Mallorca’s geheime bergweg gaat weer open voor één dag

Mallorca’s geheime bergweg gaat weer open voor één dag

Puig Major
Het hoogste punt van Mallorca, de Puig Major.

Doe je mee aan Kill the Hill, dan krijg je de unieke kans om naar het hoogste punt van Mallorca te fietsen. Over een geheime bergweg, die de rest van het jaar verboden terrein is. 

Ben jij wel eens op Mallorca wezen fietsen? Dan is de kans groot dat je op zijn minst gehoord hebt van de Puig Major, de hoogste berg van het eiland. Het is een populaire beklimming van zo’n veertien kilometer, die begint in Sóller. 

Heb jij deze berg ooit beklommen, dan viel het je waarschijnlijk ook op dat de echte top van de Puig Major nog wat hoger ligt. Een grote beige bol die je niet over het hoofd kan zien markeert die plek. En nee, het is geen kunstwerk, maar een radarstation van het Spaanse leger.

Het station is onderdeel van een militaire basis die werd opgericht door de Amerikanen, midden in de Koude Oorlog. Tot dan kwam je op de berg hooguit wat schapen, een herder of een avontuurlijke wandelaar tegen. De Amerikanen legden er een verharde weg aan, die sinds die tijd werd afgesloten voor onbevoegden. 

Kill the Hill

De top van de Puig Major is dankzij het radarstation niet te missen. (YouTube / Kill the Hill)

Het hoogste punt van Mallorca – en de weg ernaartoe –  is dus verboden terrein. Behalve dan als je meedoet aan de challenge Kill the Hill.

Slechts driehonderd deelnemers kunnen meedoen aan deze uitdaging over 125 kilometer, die begint in Playa de Muro. Van daaruit fiets je groepsgewijs naar de Puig Major. Meteen gas geven is dus niet mogelijk. Enige uitzondering is de Coll de Femenia, een klim van zeven kilometer à 5,5 procent die je onderweg bedwingt. Een mooie opwarmer voor wat nog komen gaat.

Zodra vervolgens de hekken van de legerbasis opengaan, begint de echte challenge. Hier mogen alle remmen los, en wordt je tijd naar de top geregistreerd. Nadat iedereen de top van de berg heeft bereikt, fiets je weer terug naar Playa de Muro.

De klim

De klim naar de top van de Puig Major is zeven kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent. Met uitschieters van zestien procent. Fiets je naar boven over de smalle weg, dan heb je vrijwel constant uitzicht op het radarstation. Wel zo fijn als je je krachten wilt verdelen. Maar blijf vooral niet alleen naar boven staren. Het uitzicht naar beneden wordt schijnbaar ook steeds beter, hoe hoger je komt.

All-in package

Doe je mee aan deze bijzondere challenge, dan ben je verplicht om een all-in package te boeken. Inclusief een verblijf van twee nachten in het viersterrenhotel Viva Blue. Voordeel hiervan: je bent meteen bij de start zodra je het hotel verlaat.

Een Strava-segment van deze klim is er uiteraard ook al, maar je moet flink je best doen voor een snelste tijd. Niklas Eg van Uno-X heeft de KOM in handen namelijk. Hij deed vorig jaar net als enkele andere profs mee aan de eerste editie.

Kill the Hill vindt dit jaar plaats op 4 mei. Meer informatie over deze uitdaging en de bijzondere beklimming naar Puig Major vind je op de officiële website van het evenement. Jezelf aanmelden kan daar ook.

In het filmpje hieronder zie je een kleine sfeerimpressie van de eerste editie.

Bronnen: Kill the Hill, Wikipedia – beelden: Unsplash, YouTube