Fietsen in de Eifel is een aanrader om deze 5 redenen

Fietsen in de Eifel is een aanrader om deze 5 redenen

wielrenner in de Eifel

Uitdagende beklimmingen, prachtige vergezichten en gezellige stadjes… In de Eifel vind je het allemaal. En dat op korte afstand van onze grens. Ideaal voor een fietsweekend, of langer! 

De Eifel is een prachtige regio ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, maar ook kleine delen van België en Luxemburg behoren tot dit fraaie gebied.

Met zoveel groen, prachtige stadjes, kastelen, landelijke wegen, campings en vakantiehuizen is het een populaire bestemming voor vakantiegangers, fietsers en wandelaars. 

Ook veel wielrenners reizen daarom af naar deze regio, om er flink wat kilometers te maken. Toch zijn dat er heel wat minder dan in Zuid-Limburg of de Ardennen. Terwijl de Eifel maar een heel klein stukje verder is met de auto. 

Mocht jij nog twijfelen over een fietsweekend of een langere vakantie, dan zijn hier vijf goede redenen om de Eifel eens te bezoeken. 

1. Dicht bij huis

Mocht je in het noorden van Nederland wonen, dan is het nog een stevige rit misschien. Maar gemiddeld kun je al in zo’n drie tot vier uur in de Eifel zijn. Dat maakt de Eifel een perfecte locatie voor een (lang) weekend. Na een ochtend reizen kun je diezelfde dag nog genieten van een prachtige fietstocht.

Langer blijven mag natuurlijk ook. Je zult je waarschijnlijk geen moment vervelen!

2. Klimparadijs

Aan hoogtemeters geen gebrek in de Eifel. Maar uiteraard heb je zelf de keuze of je gaat voor flink wat pittige klimmetjes, of voor een wat minder heftig rondje. Vaak gaat het op en af, waarbij de beklimmingen flink wat langer zijn dan in Zuid-Limburg.

Vaak zijn het prima lopers trouwens: heuvels met een heel acceptabel stijgingspercentage. (Denk aan vier, vijf of zes procent.) Heftiger werk is er uiteraard ook, en die zijn ideaal om jezelf op uit te dagen. 

3. Rustige wegen

verlaten weg in de Eifel

Fietsroutes in de Eifel zijn vaak een mengeling van hoofd- en achterafwegen. Veel rustige wegen, waarbij het weinige autoverkeer je ook nog eens heel kalm inhaalt in de meeste gevallen. Alleen al om die reden zou je vaker de grens oversteken voor een mooie fietsrit in deze regio. 

Wil je optimaal genieten, plan je routes dan zorgvuldig. Want ook in de Eifel zijn er drukkere wegen uiteraard.

4. Prachtige vergezichten 

Vergeet vooral niet om je heen te kijken wanneer je aan het klimmen bent, want de vergezichten in de Eifel zijn prachtig. Het is een aaneenschakeling van dorpjes, boerderijen, bossen, akkers en velden. Met dikwijls een imposant kasteel op een van de heuveltoppen.

5. Gezellige dorpjes en steden

Monschau

Uiteraard verdienen die prachtige dorpjes met vakwerkhuizen en gezellige pleintjes het om van dichtbij te bekijken. Het wemelt van die plekken in de Eifel, en ze zijn ideaal voor een onderbreking van je fietstocht. Monschau, Trier, Cochem en Monreal zijn enkele pareltjes die je graag zult bezoeken.

Toevallig ook nog een liefhebber van kastelen? Dan zul je ook genieten van de Eifel, want je kunt er flink wat fraaie bouwwerken bewonderen. En vaak hoef je daarvoor niet eens van je fiets… Zo’n 140 kastelen zijn er maar liefst in de Eifel! Weinig andere regio’s in Duitsland kunnen daar aan tippen.

Kasteel Eltz

Waar in de Eifel is het mooi?

De Eifel is behoorlijk groot, en dus kan het lastig zijn om een locatie te kiezen. Maar stel jezelf dan gerust: waar je ook heengaat in de Eifel, op heel veel plekken is het mooi fietsen. 

Zit je liever zo kort mogelijk in de auto? Richt je dan op het noorden van de Eifel. Op dit forum vind je veel fietsroutes en aanbevelingen voor diverse plekken.

Helaas zit er ook een nadeel aan een kort bezoek aan de Eifel. Waarschijnlijk ga je met tegenzin weer terug naar huis, omdat je veel langer had willen blijven. De enige oplossing is vaker terugkomen uiteraard…

Foto’s: In de Kopgroep en Unsplash