Voorkom dat een bij of wesp je steekt op de fiets: 6 tips

Voorkom dat een bij of wesp je steekt op de fiets: 6 tips

Ben jij weleens gestoken terwijl je aan het sporten was? Dan is dat minder toevallig dan je denkt. Veel insecten komen namelijk af op de geur van zweet. Geen reden uiteraard om dan maar binnen te gaan sporten in de zomer. Maar er zijn wel een aantal andere dingen die je kunt doen om de kans op een bijen- of wespensteek te verkleinen.

Gevaarlijk is de steek van een bij of wesp meestal niet gelukkig. Maar heel irritant en pijnlijk is het doorgaans wel. En als je er allergisch voor bent, of wanneer je in je mond of keel wordt gestoken, dan kan het zelfs hele nare gevolgen hebben. Voorzichtigheid is dus geboden in alle gevallen. Zeker ook wanneer je op de fiets zit.

Gelukkig kun je het risico dat je gestoken wordt tijdens het fietsen al enigszins beperken door goed op te letten, én een aantal dingen niet te doen. 

Vermijd blikjes en flesjes

Even je dorst lessen met een blikje cola, of een flesje energiedrank. Het gaat er goed in wanneer je zomers aan het sporten bent geweest. Maar helaas zijn met name wespen ook gek op die zoetigheid. Oppassen dus wanneer je er van drinkt. Een wesp kan zelfs al in het blikje of flesje terecht zijn gekomen, zonder dat je het weet. 

Beter is het dus om uit een bidon te drinken, of om je drankje uit te schenken in een glas. Maar blijf ook in die gevallen goed opletten. Nog een tip: laat je drinken niet geopend staan, maar drink het meteen op.

Voorkom zoete geuren

Veel insecten komen niet alleen af op zoete drankjes, maar ook op zoete geuren. Bijvoorbeeld op de geur van je haargel, of van parfum, aftershave, zonnebrandcrème of deodorant. Hoe minder je van die sterk geurende middeltjes gebruikt op de fiets, des te kleiner is de kans dat je gestoken wordt. Of gebruik een reukloze variant van deze verzorgingsproducten, dan ben je nog beter af.

Let op als je eet

Dat met name wespen gek zijn op zoet voedsel, dat zal je niet verrassen. Oppassen dus als je onderweg een overrijpe banaan eet, of ander fruit.

Wat minder bekend is, is dat wespen ook afkomen op eiwitrijk eten. Het beste kun je dus in alle gevallen goed opletten wanneer je wat eet buiten. 

Even snel een reepje naar binnendrukken terwijl je op de fiets zit, is daarom niet het meest verstandig. Stap in plaats daarvan even af om met aandacht je tussendoortje te nuttigen.

Sla niet om je heen

Dat bijen en wespen alleen steken uit zelfverdediging, maakt het voor jou niet minder vervelend wanneer je gestoken wordt. Maar die gedachte helpt je waarschijnlijk wel om zelf rustig te blijven, wanneer er een bij of wesp om je heen cirkelt. Blijf jij rustig, dan zal het beestje zich minder snel bedreigd voelen en steken.  

Sluit je mond zo ver mogelijk

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk wanneer je een inspanning levert. Maar het beste is het om door je neus te ademen tijdens het fietsen. Is dat niet voldoende en kom je toch nog adem tekort, dan zul je daarbij ook je mond moeten gebruiken. Zet je mond dan niet wagenwijd open, maar hou je lippen zo dicht mogelijk bij elkaar.

Hoe beter dat lukt, des te kleiner de kans dat je een bij of wesp inslikt.

Fiets niet met je shirt open

Hoe strakker je kleding zit, des te kleiner is de kans dat een bij of wesp in je kleding terechtkomt. Je fietsshirt kun je dus ook beter niet openritsen onderweg. Krijg je het daardoor te warm, dan is het slimmer om een laagje uit te trekken. 

Gestoken?

Ben je alsnog gestoken onderweg? Verwijder dan eerst de angel als die is achtergebleven, zodat het gif zich niet verder kan verspreiden in je lichaam. Dit doe je het beste met je nagel. 

De plek met ijs koelen kan je helpen om de pijn te verzachten. Daarnaast zijn er ook speciale crèmes tegen de jeuk en het branderige gevoel, wanneer je daar erg veel last van hebt.

Bel uiteraard onmiddellijk 112 als je gestoken bent in je mond of keel. De zwelling kan er namelijk voor zorgen dat je serieuze problemen krijgt met je ademhaling.

Ook bij een allergische reactie – zoals koorts of rillingen – neem je het beste zo snel mogelijk contact op met een arts. Is het ernstig? Aarzel dan ook niet niet om het alarmnummer te bellen.

Foto: James Wainscoat