Review Hiplok Lite: licht en draagbaar fietsslot

Review Hiplok Lite: licht en draagbaar fietsslot

Hiplok Lite

Aan degelijke fietssloten geen gebrek, maar wat de Hiplok uniek maakt is dat je hem onderweg als een riem kunt dragen. Zelf testte ik de Hiplok Lite met het Sold Secure Bronze-certificaat en in deze review lees je hoe hij beviel.

De Hiplok is er in verschillende varianten, en deze geteste versie is de Hiplok Lite. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de lichtste uitvoering van het kettingslot. Zo’n 1050 gram weegt het slot ongeveer, en de ketting is gemaakt van zes millimeter gehard staal. De sluiting is met tien millimeter nog wat dikker.

Hiplok Lite

Veiligheid

Qua veiligheid heeft deze Hiplok Lite de kwalificatie ‘Sold Secure Bronze’ gekregen. Sloten met dit keurmerk zijn vooral bedoeld om gelegenheidsdieven tegen te houden.

Een gouden en zilveren variant zijn er ook. Die zijn uiteraard nog veiliger, maar ook flink wat zwaarder en duurder. De ‘gold versie’ weegt bijvoorbeeld meer dan twee kilo.

Er is zelfs een Hiplok ‘diamond’, van ruim zes kilo. Maar die kun je niet als riem dragen. En dat zou je zeer waarschijnlijk ook niet willen…

Handig tijdens het bikepacken

Wellicht zet jij je racefiets ook altijd achter slot en grendel. Waardoor je normaal gesproken geen fietsslot nodig hebt. Maar als je gaat bikepacken en kamperen, dan is een fietsslot toch wel heel belangrijk.

Tijdens een bikepacktrip van bijna vier weken kon ik de Hiplok Lite uitstekend testen. Heel wat nachten stond mijn fiets naast mijn tentje geparkeerd namelijk. Voor nog wat meer veiligheid en gemoedsrust gebruikte ik naast het slot ook een fietsalarm. 

Hiplok Lite

Draagcomfort

Ruim een kilo weegt de Hiplok Lite, en dat is uiteraard geen kleinigheid. Zeker niet voor wielrenners die op ieder grammetje letten. Van te voren was ik dus ook enigszins bezorgd over het gewicht van de ketting. In je handen voelt de Hiplok ook redelijk zwaar, maar gelukkig is dat gevoel heel anders zodra hij om je middel zit. 

Vaak vergat ik zelfs dat ik hem droeg tijdens het fietsen. Dat ik tijdens mijn reis ook een backpack droeg, had daar wellicht wel mee te maken. Het gewicht van een tas op je rug leidt behoorlijk af. Maar de combinatie tas en slot is dus goed mogelijk zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

Het draagcomfort van de Hiplok is verder ook prima, en het slot bleef tijdens het fietsen goed op zijn plek zitten. Dankzij de klittenbandsluiting kun je hem zo strak doen als wilt. Nooit had ik er daardoor last van dat hij te strak zat, of te los.

Bescherming van je fiets

Hiplok Lite

Dat de ketting comfortabel om je middel zit komt ook door de sleeve van nylon. Die zorgt er daarnaast uiteraard voor dat je frame geen krassen oploopt. 

Het mooie van deze nylon sleeve is ook dat je hem kunt verwijderen en uitwassen, mocht hij vies zijn.

Lengte

De maximale draaglengte van de Hiplok Lite is 106 centimeter. Op dat moment gebruik je niet het slot, maar alleen de sluiting van klittenband. 

Voor het vastzetten van je fiets beschik je over een lengte van 73 cm. Dat is te kort voor de meeste bomen, en daardoor zocht ik meestal een paal of hek op, om mijn fiets vast te zetten. 

Op campings vroeg dat soms om de nodige creativiteit, maar in dorpen en steden heb je natuurlijk zo een paaltje of hek gevonden.

Sleutels

Bij de Hiplok Lite krijg je standaard drie sleutels. Die hebben een unieke code, zodat je later eventueel eenvoudig sleutels kunt bijbestellen. Vind je sleutels maar onhandig, omdat je ze altijd kwijtraakt, dan is er ook een Hiplok met cijferslot. 

Is de Hiplok Lite een aanrader?

In mijn ogen zeker. Al zou ik de Hiplok Lite gezien zijn gewicht niet aanraden als een slot voor al je fietstochten. En ook niet wanneer je je fiets ’s nachts buiten wilt parkeren in de stad. Een dief met het juiste gereedschap weet namelijk wel raad met zo’n slot.

Op campings is de kans dat zo’n dief voorbij komt gelukkig heel wat kleiner. Vandaar dat ik het wel aandurfde om in die situaties het slot te gebruiken. Maar vooral ook in combinatie met een fietsalarm. 

Tijdens het bikepacken gebruikte ik hem ook vaak om even snel een boodschap te doen. In die gevallen zette ik mijn fiets op een plek waar veel mensen er zicht op hadden. Dit om te voorkomen dat een potentiële dief rustig zijn werk kon doen.

Het slot is erg goed bevallen, en echte minpunten kan ik eigenlijk niet noemen. Of het moet zijn dat het slot niet voor alle gelegenheden geschikt is. Maar zo’n slot bestaat ook niet…

Pluspunten

  • Zit comfortabel om je middel
  • Afstellen gaat eenvoudig dankzij de klittenband
  • Goed beschermd tegen gelegenheidsdieven
  • De nylon sleeve beschermt je frame
  • 10 jaar garantie
  • Sleutels zijn eenvoudig bij te bestellen
  • Nylon sleeve kun je uitwassen

Minpunten

  • Geen, als je een fietsslot zoekt om gelegenheidsdieven tegen te houden.

Foto’s: In de Kopgroep