Zo bepaal je de waarde van je racefiets

Zo bepaal je de waarde van je racefiets

Zit jij er aan te denken om je racefiets te verkopen? Dan is het uiteraard belangrijk om te weten wat-ie nog waard is. Een simpele formule is er helaas niet, maar met de volgende tips moet je een heel eind kunnen komen met de waardebepaling.

Het moment om afscheid te nemen van je oude racefiets komt meestal wanneer je zin hebt in een nieuwe fiets. Vaak is het dan mogelijk om je fiets in te ruilen bij de fietsenmaker. Maar je kunt er ook voor kiezen om je fiets zelf te verkopen. 

Dat is vaak wat meer werk, maar zo krijg je er meestal ook wat meer voor. Maar wat is een goede prijs? Als je niet zelf in een fietsenwinkel werkt is dat nog best lastig te bepalen.

Heel wat factoren bepalen namelijk de waarde van een gebruikte racefiets. Dat is ten eerste de leeftijd van je fiets natuurlijk. Maar ook de staat van je fiets, het merk, het model en de onderdelen.

De leeftijd van je fiets

Het spreekt voor zich dat een oudere fiets minder waard is dan een nieuwere. Het eerste jaar nadat je een fiets gekocht hebt daalt je fiets trouwens het meest in waarde. Net zoals bij auto’s. 

De staat van je fiets

Ook de staat van je fiets is bepalend voor de waarde. Heb je ‘m goed onderhouden en is de groepset bijvoorbeeld nog niet versleten? Of zitten er net nieuwe banden op? Dan kun je uiteraard meer vragen voor je fiets.

Het merk

Van welk merk je racefiets is, is ook een factor als je een racefiets verkoopt. Sommige merken zijn populairder dan andere namelijk. En sommige merken staat beter aangeschreven dan andere. 

Het model

Naast het merk is ook het model een belangrijke factor voor de waarde. Heb je een gangbaar of populair model? Dan zullen er meer belangstellenden zijn en dan kun je wat meer voor vragen voor je fiets.

Componenten en eventuele upgrades

Welke componenten er op je fiets zitten en in welke staat deze verkeren bepaalt tenslotte ook de prijs. Dan gaat het over de groepset bijvoorbeeld, maar ook over de wielen. En ook als je zelf een upgrade hebt gedaan, dan stijgt de waarde.

Bovenstaande factoren moet je dus meenemen in de prijsbepaling. Om te komen tot een goede prijs kun je daarnaast de volgende dingen doen:

1. Zoek naar advertenties van vergelijkbare fietsen

Kijk wat anderen vragen voor een vergelijkbare fiets, op sites zoals Marktplaats. Het liefst hetzelfde model natuurlijk, uit hetzelfde jaar. 

Let er wel op dat jouw fiets andere onderdelen kan bevatten, en in een andere staat kan verkeren. Ook kan het zijn dat iemand te veel of juist te weinig vraagt voor zijn of haar fiets. Hoe meer voorbeelden, hoe beter je een beeld krijgt van de daadwerkelijke waarde.

2. Gebruik een calculator

Op sommige verkoopsites kun je gebruik maken van een calculator. Je vult dan heel veel gegevens in over je fiets en krijgt vervolgens een indicatie van wat je fiets nog waard is. Buycyle bijvoorbeeld heeft zo’n calculator.

Zelf gebruikte ik deze calculator om te bepalen wat mijn Canyon Inflatie cyclocrosser uit 2016 nog waard is. De originele prijs was 1400 euro, en volgens Buycycle is 500 euro (of net daaronder) een goede verkoopprijs. Klinkt plausibel. 

3. Laat een expert de waarde bepalen

Tenslotte kun je ook een expert zoals je fietsenmaker vragen natuurlijk, wat je racefiets nog waard is. Doe je dat, vraag dan of het om de inruilwaarde gaat of de verkoopwaarde. Aan dat laatste heb je uiteraard het meest. 

Heb je een goede indicatie gekregen? Dan is het tijd om je fiets in de verkoop te zetten. De beste tijd om dat te doen is uiteraard de lente of het begin van de zomer. Veel mensen zijn dan op zoek naar een fiets voor het nieuwe seizoen, of voor tijdens de vakantie. En dat maakt de kans een stuk groter dat je je fiets voor een mooie prijs kan verkopen.

Foto: Unsplash