Zo kun je bikepacken met heel wat minder bagage

Zo kun je bikepacken met heel wat minder bagage

lightpacken

Wel zin in een bikepacktrip, maar niet in een loodzware fiets? Dan zijn er gelukkig heel wat manieren om dat laatste te omzeilen. 

Bikepacken is avontuur, tot rust komen, genieten van de natuur en van al het moois dat je verder nog tegenkomt. Maar bikepacken is vaak ook terugschakelen, en fietsen met veel meer kilo’s dan je gewend bent. 

Heerlijk als je daar geen moeite mee hebt, maar minder leuk als je een echte racer bent. Bestaat er dan geen middenweg? Zeker wel. Want er bestaat ook zoiets als lightpacken. Bikepacken zonder het gezeul van teveel spullen. En ondertussen geniet je wel van het avontuur.

Klinkt dat ideaal? Dan zijn hier vijf voorbeelden van hoe je zo’n trip kunt doen, ter inspiratie.

Ga van hotel naar hotel

Is van hotel naar hotel, of van appartement naar appartement fietsen minder avontuurlijk? Zo kun je het zien natuurlijk. Maar nog steeds ben je bezig met een roadtrip, waarbij je op jezelf bent aangewezen.

Ga je lightpacken van accommodatie naar accommodatie, dan scheelt dat je in ieder geval heel veel spullen. Waaronder kampeer- en kookgerei. En wees eerlijk, die extra luxe van een goed bed is ook niet vervelend!

Kies je voor een appartement, dan kun je vaak ook vrij eenvoudig een wasje doen. En daardoor kun je misschien weer wat meer kleding thuislaten.

cabin

Huur een opgezette (glamping)tent

Klinkt het idee van je kampeerspullen thuislaten goed, maar kruip je ’s avonds toch het liefst in een tent? Al is het maar voor het ‘echte bikepackersgevoel’… Dan kun je er ook voor kiezen natuurlijk om een al opgezette tent te huren. Die vind je tegenwoordig op heel veel campings, in alle soorten en maten.

Stiekem toch nog behoefte aan een beetje extra comfort? Dan is een glampingtent wellicht een goede optie. Vaak zijn deze tenten ingericht met meubels, en een comfortabel bed. 

luxe tent

Ga als het weer goed is

Een bikepacktrip plannen tijdens een warme periode is ook ideaal als je graag meer spullen thuislaat. Warme kleding en een dikke slaapzak nemen immers veel ruimte in beslag, en die heb je in dit geval niet nodig. 

Het nadeel: je kunt zo’n trip in Nederland pas kort van te voren plannen. Een andere optie is het natuurlijk om af te reizen naar een land waar het met (vrij veel) zekerheid goed weer is. 

Ga écht back to basics

Lightpacken kan daarnaast ook betekenen dat je echt back to basics gaat. Met in plaats van een tentje bijvoorbeeld alleen een zeiltje boven je hoofd. Waarbij je slaapt op een dun matje. Of wat dacht je van een hangmat, onder de sterrenhemel. Het moet daar wel warm genoeg voor zijn, maar op deze manier kom je nog dichter bij de natuur!

Het nadeel? Je moet hier wel echt het type voor zijn. Of je dat ook bent weet je pas zeker als je het probeert. Tip: overdrijf het de eerste keer niet, en test het tijdens een korte trip.

hangmat en tarp

Maak minder verplaatsingen

Het aantal verplaatsingen beperken kan tenslotte ook nog helpen, als je opziet tegen al dat gesleep. Daar wordt je fiets niet lichter van, maar hierdoor hoef je niet dagelijks rond te fietsen met heel veel tassen.

Plan bijvoorbeeld een of twee accommodaties, waar je minstens enkele dagen verblijft. Tijdens je verblijf kun je dan mooie tochten maken zonder tassen. Of lekker uitrusten natuurlijk…

Nog een paar tips

Staat het idee van lightpacken je wel aan? Dan zijn hier tenslotte nog wat algemene tips.

Neem de kleinste en lichtste versie mee van alles

Klinkt logisch wellicht, maar van bijna alles wat je nodig hebt is wel een kleinere of lichtere versie verkrijgbaar. Opgeteld kun je daar ontzettend veel ruimte en gewicht mee besparen. Het enige nadeel is dat je al die spullen waarschijnlijk nog moet aanschaffen. 

Ga samen met anderen

Samen bikepacken is niet alleen gezelliger, je hebt meestal ook wat minder bagage. Veel kampeer- en kookspullen kun je immers delen met elkaar!

Profiteer van je ervaring

Na een tijdje weet je steeds beter welke dingen je per se nodig hebt, en wat je gerust thuis kunt laten. Lightpacken is dus ook iets waar je steeds beter in wordt, als je het vaker doet. Begin om die reden eerst met wat kortere trips, en plan daarna pas een groot avontuur. 

Overdrijf het niet

Overdrijf het lightpacken nooit en bedenk je goed waar je niet zonder kunt. Je komt jezelf zeker tegen anders, en het is niet leuk als je daardoor afhankelijk bent van de goedheid van anderen.

Aan de andere kant kom je met je telefoon of pinpas letterlijk heel ver. Vooral wanneer je niet naar de middle of nowhere fietst. Een fijne gedachte, ook als je wel eens wat vergeet.

Heb jij nog geen idee wat je mee moet nemen tijdens het bikepacken? Dan vind je hier een complete paklijst voor zo’n trip.

Foto’s: Unsplash