Mathieu van der Poel koerst al tijden met een polsbandje, maar dit voorjaar viel het witte bandje extra op. Zomaar een leuke accessoire? Zeker niet. En een sporthorloge is het ook al niet…
Wat is het opvallende polsbandje dan wel? Het blijkt een een activity tracker te zijn van het merk Whoop. En net zoals bij andere activity trackers meet de tracker van Whoop voortdurend hoe het met je gaat. Dag en nacht dus in principe, ook wanneer je slaapt.
Van der Poel draagt het polsbandje daarom ook 24 uur per dag. Maar in tegenstelling tot de meeste andere trackers heeft het polsbandje van Whoop geen display.
De data die het bandje verzamelt moet je daarom aflezen in een app. Tijdens de race is dat geen probleem voor Van der Poel, want alle belangrijke data die hij dan nodig heeft, leest hij op zijn fietscomputer.
Belangrijke inzichten
De aandachtsgebieden waar Whoop zich op richt zijn fysieke inspanningen, herstel en slaap. En het polsbandje checkt om die reden wel honderd keer per seconde hoe het gaat met de gebruiker.
Sensoren registreren op die momenten heel veel processen in het lichaam, zoals de rusthartslag, de hartslagvariabiliteit, de ademhalingsfrequentie, de hoeveelheid zuurstof in je bloedbaan, en de huidtemperatuur.
Het bandje weet daardoor feilloos hoe het met je gaat. Zo weet je dankzij het polsbandje bijvoorbeeld precies wanneer je weer herstelt bent. Maar bijvoorbeeld ook wanneer het een goed moment is om je trainingen te intensiveren.
Daarnaast kan het bandje zelfs belangrijke inzichten geven over hoe je reageert op bepaald voedsel. Zo leerde Van der Poel volgens het Belgische HLN dat hij voor een race beter geen rood vlees eet, omdat zijn maag dat moeilijker verteert. Doet hij dat wel, dan is zijn slaap minder, en dus ook zijn herstel.
Van der Poel gebruikt het polsbandje inmiddels al enkele jaren. Geen toeval, want Whoop is ook de officiële partner van Alpecin Deceuninck. Eerder droeg Van der Poel vaak een zwart polsbandje, maar het witte bandje valt natuurlijk extra op, samen met zijn witte kampioenstrui.
Sporters kunnen niet meer zonder
Zo’n geavanceerd stukje techniek is uiteraard niet heel goedkoop. Al valt de prijs voor een tracker van Whoop nog mee: die begint al bij zo’n 50 euro. Maar daarnaast heb je bij Whoop ook een abonnement nodig. Dat kost 264 euro per jaar of 444 euro voor twee jaar.
Van der Poel is uiteraard niet de enige die veel waarde hecht aan deze info. Activity trackers zoals de Whoop zie je daarom steeds vaker standaard om de pols van (top)sporters, en eigenlijk bij iedereen die geïnteresseerd is in zijn gezondheid.
Leuke statistieken
Natuurlijk deelt Whoop jouw persoonlijke gegevens niet met anderen als je een tracker draagt. Maar leuke statistieken van sporters deelt het Amerikaanse bedrijf soms wel. Daardoor weten we nu ook dat de gemiddelde rusthartslag van renners in de Tour de France 42 slagen per minuut is. Daar waar 60 tot 100 slagen doorgaans normaal is.
Eind vorig jaar deelde Van der Poel zelf ook enkele statistieken. En de leukste daarvan ging over zijn slaap. Volgens zijn Whoop had hij zijn langste nachtrust in 2023 na het rijden van Parijs-Roubaix. Hij sliep die nacht maar liefst 9 uur en 35 minuten. Heel logisch natuurlijk, en geef hem eens ongelijk na zo’n dag in de hel…
Foto’s: Whoop