15 handige tips als je voor het eerst gaat bikepacken

15 handige tips als je voor het eerst gaat bikepacken

Je eerste bikepacktrip aan het plannen? Dan zijn hier nog een aantal belangrijke tips voor een geslaagd avontuur.

Een mooiere manier om een land of streek te ontdekken dan vanaf de fiets, is er eigenlijk niet. Daar ben je het vast mee eens! Maar ga je voor het eerst bikepacken, waar moet je dan op letten? Om je letterlijk goed op weg te helpen zijn hier 15 handige tips.

1. Controleer je spullen

Niks zo vervelend als een tas die maar scheef blijft hangen, een luchtbed dat lek blijkt te zijn, of een tent die incompleet in z’n verpakking zit. Controleer daarom je uitrusting op je gemak, voor je echt vertrekt.

Op die manier kom je niet alleen achter de gebreken, maar kun je ook uitvogelen hoe alles werkt. Dat scheelt je niet alleen een hoop energie straks, je trip zal er ook een stuk relaxter door verlopen. 

2. Doe een testrondje

Heb je net nieuwe tassen aangeschaft? Doe dan eerst een testrondje met die tassen. Op die manier ervaar je niet alleen hoe het voelt om met die tassen te fietsen, je komt er ook achter of je alles goed hebt opgehangen en hebt ingepakt. 

Topeak MidLoader Frametas

3. Check je fiets goed

Of je nou kort of lang weggaat, een goede check van je fiets is ook een must. Controleer bijvoorbeeld de banden, je remblokjes en je ketting. Zijn die (bijna) aan vervanging toe, dan wil je daar voor je weggaat wat aan doen.

4. Neem de tijd voor het inpakken en ophangen van je tassen

Neem de tijd om je tassen goed in te pakken en op te hangen. Het voordeel daarvan is dat alles beter beter past waarschijnlijk, dankzij een logische indeling. 

Neem ook voor het ophangen van je tassen telkens weer de tijd. Dan weet je zeker dat ze op hun plek blijven zitten en dat er onderweg niks scheef hangt of wiebelt. 

Zijaanzicht Topeak Backloader

5. Denk goed na over wat je waar bewaart

Het spreekt wellicht voor zich, maar de dingen die je onderweg misschien nodig hebt, wil je niet op een onhandige plek bewaren. Onder in je tas bijvoorbeeld. Een (regen)jasje, wat te eten en reparatiespullen wil je altijd voor het grijpen hebben. 

6. Geef alles een vaste plek

Tijdens een meerdaagse bikepacktrip zul je veel van je spullen ’s ochtends weer moeten inpakken voor je vertrekt. Alles een vaste plek geven in je tassen heeft daarbij twee voordelen. Ten eerste ben je na een aantal dagen steeds sneller klaar, omdat je bijna niet meer hoeft na te denken. Daarnaast hoef je niet meer te zoeken, wanneer je iets nodig hebt. 

Camping Pieterom

7. Bescherm je fiets

Al die tassen aan je fiets schuren meer dan je denkt, hoe goed je ze ook bevestigt. Je fiets goed beschermen is dus een noodzaak, als je niet wilt eindigen met doffe plekken en krassen op je fiets.

Tape of folie plakken op die punten waar je tassen je frame raken is de oplossing. Doe je dat heel netjes, dan zie je die tape of folie bovendien bijna niet. 

Voor het mooiste resultaat is het een aanrader om nat te plakken. Daarmee voorkom je luchtbelletjes namelijk. Strijk het plastic goed glad na het aanbrengen. Ook in dit geval helpt het uiteraard als je er geen haastklus van maakt.

8. Stop niet teveel in je tassen

Topeak MidLoader Frametas

Natuurlijk wil je je tassen maximaal benutten. Maar overdrijf het niet. Een overvolle tas gaat niet alleen sneller stuk namelijk, het is ook een ramp om er snel wat uit te halen. 

Het liefst hou je zelfs wat ruimte in je tassen over. Voor eten bijvoorbeeld dat je onderweg koopt, of voor een kledingstuk dat je onderweg uittrekt.

9. Begin met een korte trip

Als je nog nooit bent wezen bikepacken, dan moet je natuurlijk even afwachten hoe het bevalt in de praktijk. Het is daarom een aanrader om de eerste keer wat korter te gaan. Op die manier voorkom je dat je dagenlang baalt en afziet, mocht het tegenvallen.

Bovendien doe je die eerste keer waarschijnlijk heel veel handige ervaring op, waar je de volgende keer gebruik van kunt maken.

10. Schaf niet alles in een keer aan

Je eerste bikepacktrip vraagt om een gedegen voorbereiding, maar dat betekent niet dat je alles meteen maar moet aanschaffen voor een vermogen. Sommige spullen zijn handig, maar niet per se noodzakelijk, en daarmee kun je een hoop geld besparen. 

Kijk wat je écht nodig hebt, en wat voor het moment prima volstaat. Zo kun je je uitrusting langzaam uitbreiden. Waarschijnlijk weet je na verloop van tijd ook beter waar je echt behoefte aan hebt.

11. Check goed waar Google je heen stuurt

Dankzij Google (en andere apps) zul je nooit meer de weg kwijtraken onderweg. Maar check wel even goed waar zo’n app je heen stuurt. Vooral wanneer je op een racefiets zit en liever alleen maar over asfaltwegen rijdt. 

Anders kan het zomaar zijn dat je over een bonkig geitenpaadje fietst, of een uitdagende single track…

12. Bewaak je fiets goed

Ga je kamperen tijdens het bikepacken, dan staat je fiets waarschijnlijk nachtenlang buiten. Uiteraard vraagt dat om een goed slot, en eigenlijk is een fietsalarm ook wel een aanrader.

In de Kopgroep testte een kettingslot die je ook om je middel kunt dragen, en die beviel erg goed. Zoek je daarnaast ook nog een fietsalarm, dan is dit wellicht wat voor je.

Hiplok Lite

13. Houd je spullen onderweg droog

Dat je zelf misschien verregend tijdens een dagje fietsen is één ding, maar alles wat er in je tassen zit wil je natuurlijk droog houden. Check dus goed of je tassen waterdicht zijn en verpak alles eventueel in dry bags, of in plastic zakken. Doe dat ook als het weer behoorlijk goed lijkt. Niks zo veranderlijk als het weer namelijk.

14. Neem een powerbank mee

Ga je tijdens het bikepacken kamperen, dan is het ook heel handig om een powerbank mee te nemen. Die kun je dan gebruiken om je telefoon en fietscomputer in de tent weer op te laden.

Een lege powerbank zul je weer moeten opladen natuurlijk. Vaak kan dat op een openbare plek op de camping. En ook dan is het een voordeel dat je een powerbank hebt. Die is heel wat minder kostbaar namelijk dan een telefoon. En dus is het minder erg om hem onbeheerd achter te laten.

15. Doe het op jouw manier

eenvoudig appartement in Zuid-Noorwegen

Er is geen handleiding voor bikepackers, dus doe het vooral op de manier waar jij je goed bij voelt. Of het nu gaat over de fiets waarmee je op pad gaat, de route die je plant, of hoe je gaat overnachten. Maak het zo comfortabel, of extreem als je zelf wilt. 

Je trip tot in de puntjes gepland? Dan is het tijd om te relaxen en je niet langer druk te maken over wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Ongetwijfeld zul je iets vergeten, en gaat er iets mis onderweg. Maar zie dat als een onderdeel van je avontuur en vertrouw op je creativiteit. 

Een bikpacktrip maakt je sowieso een ervaring rijker. En grote kans dat het na je eerste avontuur smaakt naar meer.

Foto’s: In de Kopgroep