Ze zijn de perfecte opstap naar het nieuwe wielerseizoen en een goede manier om tijdens het seizoen je vorm op peil te houden. Maar wist je dat trainingswedstrijden ook ideaal zijn als je voor het eerst kennis wilt maken met de wedstrijdsport?
Overal in het land vind je het hele seizoen trainingswedstrijden op de kalender. Vaak is een plaatselijke wielervereniging de organisator. Soms gaat het om enkele wedstrijden in het voorjaar of in de zomer, maar ook zijn er plaatsen in Nederland waar je het het hele seizoen wekelijks terecht kunt. Op de wielerbaan van Sloten in Amsterdam bijvoorbeeld.
Het doel van trainingswedstrijden
Trainingswedstrijden zijn een laagdrempelige manier om kennis te maken met de wedstrijdsport. Maar ook voor ervaren wielrenners zijn de wedstrijden om meerdere redenen nuttig.
Aan het begin van het seizoen zijn de races bijvoorbeeld ideaal om alvast wedstrijdritme op te doen. En gaandeweg het seizoen zijn de wedstrijden een handige manier om in vorm te blijven, in een rustige periode waarin je wel wat extra wedstrijdhardheid kunt gebruiken.
De aanschaf van een licentie
Meestal heb je minimaal een basislicentie van de KNWU nodig om te kunnen starten in een trainingswedstrijd. Ben je lid van een vereniging die is aangesloten bij de KNWU, dan heb je die licentie automatisch. Maar soms is ook een licentie van de NTFU al voldoende, en in een heel enkel geval is een licentie zelfs niet nodig.
Ben je in het bezit van een basislicentie, dan is dat wel heel handig, want je bent dan ook meteen verzekerd tegen schade.
Zo werkt een trainingswedstrijd
Soms is het mogelijk om jezelf van te voren aan te melden, maar het is ook vrijwel altijd mogelijk om je ter plekke in te schrijven. Tegen een kleine vergoeding krijg je een rugnummer en dan kan ben je er al bijna klaar voor.
Vaak zijn er verschillende categorieën waarin je kunt deelnemen. In veel gevallen is er een A- en een B-groep, waarbij het tempo in de B-groep net wat lager ligt. Ook is de afstand vaak wat korter.
Lees je goed in over de exacte regels per wedstrijd. Maar in principe mag je zo weer inhaken aan het peloton wanneer je per ongeluk bent gelost en gedubbeld. Ook krijg je vaak een rondje ‘cadeau’ wanneer je pech hebt, en bijvoorbeeld een wiel moet wisselen.
Dat laatste bewijst dat het vooral ook om training gaat in een trainingswedstrijd. Toch voelt alles verder heel erg als een echte wedstrijd. Er is vaak een jury, een voorrij-auto, en vaak moeten gedubbelde renners eerder afstappen.
Officiële uitslag
Vrijwel altijd is er ook een officiële uitslag en soms is er zelfs sprake van een competitie over meerdere wedstrijden. Om voor te komen in de uitslag heb je in bijna alle gevallen een chip nodig.
Zo’n chip – of transponder – kun je zelf aanvragen, en heel soms mag je er een lenen of huren. Je kunt ook zonder chip meefietsen natuurlijk, al wordt je dan doorgaans niet opgenomen in de uitslag. Op de site van de KNWU lees je meer over transponders.
Waar kun je meedoen?
Trainingswedstrijden zijn er in het hele land, en vanaf januari staan ze al op de agenda. De meeste wedstrijden vind je terug op de kalender van de KNWU. Aangezien niet iedere trainingswedstrijd altijd op die kalender verschijnt, is het goed om zelf ook rond te vragen waar in jouw regio wedstrijden staan gepland.
Zin om eens mee te doen? Onthou dan dat trainingswedstrijden voor iedereen zijn, ongeacht je niveau, of je ervaring. Ook als je ambities niet veel verder reiken dan deze laagdrempelige wedstrijden, dan kun je meedoen.
Voorbereiding
Een serieuze voorbereiding kan uiteraard geen kwaad. Aan de andere kant zul je merken dat je conditie met sprongen vooruit zal gaan wanneer je meedoet. Probeer in alle gevallen de wedstrijden uit te rijden, ook al zul je misschien wel eens gelost worden in het begin. Het gaat vooral om de ervaring en de lol die je er aan beleeft.
Foto: Flickr