Last van hooikoorts? Dan zijn dit de beste momenten om te fietsen

Last van hooikoorts? Dan zijn dit de beste momenten om te fietsen

hooikoorts

Hooikoorts is bijzonder vervelend, en helemaal wanneer je aan het wielrennen bent. Maar wat is eigenlijk een goed moment om te gaan fietsen, als je zo gevoelig bent voor pollen?

Niezen, een loopneus, jeukende ogen en soms zelfs benauwdheid. Als je last hebt van hooikoorts, dan zijn dat vaak de symptomen. Vervelend als je lekker buiten wilt zijn, en helemaal als je een mooi eind wilt fietsen. 

Dat je lichaam zo allergisch reageert, komt door pollen. Grassen, planten en bomen verspreiden die pollen – ook wel stuifmeel genoemd – om zich voort te planten. En dit stuifmeel is zo fijn dat het in de lucht blijft zweven. 

Adem jij die pollen in, en heb je last van hooikoorts? Dan is dat een afweerreactie van het lichaam. Je lichaam denkt dan onterecht dat de pollen gevaarlijke ziektekiemen zijn. 

Balen natuurlijk, als je lichaam zo reageert. Medicijnen kunnen dan een uitkomst zijn. Maar er is nog iets wat je kunt doen als wielrenner, om de klachten te beperken. En dat is je fietsrit zorgvuldig plannen.

Op sommige dagen zul je namelijk veel minder last van hooikoorts hebben dan op andere dagen. Wil je de ergste klachten voorkomen, ga dan op deze momenten fietsen:

Na de regen

Heeft het net geregend, dan is dat een goed moment om te gaan fietsen. De regen spoelt het stuifmeel uit de lucht namelijk, waardoor je tijdelijk minder last zult hebben van hooikoorts.

Als het koeler en bewolkt is

Mocht je wel eens gemerkt hebben dat je op koelere, bewolkte dagen minder last hebt van hooikoorts, dan is dat geen toeval. Bij lagere temperaturen en weinig zon produceren planten minder pollen. Deze koele momenten zijn daardoor ideaal om te gaan fietsen.

Als er een zeewind staat

Staat er een landwind (uit het zuiden of zuidoosten) dan voert die wind vaak veel stuifmeel mee van elders. Bij een zeewind (uit het noorden en westen) is dit veel minder het geval. Op zee zijn tenslotte geen planten te vinden, en dus ook geen pollen. 

Hoe dichter bij de kust je bent, hoe meer je profiteert van een zeewind. Boven land kunnen pollen zich immers weer verspreiden.

Aan het begin van de dag

Tijdens een opwaartse stroming blaast de wind veel pollen hoog de lucht in. Soms wel kilometers hoog. Op deze momenten is de concentratie pollen vlak bij de grond een stuk lager. Gaat de wind weer liggen, dan zakken de pollen juist weer naar beneden. Vaak gebeurt dat laatste aan het eind van de middag. Wil je minder last hebben van hooikoorts, dan kun je dus beter eerder op de dag gaan fietsen. 

Het beste moment

Is het koel en bewolkt, heeft het net geregend en staat er ook nog een zeewind? Dan tref je het echt natuurlijk, want dan profiteer je van alle gunstige omstandigheden tegelijk. Kleine kans dat je dan nog last hebt van hooikoorts op de fiets. Helemaal wanneer je ook nog wat eerder op de dag gaat.

Mocht je twijfelen of het een goed moment is om te gaan fietsen, dan kun je ook de hooikoortsradar checken. Per dag en per regio zie je daar hoeveel pollen er zijn. Een meerdaagse verwachting vind je er ook.

Foto’s: Unsplash. Bronnen: Weeronline, A. Vogel