6 tips voor een fietsvakantie net over de grens

6 tips voor een fietsvakantie net over de grens

Sauerland

Wellicht is je verre fietsvakantie door de crisis in duigen gevallen, en zoek je nu last minute naar een alternatief. Natuurlijk kun je dan voor een vakantie in eigen land kiezen dit jaar. Maar waar moet je zijn als je toch liever wat verder gaat, net over de grens?

Als het je om een mooie omgeving gaat van waaruit je kunt fietsen, dan hoef je Nederland eigenlijk niet verlaten. De vele mooie regio’s in ons land zijn daar het bewijs van. In dit artikel kon je daar laatst al over lezen. 

Kijk je toch liever wat verder? Dat valt te begrijpen, want een buitenlandse vakantie kan je soms net wat meer het gevoel geven dat je eruit bent, terwijl je een totaal andere omgeving ervaart dan je gewend bent.

Gelukkig zijn er aardig wat opties voor een fietsvakantie niet ver over de grens. Plekken waar je heerlijk kunt fietsen, en waar je vaak ook nog eens flink wat hoogtemeters kunt maken, als je dat wilt. In Duitsland en België natuurlijk, en wat dacht je van Luxemburg?

Münsterland

fietsvakantie Münsterland
Münster is de fietshoofdstad van Duitsland. (foto: Unsplash)

Münster staat bekend als de fietshoofdstad van Duitsland, en met 4500 kilometer aan fietspaden in de regio is het een ideale uitvalsbasis voor je fietsvakantie net over de grens. 

Dat het Münsterland een echte fietsregio is, bewijst ook de Münsterland Giro, de cyclosportive die er jaarlijks plaatsvindt. Maar misschien ken je de koers voor profs die onder diezelfde naam wordt verreden nog wel beter. 

Het grootste deel van het Münsterland is aangenaam vlak, maar heuvelliefhebbers komen er ook aan hun trekken. Het Teutoburger Wald en de Baumberge zijn twee heuvelruggen namelijk waar je flink wat hoogtemeters kunt maken.

In het Münsterland barst het ook nog eens van de kastelen, mocht je daar geïnteresseerd in zijn. Als dat zo is, dan is de 100 Schlösser Route iets voor jou. Die brengt je, zoals de naam al zegt, langs 100 prachtige kastelen, herenhuizen en burchten. Met deze 960 kilometer lange route kun je trouwens alleen al een hele vakantie vullen.

Sauerland

Fietsvakantie Sauerland
Sauerland… Het land van 1000 bergen. (foto: Pixabay)

Nog een fietsparadijs in Duitsland is het Sauerland, ook wel het land van 1000 bergen genoemd. Deze regio staat bekend om zijn prachtige, bosrijke natuur en oude dorpjes met karakteristieke vakwerkhuizen.

Klimfanaten kunnen zich er flink uitleven. Bijvoorbeeld op de hoogste berg van Sauerland, de Langenberg, die met 843 meter niet zomaar even bedwongen is. Natuurlijk hoeft het niet zo extreem, en kun je er ook voor kiezen om te fietsen over glooiende wegen, langs riviertjes en meren.

De populairste route in deze regio is de RuhrtalRadweg, van Winterberg naar Duisburg. Zo’n 240 kilometer lang volg je de Ruhr, in een afwisselend landschap, ver weg van het drukke verkeer.

Het Sauerland had ooit een wat belegen imago, maar daar heeft het inmiddels wel afscheid van genomen. Een fietsvakantie op deze plek kan dan ook niet tegenvallen.

Eifel

Fietsvakantie Eifel
De Eifel voelt af en toe als een sprookje. (foto: Peter Justinger)

Zak je wat verder af naar het zuiden, dan kom je als fietsliefhebber al snel terecht in de Eifel. De Eifel behoort tot hetzelfde plateau als de Ardennen, en ligt ten noorden van de Moezel, niet ver van onze Limburgse grens. 

Zoals je al raad is er ook hier aan heuvels geen gebrek, en dat in een behoorlijk uniek landschap met vulkanen, kraters, bossen en meertjes. Vermijd je de heuvels liever, dan vind je er bovendien prachtige fietsroutes over oude spoorlijnen en langs riviertjes. Een hele bekende route over een voormalig spoor is de Vennbahn route. Die begint in Aken en eindigt in Troisvierges, in Luxemburg. 

Het Nationaal Park Eifel is tenslotte ook een absolute aanrader, in het noorden van de Eifel. Dit beschermde natuurgebied bestaat voor 75 procent uit bos, en met 104 kilometer aan fietspaden kun je er alle kanten op.

Müllerthal

Fietsvakantie Müllerthal
Uitzicht over het Müllerthal. (foto: Guillaume Henrotte)

Een ‘noodgedwongen’ fietsvakantie dicht bij huis, is natuurlijk ook een uitgelezen kans om Luxemburg te ontdekken. Grote kans tenminste dat je het groothertogdom nog nooit hebt bezocht, net als de meeste Nederlanders. 

In het noorden vind je de uitlopers van de Ardennen, terwijl het dichterbevolkte zuiden van Luxemburg meer glooiend is. Ergens halverwege aan de oostkant van het land ligt het populaire Müllerthal. Het is een regio die ook vaak Klein Zwitserland wordt genoemd, en wie het golvende landschap met bijzondere rotsformaties met eigen ogen ziet snapt waarom.

Of je nu je race- of gravelfiets meeneemt naar de regio van het Müllerthal, je zult je geen moment vervelen in het bosrijke en rotsachtige gebied. Zeker niet wanneer je bivakkeert in de buurt van Echternach, de oudste stad van Luxemburg.

Vanuit het Müllerthal kun je natuurlijk ook prima andere delen van Luxemburg ontdekken. Het land is slechts 60 bij 80 kilometer en voor je het weet bereik je de grenzen van het groothertogdom.

Ardennen

Fietsvakantie Ardennen
Bossen en ongerepte natuur in de Ardennen. (foto: Lloyd Dirks)

In dit overzicht met aanraders dicht bij huis mogen de Belgische Ardennen natuurlijk niet ontbreken. Dit middelgebergte in het zuid-oosten van België is zonder twijfel de populairste fietsregio van het land. Wanneer je zelf de ongerepte natuur, de bossen en de charmante dorpjes ervaart temidden van de heuvels, dan snap je onmiddellijk waarom.

Zoek je een uitvalsbasis in de Ardennen, dan is het levendige La Roche en Ardenne een interessante optie. Vandaar uit heb je flink wat route-mogelijkheden, waarbij je klimvermogen goed wordt getest over kronkelende, autoluwe wegen.

De Ardennen lenen zich ook uitstekend voor een offroad vakantie met je gravelfiets of mountainbike. De gravelrace Dirty Boar die jaarlijks plaatsvindt in de Ardennen is daar alleen al het uitstekende bewijs van.

Bourgondisch genieten doe je natuurlijk in één van de gezellige stadjes in de Ardennen, zoals Durbuy, Dinant en Namen.

Belgisch Limburg

Fietsvakantie Belgisch Limburg
Aan spectaculaire uitzichten geen gebrek in de Voerstreek. (foto: Frans Berkelaar)

Dat je voor een fietsvakantie in het buitenland soms alleen maar de grens hoeft over te steken, bewijst Belgisch Limburg. Zodra je namelijk onder Eindhoven Nederland verlaat, dan ben je al in de groenste provincie van Vlaanderen. 

Eigenlijk maakt het dan niet uit waar je in het Belgische Limburg neerstrijkt. Met duizenden kilometers aan fietswegen kun je overal de mooiste routes uitstippelen. 

Natuurlijk kun je de Voerstreek net onder Valkenburg dan als uitvalsbasis nemen. Met zijn pittige hellingen, pittoreske dorpjes en geweldige uitzichten is de regio echt een aanrader.

Op zoek naar nog meer groen? Schuin boven Maastricht ligt het enige nationale park van België, de Hoge Kempen. Je fietst er in het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen, afgewisseld met heidevelden en grasvlaktes. Niet zo gek dus dat het nationale park ook wel de groene long van Vlaanderen wordt genoemd. 

En, al enig idee waar jij je fietsvakantie gaat plannen dit jaar? Wil je het dicht bij huis houden, dan heb je flink wat keuze zoals je leest. Net over de grens vind je prachtige plekken die zich gemakkelijk kunnen meten met heel wat verre oorden. Deze crisis maakt het bovendien de uitgelezen kans om ze te ontdekken.

Foto bij intro: Pixabay