10 tips als je gaat wielrennen met warm weer

10 tips als je gaat wielrennen met warm weer

Wielrennen met warm weer.
Wielrennen met warm weer.

Heerlijk, de zomer is weer begonnen! Maar wat doe je als je wilt fietsen op hele warme dagen? Hier zijn 10 tips waardoor je ook dan blijft genieten.

1. Bescherm jezelf

Hoe schadelijk de zon kan zijn voor je huid, hoeft niemand je meer te vertellen. Toch onderschatten we de zonkracht nog steeds heel vaak. Vooral op dagen dat er een frissere wind staat, of wanneer het half bewolkt is. 

Let daarom altijd op de kracht van de zon als je het weerbericht checkt. En maak er een goede gewoonte van om altijd zonnebrandcrème te smeren tijdens een zomers rondje. Ook wanneer je maar een uurtje gaat fietsen. Verbranden doe je op sommige dagen al na tien minuten namelijk. 

Gebruik een hoge factor en neem een klein flesje zonnebrandcrème mee als je meerdere uren gaat wielrennen. Dan kun je onderweg als dat nodig is nog eens smeren. 

Ultrasun Sports Gel

2. Plan een schaduwrijke route

Op warme dagen wat extra aandacht besteden aan je route beloont zich enorm. Kies een schaduwrijke route als je de kans hebt, bijvoorbeeld door het bos. Of plan een aantal extra rustpauzes op schaduwrijke plekken. En stap je af, dan heb je meteen de tijd om goed te drinken.

3. Drink goed

Goed hydrateren is altijd belangrijk als je gaat wielrennen, maar op hele warme dagen nog wat meer. Drinken helpt je namelijk ook met afkoelen. Daarnaast zweet je veel meer in de warmte, en dat verloren vocht moet je ook weer aanvullen.  

Drink minstens één (kleine) bidon per uur leeg, en drink nog meer als je de behoefte voelt. Neem grote bidons tijdens een lange rit, en vul ze onderweg opnieuw als dat nodig is. Tip: in haventjes en bij recreatieplassen heb je vaak een kraantje.

4. Pauzeer vaker

Kies wat vaker een schaduwrijke plek om even op adem te komen. Een schaduwrijk terras valt daar ook onder natuurlijk! Kun je meteen weer hydrateren. Of eet een ijsje!

5. Ga vroeger

Wees de warmte voor en ga wielrennen als het nog lekker koel is: vroeg in de ochtend. Misschien moet je daar wat vroeger voor opstaan, maar dat is het zeker waard. Bijkomend voordeel is dat je dan alle wegen voor jezelf hebt. En eenmaal terug heb je nog een hele dag voor je!

6. Laat je lichaam wennen

Je lichaam moet vaak wennen als het plotseling veel warmer is. Luister daarom goed naar je lichaam en doe het wat rustiger aan als je lichaam aan het acclimatiseren is. Niet alleen op vakantie, maar ook als er thuis ineens een hittegolf uitbreekt.

7. Begin koel 

Heb je het al warm voor je vertrekt? Dan is dat uiteraard een nadeel. Tijdens het wielrennen warm je namelijk alleen maar verder op. Om dat te voorkomen kun je voor je weggaat een koude douche nemen. Daardoor daalt je lichaamstemperatuur, en maak je in ieder geval een frisse start!

Een koude douche na het fietsen is natuurlijk ook erg fijn op hele warme dagen. Je helpt je lichaam met afkoelen en je voelt jezelf meteen een stuk beter. 

8. Vul je zouten aan

Op warme dagen kun je tijdens het wielrennen gigantisch zweten. Daarmee verlies je niet alleen veel vocht, maar ook een hoop zout. Vul je dat vocht en die zouten niet op tijd aan, dan zul je dat waarschijnlijk gaan merken aan je prestatie. En de kans op kramp neemt ook toe.  

Beide wil je voorkomen uiteraard. Drink om die reden niet alleen water, maar ook een sportdrank. Vooral als je wat langer gaat wielrennen. Met een sportdrank kun je die verloren zouten weer aanvullen namelijk. Daarnaast heeft dat zout nog een voordeel: water en koolhydraten worden beter opgenomen. 

9. Koel jezelf onderweg

Krijg je het onderweg heel warm, dan kun je jezelf ook nog koelen met water. Giet wat water over je hoofd of in je nek bijvoorbeeld. Of plens wat water in je gezicht.

Je shirt of petje natmaken helpt ook. De rijwind zorgt er dan voor dat je weer wat afkoelt.

10. Luister naar je lichaam

Tot slot de belangrijkste tip van allemaal als je gaat wielrennen in warm weer. Let op de signalen die je lichaam je geeft als het heet wordt. Plan desnoods een wat minder zware training en kies een wat langzamer tempo. Helpt dat allemaal niet? Wees dan slim en kort je rit in. Je gezondheid is het allerbelangrijkste! 

Foto’s: In de Kopgroep, Pixabay en Unsplash