Zo ga je om met deze 6 effecten van een training

Zo ga je om met deze 6 effecten van een training

Een rondje op je racefiets kán heel ontspannend zijn. Maar wanneer de omstandigheden zwaar zijn, dan kun je ook wat minder leuke effecten ervaren.

Heb je flink je best gedaan op de fiets, of was het slecht weer? Dan kan het zijn dat je last hebt van één van deze zes wat minder leuke effecten.

Zware benen

Heb je een flink eind gefietst in een niet al te zuinig tempo? Dan voel je dat zeer waarschijnlijk in je benen, hoe fit je ook bent.

Heb je last van vermoeide benen en zoek je wat verlichting, dan kan het helpen om enkele stretch-oefeningen doen. Met een foamroller bijvoorbeeld, of in de vorm van yoga. Op die manier kunnen je spieren beter ontspannen, en zorg je voor een betere doorbloeding. Natuurlijk ben je daarna niet ineens van die zware benen af, maar het voelt zeer waarschijnlijk een heel stuk beter.

De nodige rust doet uiteraard wonderen, maar overdrijf het niet en blijf tussendoor vooral ook bewegen. Maak bijvoorbeeld een rustige wandeling om te voorkomen dat je écht heel stijf wordt. Door (rustig) te bewegen blijf je soepel én blijft je bloed stromen. Waardoor je lichaam sneller alle tekorten aanvult.

Vermoeidheid

Dat je soms een dip ervaart na je training is vrij logisch. Je lichaam heeft zojuist een aanzienlijke inspanning geleverd. Zodra je even tot rust komt, thuis op de bank, kan het dus zijn dat je ogen bijna dichtvallen. Alsof je lichaam weet: dit is de tijd om even bij te komen. 

Uiteraard is het niet onverstandig om toe te geven aan dit gevoel. En gelukkig hoef je daarvoor niet per se naar bed. Sterker nog: een hazenslaapje van maar tien minuten kan al wonderen doen. 

Meer weten over dit onderwerp? Hier lees je exact hoe je profiteert van een powernap. 

Honger

De minst vervelende in dit rijtje, zul je denken, maar dan moet die honger wel een beetje controleerbaar blijven natuurlijk. Je zult niet de eerste wielrenner zijn die na zijn training een enorme vreetbui ervaart. 

De meest voor de hand liggende oorzaak daarvan is dat je voor en tijdens het fietsen te weinig hebt gegeten, waardoor het lichaam nu schreeuwt om voedsel. 

Uiteraard wil je dat voorkomen, en daarom eet je het beste zo’n drie uur voor je gaat fietsen een goede maaltijd. Wanneer je bovendien langer dan zo’n anderhalf uur op de fiets zit, dan is het ook van belang dat je onderweg je tekorten aanvult. 

Hoe je een eetbui na je training voorkomt lees je ook hier.

Misselijkheid

Ben je misselijk na je training, dan komt dat vaak omdat je het uiterste hebt gevraagd van je lichaam. Gelukkig gaat de misselijkheid meestal snel over zodra je het even rustig aan doet. 

Natuurlijk kan die misselijkheid ook nog een andere oorzaak hebben. Zo kan het zijn dat je te weinig hebt gegeten onderweg, of dat je last had van de warmte. Meer over de mogelijke oorzaak van misselijkheid na het sporten lees je ook in dit artikel.

Kou

Al trek je nog zoveel aan op de fiets, soms kun je het alsnog erg koud krijgen. En vermoeidheid speelt daar uiteraard een grote rol in.

Wat doe je het beste, wanneer je koud thuiskomt? Blijf niet in je bezwete fietskleren zitten in ieder geval en neem zo snel mogelijk een warme douche. Ga dus niet eerst je fiets schoonmaken in dit geval, want dan koel je alleen maar verder af. Droge kleren doen wonderen, en wat warms om te eten en drinken trouwens ook. Denk maar zo in dit geval: je (vieze) fiets loopt niet weg.

Daarnaast is het uiteraard raadzaam om eens kritisch naar je fietskleding te kijken. Had je wel de juiste kleding aan voor dit weertype? Wie weet kun je nog wat verbeteren aan je outfit, en je eigen ervaring is daarbij de beste leerschool. 

Oververhitting

Naast de kou is het uiteraard ook de warmte waar je flink last van kunt hebben. Zeker wanneer je een zware inspanning doet tijdens extreem warm weer. Oververhitting  ligt dan op de loer, ook al doet je lichaam nog zo z’n best om af te koelen. 

Heb je last van duizeligheid of misselijkheid op zo’n moment, dan is het uiteraard belangrijk om direct verkoeling te zoeken en om goed te drinken.

Ben je net thuisgekomen, dan helpt het ook om direct een koude douche te nemen, of om jezelf te koelen met een natte handdoek of een koelelement. En nog beter is het natuurlijk om het niet zo ver te laten komen en om op tijd te luisteren naar je lichaam. 

In dit artikel lees je uitgebreider wat de symptomen zijn van een oververhitting, en wat je moet doen in zo’n geval.

Foto: Pavel Danilyuk