Wanneer het kwik stijgt naar tropische waarden, doe je er goed aan om rekening te houden met de omstandigheden. Maar wat zijn de risico’s wanneer je gaat wielrennen als het extreem heet is, en hoe moet je handelen als je oververhit raakt?
Hoe je zo slim mogelijk omgaat met het warme weer als je gaat wielrennen, daar kon je pas geleden in dit artikel al over lezen. Maar onthou bovenal dat luisteren naar je lichaam in die extreme gevallen het allerbelangrijkste is.
Wat gebeurt met je lichaam als je fietst in warm weer?
Je lichaam heeft het extra zwaar wanneer je een intensieve inspanning doet bij erg warm weer. Door de buitentemperatuur én de zware inspanning die je doet stijgt je lichaamstemperatuur gemakkelijk naar hogere waarden.
In een poging om af te koelen, stuurt je lichaam meer bloed naar je huid. Minder bloed is daardoor beschikbaar voor je spieren, waardoor je hart harder moet werken
Is de luchtvochtigheid ook nog eens hoog, dan zal het zweet op je lichaam ook moeilijker verdampen, waardoor je nog meer risico loopt op oververhitting.
Symptomen die je in de gaten moet houden
Wanneer je sport bij hoge temperaturen, dan is het belangrijk om symptomen als kramp, misselijkheid of hoofdpijn zo snel mogelijk te signaleren. Net als wanneer je overmatig veel zweet, jezelf duizelig voelt, of verward bent. Ook een lage bloeddruk, een verhoogde hartslag kunnen duiden op oververhitting.
Hoe je moet handelen bij oververhitting
Wanneer je eerder genoemde symptomen ervaart, dan is het zaak om direct te stoppen met je activiteit. Zoek een koele plek op en zorg dat je direct wat drinkt. Waarschuw als dat kan ook direct iemand anders, zodat hij of zij je in de gaten kan houden.
Om je lichaam zo snel mogelijk te laten afkoelen kun je koud water over je lichaam gieten, koud douchen, of gebruik maken van een natte handdoek of koelelementen. Knap je niet binnen zo’n twintig minuten op? Dan is het raadzaam om de hulp van een dokter in te schakelen.
Wat je riskeert bij extreme hitte
Je lichaam zal altijd proberen de warmte te compenseren, door intern voor verkoeling te zorgen. Maar in extreme situaties, waarbij je hevig zweet en te weinig drinkt, dan kunnen die systemen tekort schieten.
De klachten kunnen in ernst toenemen wanneer je de eerste signalen van oververhitting negeert. Aandoeningen waar je in eerste instantie last van kan krijgen zijn spierkramp en duizeligheid. Daarbij bestaat de kans op flauwvallen.
Is de impact nog groter, dan ervaar je een serieuze oververhitting. De lichaamstemperatuur stijgt in zo’n geval naar veertig graden Celsius. Je kunt je misselijk of slap voelen, last hebben van hoofdpijn, van rillingen, en de neiging hebben om over te geven of flauw te vallen.
De meest ernstige vorm van van oververhitting is een hitteberoerte. Een hitteberoerte kan levensbedreigend zijn en je lichaamstemperatuur is dan ruim boven de veertig graden Celsius gestegen. Naast duizeligheid en misselijkheid, hoofdpijn en verwardheid, kun je last hebben van een snelle hartslag, van flauwvallen of extreme vermoeidheid. Het kan zijn dat je lichaam gestopt is met zweten. In dit extreme geval is medische zorg onmiddellijk noodzakelijk.
Wat je kunt doen tegen oververhitting
Heb je een training of wedstrijd in de planning op een warme dag? Zoek dan zoveel mogelijk verkoeling voor en na die tijd. Zorg dat je veel drinkt, ook tijdens de inspanning. Hou voor zover mogelijk rekening met de hitte, door het rustiger aan te doen, of plan je training op een koeler moment van de dag. Stop onmiddellijk, wanneer je de eerste symptomen van oververhitting ervaart en zorg dan zo snel mogelijk voor verkoeling.
Op zoek naar meer tips als je gaat fietsen in warm weer? lees dan ook dit artikel.
Bron: mayoclinic.org