Een fietsalarm waarschuwt je niet alleen als er iemand aan je fiets zit, je schrikt potentiële dieven er ook mee af. Ik gebruikte dit fietsalarm van Mengshen tijdens een bikepacktrip, en in deze review lees je hoe hij beviel.
Wanneer je voor het eerst gaat bikepacken én kamperen en je racefiets nachtenlang buitenstaat, dan neem je natuurlijk extra maatregelen om je fiets te beveiligen.
Voor wat meer gemoedsrust schafte ik daarom eerst een kettingslot aan. Eentje die niet te zwaar is, want je moet er ook nog mee fietsen. Uiteindelijk koos ik voor dit slot.
Een alarm leek me daarnaast een hele raadzame aanvulling. Want ieder slot is te kraken natuurlijk.
Zo’n twintig euro betaal je slechts voor het Mengshen fietsalarm, maar is het ook een solide alarm? Ik las een aantal positieve reacties, en dat gaf voor mij de doorslag om het alarm zelf te proberen.
Batterijen
Het Mengshen fietsalarm werkt op drie AAA-batterijen en de afstandsbediening op een CR2032-batterij. Met de afstandsbediening schakel je niet alleen het alarm in en uit, je kunt er ook in zeven stappen de gevoeligheid van de bewegingssensor mee instellen. De afstandsbediening werkt volgens de gebruiksaanwijzing tot een afstand van zo’n 20 meter.
Het alarm wordt inclusief batterijen geleverd, en verder krijg je een gebruiksaanwijzing, een kleine schroevendraaier en een plastic plaatje om het alarm te openen, twee stukjes dubbelzijdige tape en twee tie rips. Die tape en tie rips kun je gebruiken om het alarm te bevestigen aan je fiets.
Openen van het alarm
Wil je het alarm en de afstandsbediening openmaken (om de batterijen te vervangen) dan is dat wel een beetje wrikken. Vooral bij de afstandsbediening. Met een platte schroevendraaier ging dat wat gemakkelijker dan met het meegeleverde blauwe plastic plaatje.
Het alarm weegt inclusief batterijen 72 gram. Niet superlicht, maar ook niet hinderlijk zwaar. Het formaat van het alarm is 10 bij 4 bij 2 centimeter.
Flink wat geluid
Wat ik uiteraard als eerste testte, is de werking van het alarm. Waarbij ik vooral erg nieuwsgierig was naar het volume. Dat volume bleek ruim voldoende, en het beste te omschrijven als ‘onaangenaam hard’. Volgens de beschrijving gaat het hier om 113 decibel.
Misschien zegt dat je weinig, maar volgens de GGD kan geluid al schadelijk zijn voor je oren vanaf 80 decibel.
Het fietsalarm maakt trouwens eerst kort een geluid als waarschuwing, en gaat daarna pas echt af als het bewegen niet stopt.
Bevestiging
Uiteraard is het mogelijk om het alarm van Mengshen aan je fiets te bevestigen, maar dit is geen noodzaak voor een goede werking. Ik koos er dus voor om het alarm te bewaren in een tasje op mijn bovenbuis. Dat dempt het geluid van het alarm natuurlijk enigszins, maar dat kan dit alarm gerust hebben.
Vijfentwintig nachten gebruikte ik het alarm tijdens mijn reis, en al die tijd gaf dat een geruststellend gevoel. Eén keer slechts hoorde ik het korte waarschuwingssignaal, meteen de eerste nacht.
De fiets stond vast aan een paal waar mensen ook stroom aftappen, en wellicht was het gewoon een kampeerder. Of een vogel? Het echte alarm ging in ieder geval niet af, en ik was te slaperig om uit mijn tent te kruipen…
Niet alleen handig voor je fiets
Wanneer je het alarm los gebruikt, dan heeft dat natuurlijk als voordeel dat je het alarm ook voor een andere fiets kunt gebruiken. Of een ander voertuig. En je tas of koffer beschermen met het alarm is uiteraard ook nog een optie. Wanneer je op het vliegveld bijvoorbeeld heel even je ogen dichtdoet.
Je fiets terugvinden
Het alarm heeft ook een functie om gemakkelijk je fiets terug te vinden. Handig wanneer je niet meer weet waar je fiets staat, in een fietsenstalling bijvoorbeeld. Je drukt één keer op de de button met de bel, en het alarm laat direct een kort geluid horen.
De enige beperking is natuurlijk dat de afstandsbediening maar werkt tot een afstand van zo’n twintig meter.
SOS-functie
Mengshen heeft daarnaast ook nog een SOS-functie ingebouwd in dit alarm. Bij een val waarbij je meer dan 45 procent kantelt, geeft het alarm een SOS-geluid. Het geluid is bedoeld om andere mensen in je omgeving te waarschuwen.
De SOS-functie moet je zelf inschakelen, en daarvoor is het belangrijk dat je het alarm eerst vastmaakt aan je fiets. Deze functie heb ik om die reden niet getest.
Alle specificaties op een rij
- stand-by tijd alarm: 6-10 maanden, afstandsbediening: meer dan een jaar
- bereik afstandsbediening tot 20 meter
- 7 gevoeligheidsstanden
- SOS-functie
- waterdicht (IP55)
- volume van alarm: 113 decibel
- garantie: 12 maanden
- extra afstandsbedieningen los verkrijgbaar en te synchroniseren
- werkt op CR2032-batterij en drie AAA-batterijen (meegeleverd)
Conclusie
Zoals je waarschijnlijk tussen de regels al las, bevalt het alarm van Mengshen mij prima. Ook bij toekomstige bikepacktrips gaat-ie weer mee dus om mijn fiets te bewaken. Het gebruik van het alarm is simpel, en het alarmsignaal is zó luid dat ik gerust met oordopjes durfde te slapen.
Ook erg fijn is de duidelijke pieptoon die je hoort bij het in- en uitschakelen. Op die manier weet je zeker dat de batterij nog werkt, en dat het alarm functioneert.
Wil je het alarm en de afstandsbediening openen, dan is daar wel wat kracht voor nodig. Bovendien is het is even wrikken. Klein minpunt, maar gelukkig hoef je dit maar weinig te doen.
Samengevat zijn dit de plus- en minpunten van het Mengshen fietsalarm
Pluspunten
- Alarm is zeer luid
- Gevoeligheid van de sensor is in te stellen
- Bevestiging aan je fiets is niet noodzakelijk
- Niet duur
Minpunten
- De meegeleverde handleiding is alleen in het Engels
- Het openen van het alarm en de afstandsbediening is wat wrikken
Mocht je geïnteresseerd zijn in dit fietsalarm van Mengshen, dan is hij onder meer hier verkrijgbaar.
Foto’s: In de Kopgroep
Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer je een aankoop doet via deze link, ontvangt In de Kopgroep een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.