Terug op de fiets: 5 tips voor je comeback

Terug op de fiets: 5 tips voor je comeback

Begint het langzaam weer te kriebelen, nadat je racefiets een tijdje aan de kant heeft staan? Dan is het de hoogste tijd om er weer op uit te trekken. Of het nu een maand geleden is, of een jaar. Bovendien hoeft je comeback niet zo pijnvol te zijn als je misschien wel denkt.

Door drukte liet je de fiets even voor wat hij was. Het weekje niks doen werden er al snel een paar. En zoals dat gaat, werd de drempel die je voelde om weer op te stappen telkens wat hoger.

Het meest vervelende? De conditie die je zorgvuldig had opgebouwd is door de overdaad aan rust verdwenen als sneeuw voor de zon. Dat is jammer natuurlijk, maar niet zo dramatisch als je denkt. Want begin je eenmaal weer, dan zul je merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat. Alsof je lichaam vanzelf weer de weg weet naar je beste vorm.

Wanneer je ook nog gebruik maakt van de volgende tips dan hoeft je comeback op de fiets zeker geen worsteling te zijn. 

Maak van je eerste rondjes geen slijtageslag

Je hebt weer de motivatie gevonden om je racefiets te pakken, en dat is mooi! Maar pas op dat je niet te fanatiek uit de startblokken schiet. Maak gebruik van dat nieuwe elan, maar onthou dat niets hoeft en alles mag. Jezelf meteen over de kling jagen gaat in dit geval extra veel pijn doen, en kan je zo tegenvallen, dat je motivatie vlot afneemt.

Ga niet meteen je prestaties analyseren

Het is logisch dat je niet meteen weer in je beste vorm op de fiets stapt. Staar je dus niet blind op de data van je eerste paar ritjes. Sterker nog, upload je files naar Strava als je dat wilt en laat ze lekker voor wat ze zijn. Jij zit in de opbouwfase, dus jezelf drukmaken over alle cijfertjes is zonde van je tijd. 

Zoek goed gezelschap

Natuurlijk kun je alleen je rondje maken, maar waarom zou je niet samen op pad gaan? De kilometers op de fiets vliegen voorbij met een paar gezellige gangmakers, die je bovendien stimuleren om af en toe een tandje bij te zetten. Focus op het sociale aspect, en de rest komt vanzelf.

Vind het plezier terug

Wat was het waardoor je ooit op een racefiets stapte, en onmiddellijk verkocht was? Het buiten zijn in de natuur? Het gevoel van vrijheid? Het perfectioneren van je technische skills? Wat het ook is, dat is jouw persoonlijke drive om telkens weer de fiets te pakken. Gek genoeg kun je dat soms wat uit het oog verliezen. Vind je plezier terug, wat het ook is, en de motivatie zal niet snel meer verdwijnen.

Stel jezelf een doel

Altijd gedroomd van een klassieke gran fondo? Een ultieme graveltocht, of een helse rit over de kasseien in Frankrijk? Plan een aantal mooie doelen voor het komende jaar. Wedden dat je niet meer zult stilvallen? De voorpret begint al zodra je je aanmeldt, en bovendien is het een geweldige stimulans om er iedere keer op uit te trekken.  

Foto: Unsplash