Wat is jouw fietsdoel voor dit nieuwe jaar?

Wat is jouw fietsdoel voor dit nieuwe jaar?

Bij een nieuw jaar horen traditiegetrouw goede voornemens. En of je daar nou aan doet of niet, sowieso zul je waarschijnlijk mooie plannen hebben als wielrenner. Om je op weg te helpen zijn hier daarom een hoop suggesties en tips. Of je nou beter wilt worden bijvoorbeeld, meer motivatie zoekt, of nieuwe uitdagingen aan wilt gaan. 

Als je wilt beginnen met wielrennen

Ben jij helemaal klaar om te beginnen met wielrennen? Dan zul je ongetwijfeld nog met heel veel vragen zitten. Onthou vooral dat je niet per se alles hoeft te weten als je net begint met iets nieuws, maar deze 12 tips geven je wel meteen een goede start én de juiste mindset.

Is het vooral je conditie waaraan je nog flink moet werken? Dan heb je waarschijnlijk ook veel aan deze tips. Het begin kan zwaar zijn namelijk en rustig je conditie opbouwen en gemotiveerd blijven is dan belangrijk.

Als je weer opnieuw wilt beginnen

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je al lange tijd niet hebt gefietst, maar de draad nu weer wilt oppakken. Een mooi doel, maar niet zo simpel als je echt weer op nul moet beginnen. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd blijft, en het niet meteen overdrijft. Op die manier zul je niet zo snel opgeven namelijk. Doe je voordeel met deze 5 tips als jij nog wel wat steun kunt gebruiken. 

Als je beter wilt worden

Jezelf verbeteren als wielrenner is ook een mooi streven voor het nieuwe jaar. Of je nu met meer gemak een toertocht uit wilt fietsen, of wat vaker je vrienden wilt verslaan in een sprintje. 

Natuurlijk helpt het dan als je gerichter gaat trainen, specifieke doelen stelt en meer uitdaging zoekt. Jezelf verbeteren als wielrenner gaat niet vanzelf, maar met deze 7 effectieve tips ben je wel meteen op de goede weg. 

Wi je graag gerichter werken aan een bepaalde vaardigheid als wielrenner? Dan is de KNWU Wielerschool misschien wel iets voor jou. In de trainingen die zij geven leer je bijvoorbeeld hoe je betere bochten fietst, hoe je beter klimt en daalt en hoe je met meer vertrouwen in een groep fietst. 

Als je een speciale uitdaging zoekt

Kijk je echt weer uit om een mooie nieuwe fiets-uitdaging te volbrengen? Dan is dat wat lastig nu we nog steeds in een lockdown zitten. Toch hoef je niet stil te zitten, of telkens maar weer die oude vertrouwde rondjes te fietsen. Deze 10 uitdagingen kun je altijd aangaan, of er nu een lockdown is of niet. 

Als je een groep zoekt die bij je past

Samen fietsen met andere fanatieke wielrenners is ontzettend leuk, en belangrijk om jezelf te blijven motiveren. Maar daarbij is het wel essentieel dat je aansluiting vindt bij de juiste mensen. Een groep het liefst die aansluit bij jouw eigen ambities op de fiets. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan soms. 

Heb jij nog geen idee welke clubs, verenigingen en andere initiatieven er zijn in jouw regio? Dan is het goed om eens rond te vragen natuurlijk. Meer tips om je op weg te helpen vind je hier.

groep wielrenners

Als je wilt beginnen met wedstrijden

Kriebelt het en wil je eindelijk de competitie wel eens aangaan dit jaar? Dan is dit het perfecte moment, want het nieuwe wielerseizoen moet nog beginnen. Trainingswedstrijden zijn daarbij een hele mooie manier om laagdrempelig kennis te maken met de wedstrijdsport. Er zijn vaak verschillende niveaus, en je hoeft ook niet meteen een wedstrijdlicentie aan te schaffen. Hoe trainingswedstrijden verder in hun werk gaan lees je ook in dit artikel.

Tegenwoordig is er ook een heel mooi initiatief van de KNWU en Jumbo-Visma, genaamd Ready2Race. Dit is een competitie voor beginners, waarbij je echt op je eigen niveau kunt beginnen, zonder dat je een licentie nodig hebt. De wedstrijden zijn ook nog eens op verschillende plekken in het land. Meer weten over dit initiatief? Lees dan ook dit artikel.

Geen doel gesteld voor dit jaar? Ook geen probleem natuurlijk, blijf dan vooral genieten van wat je doet. En eigenlijk is dat ook weer een mooi doel op zichzelf.

Foto: James Coleman