In Nederland hebben we gemiddeld zo’n dertig dagen per jaar onweer. Grote kans dus dat je er ooit eens last van krijgt als je aan het fietsen bent.
Onweert het plotseling terwijl je aan het fietsen bent? Wees dan op je hoede uiteraard. Maar raak vooral ook niet in paniek. De kans dát je daadwerkelijk geraakt wordt door de bliksem is namelijk klein.
Dat neemt niet weg dat je natuurlijk wel maatregelen moet treffen, wanneer je overvallen wordt door een onweersbui. De schadelijke gevolgen kunnen namelijk groot zijn als de bliksem je wel raakt, en een inslag kan je zelfs fataal worden. Met deze tips verklein je dat risico.
Stap van je fiets af als je midden in een onweersbui zit
Ondanks je rubberen banden ben je op de fiets niet veilig als het onweert. Rubber isoleert weliswaar, maar er zit te weinig rubber op je banden om daarvan te profiteren.
Ben je aan het bikepacken, en lig je in een tent? Dan ben je daar helaas ook niet veilig voor onweer.
Het beste kun je in beide gevallen schuilen in een gebouw of in een auto. Die laatste werkt als een soort kooi, die de stroom veilig om je heenleidt bij een inslag.
Blijf uit de buurt van hoge punten
Heb je geen kans om te schuilen in een gebouw? Blijf dan in ieder geval uit de buurt van hoge punten, zoals bomen en lantaarnpalen. Niet alleen omdat je indirect door de bliksem geraakt kunt worden, maar ook omdat takken van bomen kunnen afbreken.
Blijf weg van metalen objecten
Vermijd ook metalen voorwerpen. De bliksem vindt gemakkelijk een weg door geleidende objecten, en bovendien werken metalen voorwerpen als een magneet op een bliksemschicht. Blijf dus zo ver mogelijk weg van hekken bijvoorbeeld.
Ga schuilen, waar je ook bent
In de stad is de kans klein dat je op straat door de bliksem wordt getroffen, vanwege de vele hoge gebouwen met bliksemafleiders. Toch is het ook dan verstandig om binnen te schuilen. Is er geen gebouw of auto in de buurt waar dat kan? Dan is een brug desnoods ook een goede optie om de bui uit te zitten.
Wat te doen als je niet ergens binnen kunt schuilen
Vooral in een open veld ben je erg kwetsbaar voor onweer, wat doorfietsen erg onverstandig maakt als je midden in de bui terecht komt.
Het beste wat je dan kunt doen is hurken en ineenduiken. Leg je handen op je oren en hou je hoofd naar beneden, terwijl je je voeten bij elkaar houdt.
Plat op de grond gaan liggen is niet verstandig, omdat je daarmee het contact met de aarde vergroot. Je kunt eventueel een droge greppel opzoeken, als die er is. Maar hanteer ook daar dezelfde gehurkte houding en ga niet plat op de grond liggen.
Ben je met meerdere mensen onderweg? Verspreid je dan als het onweer uitbarst boven je hoofd. Samen ben je een groter object namelijk voor de bliksem.
Verder is het natuurlijk belangrijk om je zo goed mogelijk tegen de regen te beschermen, zodat je niet onderkoelt raakt.
Daal af als dat kan
Ben je in de bergen aan het fietsen, dan is het natuurlijk zaak om zo snel mogelijk af te dalen als het onweer dat toelaat. Met name boven de boomgrens is het erg gevaarlijk als het onweert. Soms kan dat betekenen dat je het beste dezelfde weg terugneemt als waar je vandaan kwam. Afhankelijk uiteraard van de richting waarin het onweer zich beweegt.
Check het weer thuis en onderweg
Is het een drukkende dag en is er kan op onweer? Check dan het weer nog een keertje vlak voordat je gaat fietsen. Ook als het veilig lijkt dan is het slim om onderweg je weerapp in de gaten te houden.
Nadert er onweer, kijk dan alvast uit naar een schuilplaats en wacht daar niet mee tot het laatste moment.
En zoals gezegd… raak niet in paniek
Waar je ook bent en hoe hard het ook onweert: probeer vooral niet in paniek te raken. De kans dat je daadwerkelijk geraakt wordt door de bliksem, die is gelukkig heel klein.
Probeer dus zo goed mogelijk te handelen, wanneer je terecht komt in een onweersbui, maar blijf vooral ook rustig. De bui zal hoogstwaarschijnlijk snel overwaaien, waarna je gewoon weer je weg kunt vervolgen.
Foto: Unsplash