5 tips als je in je vakantie heel veel fietst

5 tips als je in je vakantie heel veel fietst

Fietsvakanties zijn ontzettend leuk, maar zo’n vakantie kan ook behoorlijk intens zijn. Om te voorkomen dat je afgepeigerd terugkeert, of zelfs niet meer geniet onderweg, zijn hier vijf praktische tips.

Een fietsvakantie of een bikepacktrip mag gerust wat energie kosten natuurlijk. Anders had je wel voor een strandvakantie gekozen, of jezelf opgesloten in een luxe vakantiehuis… 

Maar tijdens een fietsvakantie is het wel slim om (enigszins) rekening te houden met het feit dat je ineens heel veel dagen achter elkaar op de fiets zit. Deze tips zorgen ervoor dat je tijdens je vakantie ook blijft genieten.

Probeer goed te herstellen

Zoveel kilometers fietsen in je vakantie, vraagt heel veel van je lichaam. Logisch dus dat je ook goed moet letten op je herstel. Pak je rust wanneer dat nodig is, en zorg vooral dat je voldoende uren slaapt. Hoe gezellig dat feestje op die camping ’s avonds ook is… Sla geen maaltijden over, en doe het rustig aan met alcohol. En over eten en drinken gesproken…

Blijf goed eten en drinken

Wil je goed herstellen, dan moet je ook goed eten natuurlijk. Doe je dat niet, en eet je onderweg bijvoorbeeld te weinig, dan kun je daar de volgende dag last van hebben. 

Wanneer je iedere dag fietst, dan verbruikt je lichaam enorm veel calorieën. Ga er dus maar vanuit dat je meer moet eten dan je doorgaans doet. 

gelletjes

Tenslotte spreekt het voor zich natuurlijk dat je op (alleen maar) fast food en snacks niet harder gaat fietsen. Het is dus verstandig om een beetje in de gaten te houden wat je eet, ook al is het vakantie…

Drink daarnaast veel, vooral als het warm is. Door al dat gezweet verlies je ontzettend veel vocht en op de fiets is dat soms moeilijk aan te vullen. Ook na het fietsen goed blijven drinken is dus belangrijk.

Maak keuzes en wees realistisch

Bedenk jezelf dat fietsen erg veel energie kost. Niet erg natuurlijk, maar je kunt je daar van te voren op verkijken. Waardoor je misschien veel te veel dingen plant in je vakantie, naast het fietsen. 

Na het fietsen nog een flinke hike doen ’s avonds? Daar heb je bijvoorbeeld waarschijnlijk geen in meer in. Hou het realistisch dus, dan kun je altijd nog spontaan activiteiten ondernemen als het meevalt.

Pas je snelheid aan

Wanneer je dag in dag uit fietst in een vakantie, dan zul je je energie meer moeten doseren. Logisch dus dat je ook wat minder hard fietst. Daar komt soms nog eens bij dat de route ook nog veel uitdagender is. Vanwege grote hoogteverschillen bijvoorbeeld. 

Vergeet dus die gemiddelde snelheid die je normaal fietst, en focus in plaats daarvan op het avontuur.

Luister naar je lichaam

Je kunt het tijdens een fietsvakantie zo extreem maken als je wilt natuurlijk. Maar het is ook belangrijk dat het leuk blijft. Luister dus naar je lichaam, en vooral als het (te) zwaar wordt. 

Na een spontane rustdag kun je soms weer dubbel genieten omdat je weer heel wat frisser bent. Hou dus niet vast aan een strakke planning, maar wees flexibel. Des te leuker is je vakantie!

Foto’s: In de Kopgroep