Een indoor-training is geen vervanging van wat je buiten allemaal ervaart, maar wel is het een praktisch alternatief om je conditie op peil te houden. En mede dankzij Zwift en vergelijkbare programma’s is binnen trainen niet langer een straf. 

5. Stel jezelf een doel om gemotiveerd te blijven

Wat zijn je fiets-ambities voor de komende maanden, of het voorjaar? Heb je een bijzondere tocht in gedachten, of een gran fondo? Ga je op fietsvakantie in Spanje, of elders? Dan wil je daar natuurlijk in vorm voor zijn.

Wanneer je een doel stelt voor jezelf, dan leef je er naartoe, én geeft dat de motivatie om te gaan trainen. Ook als het koud is of slecht weer.

6. Denk aan de voordelen van het regelmatig buiten trainen

Misschien denk je vooral aan de nadelen van het wielrennen in slecht weer. De kans dat je in de kou een keertje pech krijgt, of de wetenschap dat je na thuiskomst ook nog een fiets moet schoonmaken. 

Maar vergeet ook niet de voordelen waarvan je profiteert wanneer je regelmatig blijft fietsen. Sporten zorgt er immers voor dat je jezelf energieker voelt en minder last hebt van stress. Het is goed voor je bloedcirculatie en je spijsvertering, en werkt ook nog eens bevorderend voor je hersenen. 

Al met al genoeg redenen om ook actief te blijven tijdens als de temperatuur daalt. En met de nodige afwisseling en een goede voorbereiding op de koudere maanden ga je dat zeker volhouden.

Foto: Adrian Flores / Unsplash

Join the discussion