De afweging: fiets meenemen of huren op vakantie?

De afweging: fiets meenemen of huren op vakantie?

Wie op fietsvakantie gaat heeft in principe twee opties: zelf de fiets meenemen of een fiets huren. Twijfel jij nog wat je het beste doet? Hier lees je wat de voordelen zijn van beide opties.

De voordelen van een huurfiets

bianchi celeste

Eén van de grote voordelen van een huurfiets, is dat je onderweg geen zorgen hebt over het vervoeren van je eigen fiets. Er kan altijd wat misgaan namelijk, ook al is die kans klein. Je fiets die niet aankomt bijvoorbeeld (als je vliegt), of een iets te ruwe behandeling op het vliegveld.

Het tweede voordeel is dat je een stuk eenvoudiger reist zonder fiets. En vlieg je, dan is dat ook nog goedkoper. Je hebt dan zelfs de optie om alleen met handbagage te reizen, wat je reis nog goedkoper maakt. Je hebt geen inpakwerk van te voren, en hoeft geen fiets in elkaar te zetten bij aankomst.

En over geld gesproken… Huur je een racefiets dan hoef je ook geen dure fietskoffer aan te schaffen. Of een fietsendrager, als je met de auto reist. 

Ook heel fijn tenslotte: eenmaal aangekomen op je bestemming wacht je (als het goed is) een zo goed als nieuwe, perfect onderhouden racefiets die men op je maat heeft afgesteld. Sommige verhuurders bezorgen je fiets zelfs. Mooier kan het bijna niet. 

De voordelen van je eigen fiets meenemen

B&W Bike Box II review

Waarom zou je dan toch je eigen racefiets meenemen? Ook daar zijn een aantal goede redenen voor. 

Misschien wel het grootste voordeel is dat je ontzettend vertrouwd bent met je eigen fiets. Je hoeft niet te wennen aan een nieuwe fiets, en je weet zeker dat je fiets in topconditie verkeert. (En mocht dat niet zo zijn, dan kun je alleen jezelf de schuld geven…)

Ga je wat langer op vakantie, dan is het bovendien al snel een stuk voordeliger om je eigen fiets mee te nemen. Tenzij je natuurlijk een hele goede deal kunt sluiten. De exacte prijs hangt erg af van het type racefiets dat je huurt, maar ook van de bestemming. Gemiddeld genomen ben je al snel zo’n 40 tot 100 euro per dag kwijt.

Nog een voordeel is het tenslotte dat je niet hoeft te zoeken naar een goede verhuurder, en een fiets in jouw maat. Dat kan nog een aardige klus zijn, vooral als je naar een wat minder toeristische bestemming gaat.

Conclusie

Je begrijpt het al: voor zowel het meenemen als het huren van een racefiets valt veel te zeggen. Vaak zal het vervoermiddel, de bestemming en de duur van je reis daarom de doorslag geven. En je persoonlijke voorkeur telt uiteraard ook mee.

Ga je naar een plek waar geen huurfiets is te krijgen, dan is de keuze simpel. En ben je van plan om meerdere weken te gaan fietsen? Dan zul je ook al snel voor je eigen fiets kiezen waarschijnlijk, gezien de hoge huurprijs. 

Aan de andere kant is het heerlijk om zorgeloos en zonder zware koffer naar je bestemming af te reizen, waar een high-end fiets in topconditie op je staat te wachten.

Waar je ook voor gaat, bereid je reis in ieder geval goed voor. Ga op tijd op zoek naar een huurfiets bijvoorbeeld, of verdiep je goed in het reizen met een fietskoffer of een fietsendrager. Dat kan je een hoop stress en teleurstelling besparen en vooral tijdens een vakantie is dat erg fijn.

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep