10 speciale uitdagingen die je sowieso kunt doen dit jaar

10 speciale uitdagingen die je sowieso kunt doen dit jaar

Ook jij zult je ongetwijfeld afvragen hoe de rest van 2021 eruit gaat zien. Misschien mag er straks weer ontzettend veel, en heel misschien valt dat tegen. Maar een wielrenner heeft nu eenmaal een verzetje nodig, en dus zijn hier 10 uitdagingen die je hoe dan ook kunt aangaan.

Tien maanden duurt de coronacrisis inmiddels, en de kans lijkt klein dat-ie binnen de kortste keren gedaan is. Gelukkig kun je wel je eigen plan trekken, en een flinke uitdaging hoef je ook niet uit de weg te gaan.

Waar wacht je dus nog op? Om je te inspireren is hier een lijstje vol uitdagingen die je solo kunt doen. En daag vooral ook anderen uit, zodra het weer mag.

Rij je langste tocht ooit

Fiets naar de kust, of naar de grens, rij een rondje IJsselmeer, of langs de grenzen van je provincie. Wat voor plan je ook hebt, maak het je langste tocht ooit! Neem de tijd en zie het als een avontuur, waarbij je flink uit je comfort zone moet. Een ervaring die je niet snel vergeet.

Rij je eigen toerversie van een koers

Bij jou in de buurt is er vast ook een klassieker die jaarlijks verreden wordt. Hopelijk is dat dit jaar ook weer het geval, maar heb je er wel eens aan gedacht om hem zelf te rijden? 

Natuurlijk moet je daar flink voor aan de bak, want de gemiddelde koers in Nederland is zomaar een kilometer of 180. Hoe mooi is het om te kunnen zeggen dat je hem zelf eens hebt gereden?

Doe een fietstocht met overnachting

Zin in een avontuur in eigen land? Dan is het tijd om een bestemming te kiezen en je trip te plannen! Een klein tentje is alles wat je nodig hebt ’s nachts, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te slapen onder een sterrenhemel. 

Uiteraard is het aan te raden om eventjes te wachten op het voorjaar of de zomer. En voor de goede orde: wildkamperen is in Nederland verboden. Al zijn er nog wel enkele plekken in Nederland waar je een soort van wild kunt kamperen. En die vind je hier.

Fiets een Everesting

Een Everesting klinkt heftig, en is ook heftig. Hoe ervaren je ook bent als wielrenner. Want ga er maar aan beginnen: een berg of heuvel net zo vaak beklimmen tot je 8848 hoogtemeters hebt gemaakt. In één enkele rit! Meer informatie over deze challenge vind je hier.

Rij door zoveel mogelijk provincies op één dag

Op één dag door alle twaalf provincies fietsen is natuurlijk de ultieme uitdaging. Maar dan heb je wel een uitzonderlijk stel benen nodig, en iemand die je wegbrengt en weer ophaalt. 

Uiteraard kun je daar ook een hele andere challenge van maken. Want door hoeveel provincies kan jij fietsen in één rit, als je thuis begint en weer eindigt? Dat vraagt om een creatieve route waarschijnlijk, al kun je geluk hebben als je net op de grens van een aantal provincies woont.

Fiets in de kortste nacht van het jaar

De kortste nacht van het jaar is een prachtige gelegenheid om een nacht lang op pad te gaan. Stel je voor, om 22.00 uur begin je een rit, en na 5.15 uur stap je weer af, als de langste dag van het jaar begint. Een geweldige manier om het begin van de zomer te vieren, en een wel heel bijzondere fietstocht.

Bezoek een vriend(in) die ver weg woont

Heb jij een vriend of vriendin al veel te lang niet gezien? En kwam het nooit in je op om er naartoe te fietsen, gewoon omdat het te ver was? Dan heb je bij deze een prachtige uitdaging waarbij je twee vliegen in één klap vangt. Je kunt eindelijk even bijkletsen en je hebt iets om je tanden in vast te bijten.

Fiets een maand lang iedere dag

Benieuwd wat een maand lang minstens een uur per dag fietsen met je doet? Met deze uitdaging test je niet alleen je benen, maar ook je mentale hardheid. Want er zullen dagen komen dat je moe bent of moeilijk tijd kunt maken. En je moet maar afwachten wat de weergoden voor je in petto hebben. Een bijzonder experiment dus, waarbij je waarschijnlijk het nodige leert van jezelf.

Probeer te verdwalen, en kom weer terug

Echt verdwalen is misschien best lastig, zo dicht bij huis. Maar maak het in ieder geval je intentie om zoveel mogelijk onbekende wegen in te slaan. Zonder navigatie, en zonder van te voren bedachte route. Als je maar ver genoeg gaat, dan kom je vanzelf op nieuwe plekken. 

Bedenk van te voren hoeveel kilometer je tijdens deze uitdaging gaat fietsen, zodat je op de helft een plan kan maken voor de weg terug. Maar je kunt natuurlijk op de bordjes vertrouwen, en je op je padvinder-skills.

Rij je eigen voorjaarsklassieker

Hopelijk kunnen we deze lente weer genieten van een ouderwets voorjaar, met de Omloop, de Strade, en de Hel van het Noorden. En grote kans dat het dan gaat kriebelen om zelf je fiets te pakken. De meest ultieme tocht die je dan kunt maken, is er natuurlijk eentje over zoveel mogelijk rottige keienweggetjes, klinkerstraatjes en grindpaadjes. Maak nu alvast een route, plan een dag, en bereid je voor op een heerlijk dagje dokkeren. Als het moet door weer en wind…

Foto bij intro: Marek Piwnicki