Zo vind je de fietsgroep die bij je past

Zo vind je de fietsgroep die bij je past

groep wielrenners

Ben je het alleen fietsen zat en zoek je meer gezelligheid en uitdaging? Dan is het de hoogste tijd om je aan te sluiten bij een fietsgroep. De vraag is alleen, waar vind je een groep die bij je past? Dat kan nog best lastig zijn, en daarom zijn hier 4 tips om je op weg te helpen.

Misschien heb je al eens gehoord van een club of fietsgroep bij jou in de buurt. Maar zeker als in een wat grotere stad woont, dan is de kans groot dat je nog niet ieder groepje kent. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uit te vinden welke opties je hebt, en om er achter te komen welke groep het beste bij jou past.

Vraag je fietsenmaker

Als er één fietskenner is in de omgeving, ook op het gebeid van fietsgroepen, dan is het je fietsenmaker wel. Die hoort immers alles, en spreekt veel fietsers. Een goede plek dus om te informeren welke clubs en groepen er zijn in de buurt. Grote kans dat er fietsgroepen zijn waar je nog nooit van hebt gehoord. 

Je fietsenmaker vragen heeft ook nog een bijkomend voordeel. Hij of zij kan waarschijnlijk ook nog een goede inschatting maken van welke fietsgroep het beste bij jou past.

Vraag ervaren fietsers

Heeft je fietsenmaker niet het antwoord waar je op hoopte? Dan kun je natuurlijk ook een onderzoekje doen in je omgeving. 

Spreek je buurvrouw aan bijvoorbeeld waarvan je weet dat ze al heel wat jaren fietst. Of vraag het je collega die dagelijks naar het werk fietst en die bij jou in de stad woont. En als je toch met ze in gesprek bent, dan kun je meteen even checken wat hun ervaring is met één of meer groepen.

Zoek op Strava

Ken je zo snel geen ervaren fietser, en zit je fietsenmaker ook wat te ver weg, dan kun je uiteraard ook online gaan zoeken. De app Strava is daar heel handig voor. Heb je daar een (gratis) profiel, dan kun je namelijk heel gemakkelijk zoeken op clubs bij jou in de buurt. Je navigeert daarvoor naar ‘Bekijken’ en ‘Clubs’ en voilà: heel veel clubs en verenigingen in de regio vind je daar in een handig overzicht. 

Let er wel op dat niet iedere club in dit overzicht daadwerkelijk een fietsgroep is. Soms betreft het bijvoorbeeld een fietsmerk, en is er sprake van een virtuele club. Maar meestal zie je wel aan de naam of het een echte fietsgroep is.

Heb je op deze manier een groep gevonden, dan kun je ook nog een reactie of vraag plaatsen. Maar je kunt natuurlijk ook even googelen op de naam van de club om meer te weten te komen.

Volg winkels en cafés op social media

Los van de eerder genoemde tips, is het ook erg slim om leuke winkels op fietsgebied en wielercafés te gaan volgen op social media. Helemaal wanneer ze bij je in de buurt zitten. Op die manier hoor je namelijk nog vaker welke initiatieven er zijn en wat er speelt. Soms organiseert zo’n winkel ook nog regelmatig social rides waaraan je mee kan doen.

Heb je een fietsgroep gevonden die je interessant lijkt? Twijfel dan niet, en neem contact met ze op om meer te weten te komen. Informeer bijvoorbeeld naar de afstand en het gemiddelde tempo, en de insteek van hun ritten. Zo kom je er ook achter of het serieuze trainingsrondjes zijn, of dat men vooral fietst voor de gezelligheid. 

Klinkt het je daarna nog steeds goed in de oren, en staan ze open voor nieuwe fietsers? Dan is het natuurlijk zaak om een keertje mee te fietsen. Op die manier kom je er snel genoeg achter of deze groep wat voor je is.

Geen idee nog of een fietsgroep wat voor je is? Lees dan ook deze 7 voordelen om je aan te sluiten bij een fietsgroep. En check vooral ook deze 9 tips, als je weinig of geen ervaring hebt met het fietsen in een groep.

Foto: Martin Magnemyr