Ga je fietsen terwijl het vriest, dan is het oppassen voor gladheid. Helemaal wanneer het nat is. Hou dan goed de berichten in de gaten, en ga alleen de weg op als dat veilig kan. Is het veilig genoeg, wees dan op de volgende plekken extra op je hoede.
Bruggen en viaducten
Op bruggen en viaducten is het altijd extra oppassen in de winter. Zelfs als het nog net niet vriest. De reden hiervoor is dat een brug of viaduct geen bodemwarmte heeft, en daardoor sneller afkoelt. De neerslag die op een brug terechtkomt kan daardoor bevriezen, terwijl de luchttemperatuur soms nog boven nul is.
Tijdens een dooiaanval moet je ook goed oppassen voor gladheid. Maar gek genoeg zijn het dan vaak de gewone wegen waar het glad is. De bodem is dan soms nog bevroren, terwijl de luchttemperatuur al boven nul is.
Schaduwrijke plekken
Op schaduwrijke plekken is het vaker vochtig, en sneeuw blijft er langer liggen. De kans dat de weg hier glad wordt is daardoor ook groter. Vaak gaat het om wegen met veel bomen. Maar let ook goed op in tunnels, en onder viaducten.
Goten en andere lage delen
In goten en andere lage delen van de weg blijft vaak sneeuw liggen en water staan, waardoor je ook op die plekken goed moet opletten voor gladheid. Wat meer afstand houden van de rand van de weg is vaak de beste oplossing.
Achterafwegen
Op achterafwegen en rustige paadjes is het vaak heerlijk fietsen. Maar in de winter hebben ze een nadeel: er wordt vaak minder gestrooid, en soms helemaal niet.
Ga je toch de weg op als er is gewaarschuwd voor gladheid, dan is het dus wijs om te kiezen voor de doorgaande wegen. De hoofdwegen en drukke fietspaden worden namelijk als eerste gestrooid bij kans op gladheid.
Natuurlijk kan het ook op andere plekken verraderlijk glad zijn. Blijf dus overal op je hoede als het vriest, en wees extra voorzichtig in bochten. Bevroren plekken zijn vaak moeilijk te zien, dus check vooral ook goed de temperatuur voordat je vertrekt.
Is het verstandig om te gaan fietsen?
Twijfel je of het wel verstandig is om te gaan fietsen? Check dan altijd het weerbericht. Op de site van het KNMI kun je zien of er een waarschuwing van kracht is. Wat de codes geel, oranje en rood betekenen lees je ook in dit artikel.
Foto: Andre Koch (Unsplash)