12 praktische tips voor als je begint met wielrennen

12 praktische tips voor als je begint met wielrennen

Heb je besloten om met wielrennen te beginnen? Doe dan je voordeel met deze 12 tips, zodat je voorbereid op weg gaat.

Begin vandaag

Ben je benieuwd of wielrennen wat voor je is? Vraag je dan niet af of je er wel klaar voor bent, maar begin gewoon aan je eerste rondje. Zodra je aan iets nieuws begint dan is dat een avontuur, waarbij je vanzelf tegen dingen aanloopt en waarbij je gaandeweg wijzer wordt. Het beste moment om te beginnen is daarom nu. 

Staar je niet blind op de cijfers

Focus in het begin vooral niet te veel op je gemiddelde snelheid of hoever je fietst. Het is prima om op pad te gaan met een fietscomputer, maar staar je niet meteen blind op de cijfers, en luister vooral naar je gevoel. 

Er zijn belangrijkere zaken die in het begin je aandacht vragen, zoals je techniek en houding. Wanneer je daar op focust, dan komt je snelheid vanzelf.

Laat je niet ontmoedigen door beginnerskwaaltjes

Net als bij de meeste sporten waar je aan begint, zal het met wielrennen even duren voordat je het goede gevoel te pakken hebt. Dat is niet zo gek, want je lichaam moet natuurlijk nog wennen aan de beweging, de belasting, en je houding op de fiets.

In het begin is het niet raar bijvoorbeeld als je last hebt van je polsen, een wat stijve rug, of een pijnlijk achterwerk. Normaal gesproken zijn het kwaaltjes die al snel verdwijnen wanneer je vaker fietst. Maak je rondjes daarom vooral niet te lang in het begin, om te voorkomen dat je onmiddellijk het plezier verliest.

Let op je houding

Een goede houding op de fiets is enorm belangrijk, en daarom is het slim om eerst een bike fitting te doen voordat je een fiets aanschaft. Een expert meet je daarbij op, en adviseert je welke fietsafstelling voor jou ideaal is.

Een bike fitting zorgt er niet alleen voor dat je efficiënter fietst, je kunt er er vooral ook blessures en andere ongemakken mee voorkomen.

Wil je een bike fitting laten doen, dan kun je daarvoor bij heel veel gespecialiseerde fietsenzaken terecht. In veel gevallen is een standaard meting zelfs inbegrepen in de prijs, wanneer je een fiets koopt. Een belangrijk aspect dus om op te letten.

Maak je niet druk over je fiets of kleding

In het wielrennen draait het vaak om de mooie kleren, de flitsende zonnebrillen en de dure fietsen. Voor sommige wielrenners moet dan ook alles kloppen, voor ze op de fiets stappen. 

Leuk natuurlijk om je mee bezig te houden, maar maak je er vooral niet druk over als je net begint. Wielrennen is een geweldige sport, ongeacht de lengte van je sokken, het type helm dat je draagt, of de kleur van je zadel.

Vergeet bovendien niet dat iedere wielrenner een keertje begonnen is zonder al te veel kennis van zaken, waarschijnlijk met wat bij elkaar gescharrelde fietskleren. Iedere ervaren fietser herkent zich dus in jou, als je net begint. Hoe gesoigneerd ze inmiddels ook rondfietsen.

Ga af en toe fietsen met een ervaren fietser

Begin je net met wielrennen, dan zul je vanzelf tegen dingen aanlopen en zo je kennis uitbreiden. In je eentje een rondje maken helpt je daarbij om niet afgeleid te raken, en je eigen tempo te bepalen.

Daar staat tegenover dat je ook snel veel leert wanneer je met een ervaren wielrenner op pad gaat. Je zult een hoop tips krijgen als je er om vraagt en daarnaast kun je gemakkelijk het een en ander afkijken. Bovendien ontdek je waarschijnlijk ook nog een aantal leuke nieuwe routes.

Ook niet onbelangrijk: je kunt ook nog eens schuilen in iemands wiel, als de vermoeidheid een keertje toeslaat.

Wees voorbereid op pech

De kans dat je onmiddellijk pech zult hebben als je begint met wielrennen, is gelukkig klein. Maar voor jezelf is het uiteraard wel een geruststellende gedachte als je goed voorbereid op weg gaat.

Zorg er daarom voor dat je in ieder geval een lekke band kunt repareren onderweg. Daarvoor is het handig om twee bandenlichters mee te nemen, een plaksetje, een pompje en een binnenbandje. Daarnaast is het uiteraard erg handig om je telefoon, wat geld en je pinpas mee te nemen.  

Nog nooit een lekke band gefixt? Het is eenvoudiger dan je denkt waarschijnlijk, maar van te voren een keertje oefenen helpt natuurlijk wel. Gelukkig barst het op YouTube van de tutorials, waarmee je snel alle tips & tricks leert.

Drink voldoende en voorkom een hongerklop

Ook al ga je niet zo ver de eerste keren, zorg altijd dat je wat te drinken hebt onderweg. Je zweet tijdens het fietsen meer dan je denkt, zelfs op koude dagen, en dat vocht moet je ook weer aanvullen.

Als je na verloop van tijd langere afstanden gaat fietsen, dan is het ook van belang om wat eten mee te nemen. Denk aan reepjes, een koek of een banaan. De kunst is daarbij om niet te wachten tot je honger hebt. Vaak ben je dan al te laat namelijk. Eet regelmaat wat kleins, om te voorkomen dat je plots geen energie meer hebt. 

Trap niet te zwaar

Wat is de juiste versnelling? Niet te licht en niet te zwaar natuurlijk, want beide zijn erg inefficiënt. In het eerste geval zul je moeite hebben om niet te gaan stuiteren op je zadel, en het andere is erg zwaar voor je knieën. 

Vooral wanneer je moe wordt, dan kun je de neiging hebben om zwaarder te gaan trappen. Twijfel je of je te zwaar trapt? Schakel dan één versnelling lichter, en probeer een soepele beweging aan te houden. 

Maak tijd om er vaker op uit te gaan

Om in je ritme te komen helpt het natuurlijk om met regelmaat te gaan fietsen. Plan je ritjes daarom zorgvuldig, en maak er ook echt tijd voor. Je hoeft daarbij niet altijd ver te gaan. Ook een kort rondje kan namelijk heel effectief zijn om je conditie te verbeteren, en om jezelf te laten wennen aan je positie op de fiets.

Hou je verrichtingen bij

Ook al zijn je prestaties zeker in het begin niet het belangrijkste, op de lange termijn is het natuurlijk wel interessant om je progressie te zien. De beste manier om dat te doen is door al je activiteiten zo gedetailleerd mogelijk bij te houden. De trainingsapp Strava leent zich daar erg goed voor uiteraard, maar je kunt ook zelf je verrichtingen noteren.

Het bijhouden van je vorderingen is niet alleen leerzaam, het motiveert ook nog eens om iedere keer weer te gaan sporten.    

Onthou waarom je begonnen bent

Begin je met een nieuwe sport, dan gaat dat soms gepaard met wat pijntjes en een oncomfortabel gevoel. Maar hopelijk ervaar je ook meteen hoe leuk wielrennen is. Natuurlijk zal er af en toe wat misgaan, maar des te sneller leer je weer iets bij. 

Is het af en toe wat zwaarder of lastiger dan je dacht? Vergeet dan vooral niet waarom je begonnen bent met wielrennen. Of je nu fietst vanwege het avontuur, de competitie, of omdat je graag wat kilo’s kwijtraakt. Wanneer je daar aan denkt, dan zal dat je helpen om gemotiveerd te blijven. 

Foto: Unsplash