9 handige tips als je voor het eerst gaat bikepacken

De dagen lengen en het goede weer komt eraan. De hoogste tijd dus om nieuwe fietsplannen te maken, als je die nog niet hebt. Wat dacht je van een bikepacktrip in eigen land? Avontuur verzekerd, en zo’n rondrit plan je eenvoudiger dan je denkt. 

Bikepacktrips zijn populair tegenwoordig, zoals je ongetwijfeld zult weten. En met recht, want er zitten heel wat mooie kanten aan. Het ontdekken van nieuwe regio’s, het genieten van de natuur, en het back to basics gevoel bijvoorbeeld. En het is de ideale gelegenheid om even helemaal tot jezelf komen. 

Bikepacken mag dan hot zijn, nieuw is het natuurlijk niet. Een trip maken op je fiets is van alle tijden, en misschien deden je ouders het ook al wel. Alleen zag die fiets er vermoedelijk wat anders uit, en had het nog een andere naam. Eigenlijk niks nieuws onder de zon dus, op wat details na.

Zin om een bikepacktrip te gaan maken dit voorjaar? Dan is een goede voorbereiding uiteraard noodzakelijk. En dan gaat het niet alleen over de route, maar ook over de spullen die je meeneemt, en hoe basic je wilt gaan. Bikepacken is gelukkig niet moeilijk, maar je wilt het liefst wel aan de belangrijkste zaken hebben gedacht.

Om je alvast op weg te helpen zijn hier 9 tips voor je eerste bikepacktrip.

Test je spullen voor je echt op pad gaat

Niks zo vervelend als een tas die maar scheef blijft hangen, een slaapmatje die lek blijkt te zijn, of een tent die incompleet in z’n verpakking zit. Test daarom je uitrusting op je gemak, voor je echt vertrekt. 

Op die manier kom je niet alleen achter de gebreken, maar kun je ook uitvogelen hoe alles werkt. Dat scheelt je niet alleen een hoop energie straks, je trip zal er ook een stuk relaxter door verlopen.  

Plan de eerste keer een korte trip

Als je nooit eerder een bikepacktrip hebt gemaakt, dan moet je natuurlijk even afwachten hoe dat gaat bevallen. Beter plan je dus een korte trip de eerste keer, en doe je het rustig aan. Mochten er tegenvallers zijn, dan hoeft je tocht geen slijtageslag te worden. En door een soort van proef te draaien de eerste keer, doe je een hoop ervaring op voor je volgende avontuur. 

Kijk wat je nodig hebt en wees creatief

Je eerste bikepacktrip vraagt om een gedegen voorbereiding, maar dat betekent niet dat je alles meteen maar moet aanschaffen voor een vermogen. Sommige spullen zijn handig, maar niet per se noodzakelijk, en daarmee kun je een hoop geld besparen. 

Kijk wat je écht nodig hebt, en wat voor het moment prima volstaat. Zo kun je je uitrusting langzaam uitbreiden. Waarschijnlijk weet je na verloop van tijd ook beter waar je echt behoefte aan hebt.

Neem alleen het essentiële mee

Tijdens een bikepacktrip is het natuurlijk de kunst om zo licht mogelijk te reizen. Back to basics is het idee, en dat gaat behoorlijk ver. Kijk kritisch naar wat je écht nodig hebt, en wat echt belangrijk voor je is om te voorkomen dat je straks baalt van al het gewicht aan je fiets. 

Het mag voor zich spreken, maar kies het liefst voor spullen die compact, licht en multifunctioneel zijn. 

Doe het op jouw manier

Er is geen handleiding voor bikepackers, dus doe het vooral op de manier waar jij je goed bij voelt. Of het nu gaat over de fiets waarmee je op pad gaat, de route die je plant, of hoe je gaat overnachten. Maak het zo comfortabel, of extreem al je zelf wilt. 

Is kamperen niet je ding? Of vind je het nog te koud? Regel dan gerust een hotel of bed en breakfast. Er zijn heel veel manieren om je trip te organiseren en het enige dat telt is of je er plezier in hebt.

Plan de route goed

Een bikepacktrip begint met het bedenken van een bestemming, en een uitgekiende route. Die route kun je zelf bouwen in een programma als Komoot, maar kiezen voor een bestaande route is ook prima optie uiteraard. Het voordeel van zelf een route bedenken is natuurlijk wel dat je hem echt op maat kunt maken, en de voor jou mooiste weggetjes kunt kiezen.  

Verslik je de eerste keer in ieder geval niet in het aantal kilometers. Fietsen met bepakking daar moet je even aan wennen namelijk, welke route je ook kiest.

Zorg dat je je telefoon en fietscomputer kunt opladen

Navigeer je met je fietscomputer? Dan heb je deze heel wat uurtjes nodig. En ook je telefoon zul je misschien wel veel gebruiken. Een powerbank meenemen is dan handig, zodat je de boel een keertje kunt opladen onderweg. Tenzij je weet dat je ergens stroom hebt natuurlijk.

Check wat er wel en niet mag

Dan gaat het natuurlijk over de coronamaatregelen momenteel, maar ook wat er wel en niet mag op een camping. Zo mag je op sommige campings wel een kampvuurtje maken bijvoorbeeld, en op andere niet. 

Helaas is wildkamperen in Nederland niet toegestaan. En verder is het verblijven in natuurgebieden tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden. Allemaal zaken om rekening mee te houden uiteraard.

Kies voor goed weer

In de regen of kou fietsen is nooit fijn, maar je zit er zeker niet op te wachten tijdens je eerste bikepackavontuur. Stel je voor dat je natgeregend nog een tentje moet opzetten, terwijl je hoopt dat al je spullen nog droog zijn. Je hebt al uitdagingen zat de eerste keer, dus als je slim bent dan check je eerst het weer voordat je plannen maakt. 

Je trip tot in de puntjes gepland? Dan is het tijd om te relaxen en je niet langer druk te maken over wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Ongetwijfeld zul je iets vergeten, en gaat er iets mis onderweg. Maar zie dat als een onderdeel van het avontuur en vertrouw op je creativiteit. 

Een bikpacktrip maakt je sowieso een ervaring rijker. En grote kans dat het na je eerste avontuur smaakt naar meer.

Foto: Marek Piwnicki