Zo profiteer je optimaal van een powernap

Zo profiteer je optimaal van een powernap

Overdag een dutje doen iets voor luie mensen? Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. Een powernap na je training bevordert je herstel en geeft je nieuwe energie. Vooral als je het doet op de juiste manier.

Hoe belangrijk slaap is dreigen we soms wel eens een beetje te vergeten. Tenminste, maar al te vaak geven we het niet de prioriteit die het verdient. Slaap is namelijk essentieel om zowel lichamelijk als geestelijk goed te kunnen herstellen. En om sterker te worden natuurlijk, wanneer je getraind hebt.

Nachtrust is de basis

Een powernap mag dan heel wat voordelen hebben, natuurlijk vormen de uren die je ’s nachts maakt de absolute basis voor je gezondheid. Wat niet wegneemt dat als je een keer slecht geslapen hebt ’s nachts, een powernap overdag de uitkomst kan zijn om goed te blijven functioneren. Zolang je er maar geen gewoonte van maakt. 

Bewezen effectief: zo’n twintig minuten

Hoe langer je dutje is, des te dieper zul je slapen. Slaap je zo’n anderhalf uur, dan doe je waarschijnlijk zelfs een volledige slaapcyclus. 

Toch is het veiliger om wat korter te slapen overdag, om zeker te weten dat je er ’s nachts geen nadelige gevolgen van ondervindt. Voor je het weet lig je ’s avonds anders naar het plafond te staren.

Zo’n 15 tot 20 minuten je ogen dicht doen is ideaal om jezelf een boost te geven. Je zult meer alert zijn na die tijd, en productiever zijn als je gaat werken. Bovendien verlaagt zo’n korte slaap ook je stressniveau.

Zodra je een half uur slaapt of langer, dan moeten je hersenen weer langzaam op gang komen omdat je dieper hebt geslapen. Met een groggy gevoel als gevolg, net als wanneer je ’s ochtends ontwaakt.

De ideale tijd: tussen 12.00 en 16.00 uur

Probeer je powernap altijd tussen 12.00 en 16.00 uur ’s middags te plannen, en vooral niet later. Ga je later slapen dan is de kans namelijk groot dat je dutje je nachtrust gaat verstoren.  

Zie je powernap dus als een soort siësta. Ideaal voor als je ’s ochtends getraind of gewerkt hebt en wanneer je wel wat nieuwe energie kunt gebruiken voor de rest van de dag.

Zo val je eenvoudig in slaap

Natuurlijk zoek je het liefst een rustig plekje voor je powernap. Ergens waar je niet gestoord kunt worden, ver weg van telefoons en andere schermen. Je bed is natuurlijk een optie, maar een comfortabele bank is ook prima.

Toch last om de slaap te vatten, doordat er nog allerlei gedachten door je hoofd flitsen? Concentreer je dan op je ademhaling, en de kans is groot dat je alsnog snel slaapt.

Zet je zelf trouwens vooral niet onder druk, want dan zul je zeker niet in slaap vallen. Een powernap heeft gelukkig ook al effect als je alleen maar je ogen dicht doet.

Niet geschikt voor iedereen

Je hoeft trouwens niet moe te zijn om te profiteren van een powernap. Is een powernap dan altijd goed? Helaas niet in alle gevallen. Ben je een slechte slaper bijvoorbeeld, dan kun je beter geen dutjes plannen gedurende de dag. De kans is dan groot dat je ’s nachts helemaal niet meer in slaap zult vallen.

Voor nog meer effect: drink koffie

Koffie drinken voordat je een powernap doet? Het klinkt wat tegenstrijdig. Toch kan het er voor zorgen dat je nog alerter wakker wordt. De cafeïne in koffie werkt namelijk pas na een minuut of twintig, precies op het moment dat je na een korte powernap weer opstaat.

Of een powernap ook voor jou werkt? Daar moet je zelf achterkomen natuurlijk, want geen mens is gelijk. 

Feit is in ieder geval dat het in heel veel situaties een positief effect kan hebben. Niet alleen als je gesport hebt dus, maar ook als je later nog een wedstrijd in de planning hebt, en uiteraard ook tijdens een drukke werkdag.

Foto: Unsplash