Vaak last van een eetbui na je training? Dit kan het zijn

Vaak last van een eetbui na je training? Dit kan het zijn

Na een flinke training is het de normaalste zaak van de wereld dat je wel wat lust. Maar wanneer je regelmatig last hebt van een onstilbare honger na het fietsen, dan kan het wel eens zijn dat je voeding tekortschiet.

Dat je direct aan eten denkt na een training is trouwens simpel te verklaren. De voorraad energie in je spieren is namelijk op, en je lichaam wil die voorraden zo snel mogelijk weer aanvullen.

Natuurlijk is het minder gezond als die trek regelmatig overgaat in een onstilbare eetbui. Waarbij je meer eet dan goed voor je is, en niet meer zo kritisch kijkt naar wat je eet.

Mocht je regelmatig zo’n hongeraanval ervaren, dan zou dat wel eens aan het volgende kunnen liggen.

Je hebt meer verbruikt dan je hebt aangevuld

Wanneer je een ontzettende honger ervaart na het sporten, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je al veel te lang te weinig hebt gegeten. En dan met name voor en tijdens je training. 

Je voorkomt dat uiteraard door eerst een goede maaltijd te eten, voordat je op de fiets stapt. Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens je training te blijven eten, als je langer dan een uur gaat fietsen. Dat helpt je ook nog eens om een maximale inspanning te doen, en een hongerklop te voorkomen.

Je hebt na het sporten te lang gewacht met eten

Meteen iets voedzaams eten na je training, helpt je om direct de grootste tekorten aan te vullen die je lichaam heeft opgelopen. Goed voor je herstel natuurlijk, maar je voorkomt ook het risico op een oncontroleerbare honger, wanneer je langer wacht.

Je bent uitgedroogd

Gek genoeg kan je hongergevoel ook een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken onderweg. Wanneer je lichaam uitgedroogd is, dan kan dat namelijk net als honger voelen. 

De kans op uitdroging is in de zomer natuurlijk het grootst, maar ook ’s winters is het van belang om goed te blijven drinken onderweg. 

Ervaar je een enorme honger, en heb je het gevoel dat je te weinig hebt gedronken misschien? Ga dan niet meteen nog meer eten, maar drink eerst een paar glazen water om te zien of je hongergevoel daarmee verdwijnt. Daarmee voorkom je wellicht dat je meer eet dan je nodig hebt.

Je eet de verkeerde dingen

Heb je getraind én gegeten, maar heb je na een uur alweer zin in iets lekkers? Dan zou het uiteraard kunnen zijn dat je te weinig hebt gegeten. Maar het zou ook zo maar eens kunnen liggen aan wat je gegeten hebt.

Alleen een voedzame, vezelrijke maaltijd met voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten geeft namelijk een verzadigd gevoel, en stilt voor langere tijd je trek. 

Meer tips

Tot slot zijn hier nog een paar extra tips om te voorkomen dat je na het sporten meer eet dan goed voor je is:

  • Plan je training voor je middag- of avondeten, zodat je geen extra eetmoment hoeft in te lassen.
  • Eet wat voedzaams wanneer je trek hebt, en wacht niet tot je honger oncontroleerbaar groot is. 
  • Drink voldoende water de hele dag.
  • Neem de tijd als je eet. Het duurt namelijk even voor je een vol gevoel ervaart. 
  • Plan van te voren wat je gaat eten, zodat je eenvoudiger voorkomt dat je in een opwelling voor de verkeerde dingen kiest.

Conclusie? Het draait dus vooral om een goede timing, en weten wat je lichaam nodig heeft op ieder moment van de dag, wanneer je die eetbuien na je training wilt vermijden.

Foto: Pexels