De voordelen van een trainingsschema

De voordelen van een trainingsschema

Heb jij jezelf een mooi doel gesteld dit jaar? Of wil je gewoon zoveel mogelijk progressie maken, en een betere wielrenner worden? Dan is het een aanrader om een trainingsschema te gebruiken.

Waarom zou je als wielrenner trainen met een trainingsschema, als je toch al veel fietst? Hier zijn de belangrijkste redenen:

1. Je traint consistenter

Mensen die hun trainingen plannen, trainen gemiddeld vaker. En vooral ook: meer geregeld. Je kunt ook wel nagaan waarom waarschijnlijk. 

De kans dat je je training uitstelt – om wat voor reden dan ook  – is een heel stuk kleiner als je die van te voren gepland hebt. Daarnaast hoef je minder na te denken, en je weet van te voren waar je aan toe bent. 

2. Je traint effectiever

Het grootste gevaar van trainen zonder schema, is dat je te vaak in één tempo fietst, zonder variatie. Die trainingen geven je misschien wel de voldoening omdat je flink wat hebt gedaan, maar heel effectief is het niet. 

Alleen met een goed schema zul je rustige trainingen waarschijnlijk voldoende afwisselen met intensieve trainingen. En ook de wat minder leuke trainingsvormen doen die je nodig hebt voor maximale progressie.

3. Je werkt gemakkelijker naar een doel toe

Met een goed trainingsschema is het ook veel gemakkelijker om je doel(en) te halen. Het plan is al bedacht namelijk, je hoeft het alleen nog maar uit te voeren. Uiteraard moet je daar wel moeite voor doen, maar het denkwerk is al gedaan. 

Wat ook fijn is aan een goed schema: langzaamaan zul je de intensiteit verhogen en/of de afstand uitbreiden. Je merkt dat je sterker wordt en dat motiveert natuurlijk!

4. De kans op overtraining is kleiner

Met een trainingsschema dat bij je past, kun je tenslotte ook gemakkelijker voorkomen dat je te veel doet. Zeker wanneer je een logboekje bijhoudt van je trainingen, waarin je noteert hoe het ging en hoe zwaar het voelde. Na verloop van tijd kun je dan eenvoudig terugkijken en evalueren hoe het gaat. 

Voelt het te licht of te zwaar na verloop van tijd? Dan is het uiteraard verstandig om je trainingsschema wat aan te passen.

Is een trainingsschema voor iedereen?

Mocht je nu denken, ja leuk, maar een trainingsschema gebruiken gaat voor mij toch veel te ver? Ik doe niet mee aan wedstrijden… Dan moet je weten dat iedere wielrenner die progressie wil maken, profiteert van een trainingsprogramma. 

Ook wanneer je een paar uitdagende toertochten hebt gepland dus, of wanneer je over een tijdje op fietsvakantie gaat en in vorm wilt raken.

En ook al heb je maar een paar uurtjes per week de tijd om te trainen, zelfs dan heeft het al zin om een schema te volgen. 

Kun je ook beter worden zonder trainingsschema? 

Uiteraard. Zeker wanneer je veel fietst en jezelf vaak uitdaagt. Maar de kans is dan wel groot dat je er niet het maximale uithaalt.  

Als dat voor jou geen probleem is, en je liever spontaan je ritjes maakt, dan kun je natuurlijk ook prima trainen zonder een schema. Plezier moet altijd voorop staan als wielrennen je hobby is, en een trainingsschema moet dat niet in de weg zitten.

Zo kom je aan een trainingsschema 

Wanneer je met een trainingsschema aan de slag wilt, dan heb je meerdere opties. Zo zijn er online tal van trainingsschema’s te vinden tegenwoordig, voor beginners en gevorderden.

Daarnaast zijn er ook betaalde apps waarin je een schema kunt volgen en waarmee je kunt analyseren hoe het gaat. Join, Fondo, Robic of TrainingPeaks zijn daar voorbeelden van. 

Ben je toevallig lid van een wielervereniging? Dan kun je natuurlijk ook je trainer om een schema vragen. 

Ga je met een schema trainen, dan kun je na enkele weken vaak het effect al merken. En na nog enkele maanden trainen, ga je er echt van profiteren. 

Foto’s: Unsplash