De zomer is inmiddels losgebarsten en dus kunnen we weer genieten op de fiets. Maar ben jij op alles voorbereid? Hier lees je alle handige tips die de komende maanden van pas komen.
Hot hot hot
Waar de ene wielrenner geniet van de warmte, daar is het voor de ander al snel te heet. In alle gevallen moet je echter rekening houden met (plotselinge) hitte. Vooral vanwege je gezondheid.
De belangrijkste tip van allemaal is luisteren naar je lichaam natuurlijk, en wat gas terugnemen als je merkt dat het te heet wordt. Maar er is veel meer wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen de warmte. Hier zijn 10 tips als je gaat fietsen in warm weer.
Zweet
Over de warmte gesproken… Wat doe je als het zweet van je hoofd gutst, en in je ogen terecht komt? En hoe kom je af van die beslagen bril? In dit artikel lees je hoe je daar nooit meer last van hoeft te hebben.
Extreem weer
Met de temperatuur zit het in deze tijd van het jaar meestal wel goed. Maar extreem weer hoort af en toe helaas ook bij de zomer.
Wanneer ga je nog de weg op, en wanneer is het echt niet meer verstandig om op je fiets te gaan zitten? In dit artikel lees je precies wat de codes geel, oranje en rood inhouden, en wat dat voor jou betekent als je wilt fietsen.
Als fietser moet je verder natuurlijk heel erg oppassen bij onweer. Hier lees je wat je moet doen in zo’n situatie. (En vooral ook wat je juist niet moet doen.)
Hooikoorts
In de zomer groeit en bloeit alles, en dat is een mooi gezicht. Maar als je vaak last hebt van hooikoorts op de fiets, dan is dat niet zo mooi.
Natuurlijk helpt het dan als je de weerberichten in de gaten houdt. Dan weet je wat je kunt verwachten. Maar wat algemene kennis helpt ook. Wat het beste moment is om te gaan fietsen als je gevoelig bent voor pollen lees je hier. Daarnaast helpen deze tips tegen hooikoorts wellicht ook.
Beestjes
Niet alleen de planten doen het goed in de zomer, dat geldt ook voor insecten en andere beestjes. Gelukkig maar dat de meeste beestjes je met rust laten.
Bijen en wespen daarentegen kunnen onderweg erg vervelend zijn. Hier zijn een aantal tips om te voorkomen dat ze je steken.
Daarnaast heb je op de fiets ook vaak het risico op een tekenbeet. Check daarom deze tips, en doe dat vooral als je veel in de bossen gaat fietsen. Los hiervan is de belangrijkste tip natuurlijk om jezelf goed te blijven controleren op teken. Het liefst direct na het fietsen. Hoe langer je wacht namelijk, hoe meer schade een teek kan aanrichten.
Over nare beestjes gesproken, de eikenprocessierups hoort daar helaas ook bij. Gelukkig zijn we goed geworden in het bestrijden van die rupsjes, maar verdwenen zijn ze niet. Wat de risico’s zijn en hoe je de processierups het beste omzeilt tijdens het wielrennen lees je hier.
Vakantietijd
Met de zomer breekt uiteraard ook de vakantietijd aan. Nog meer genieten dus, en helemaal als je een fietsvakantie hebt gepland. Daarvoor hoef je trouwens niet ver te reizen. Nederland is prachtig, en net over de grens vind je ook hele mooie fietsbestemmingen. Deze zes regio’s bewijzen dat!
Wat je plannen ook zijn, de kans is groot dat je veel fietst in je vakantie. En wellicht meer dan je gewend bent. Hoe je daar het beste mee omgaat lees je hier.
Voor de bikepackers onder ons is hier ten slotte nog een handige paklijst. Die scheelt je een hoop denkwerk, en wellicht de nodige vakantiestress.
Is het je eerste bikepacktrip? Dan vind je deze 15 tips waarschijnlijk ook heel handig.
Zon zon zon
Ten slotte misschien wel de belangrijkste zomertip van allemaal: vergeet jezelf niet te beschermen tegen de zon! Hou die zonnebrandcrème in de buurt en blijf smeren. Eventueel ook onderweg. En draag daarnaast een goede fietsbril om je ogen te beschermen. Tegen UV-licht en tegen vervelende beestjes.
Heb je aan al die dingen gedacht, dan kan het genieten uiteraard beginnen… Maar er een prachtige zomer van, op en naast de fiets!
Foto’s: Unsplash