17 redenen waarom jij als wielrenner heel goed bezig bent

17 redenen waarom jij als wielrenner heel goed bezig bent

Dat je goed bezig bent als je regelmatig fietst, had je vast al begrepen. Maar ken jij deze 17 voordelen al?

Hier zijn 17 redenen waarom jij als fietser heel goed bezig bent!

Minder kans op gezondheidsproblemen

Dat fietsen goed is voor je conditie, had je vast al gemerkt. Maar daar houdt het zeker niet bij op! Ook het risico op het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes neemt af, als je regelmatig de fiets pakt.

Een hogere levensverwachting

Fietsen is dus goed voor je gezondheid. Maar niet alleen dat, het verlengt de levensverwachting ook aanzienlijk. Verschillende onderzoeken hebben dat aangetoond. En dan gaat het over meerdere jaren, in het meest gunstige geval. 

Hoe harder je trapt bovendien, hoe groter het effect is. Dat is de conclusie van een Deens onderzoek tenminste. Regelmatig stevig doorfietsen heeft dus nog een voordeel, behalve dat je er sterker van wordt.

Fietsen maakt je mentaal sterker

Fietsen maakt je lichamelijk sterker, maar ook mentaal! Zo groeit je zelfvertrouwen waneer je regelmatig uitdagingen aangaat, en wanneer je voelt dat je sterker wordt. 

En wat dacht je van al die momenten dat je de kou, de regen en de wind trotseert, of weer een pechgeval oplost. Ook dat geeft je zelfvertrouwen een boost.

Fietsen is goed voor je humeur

Lachende wielrenner

Nog een voordeel waar je vrolijk van wordt: fietsen is goed voor je humeur! En een aantal ‘gelukshormonen’ die je lichaam aanmaakt tijdens het bewegen zijn daar verantwoordelijk voor. Namelijk dopamine, serotonine en endorfine. Die geven je een beter humeur, een tevreden gevoel, en meer rust.

Fietsen helpt tegen stress

Heb je regelmatig last van stress, dan kan fietsen heel goed helpen om te ontspannen. Endorfine doet dat onder meer, maar ook een stofje dat we BDNF noemen. Dat staat voor Brain Derived Neurotrophic Factor. 

BDNF ondersteunt de hippocampus. Dat deel van je hersenen dat informatie verwerkt en belangrijk is voor het omgaan met angst en stress. Een belangrijk stofje dus, dat niet voor niks ook wel eens ‘Pokon voor je hersenen’ wordt genoemd. 

Daarnaast heeft ook de buitenlucht en de natuur een kalmerend effect, waardoor je soms als een herboren mens terugkomt van een rit.

Fietsen is goed voor je hersenen

Over de hersenen gesproken… Een duursport zoals fietsen is ook heel goed voor je geheugen en je denkvaardigheid. Verschillende studies tonen dat aan. Maar je verkleint volgens wetenschappers ook het risico op neuro-degeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer.

Ruimte voor nieuwe gedachten

Krijg jij vaak de beste ideeën als je op de fiets zit? Dan is dat geen toeval. Vaak zit ons hoofd overdag helemaal vol door de constante stroom aan informatie en prikkels. Weg van beeldschermen en werk ontstaat er weer ruimte in je hoofd. Gedachten komen en gaan dan, en dat leidt vaak weer tot die ene briljante ingeving.

Fietsen helpt je beter slapen

Fiets jij regelmatig, en slaap je doorgaans als een roos? Dan is dat niet zo gek, want regelmatig bewegen kan inderdaad bijdragen aan een betere slaap. Het is zelfs een goede remedie tegen slapeloosheid, volgens deze studie

Hoe groot het effect is, is wel afhankelijk van de mate waarin je sport, en het tijdstip. Een fanatieke training doen vlak voor je gaat slapen is bijvoorbeeld geen aanrader. Plan minstens een uur om tot rust te komen na een training, voor je naar bed gaat.

Fietsers melden zich minder vaak ziek

Een TNO-onderzoek laat zien dat werknemers zich minder vaak ziek melden als ze regelmatig naar het werk fietsen. Daarnaast blijkt ook: hoe vaker de werknemers fietsen en hoe groter de afgelegde afstand, hoe groter het positieve effect.

Fietsen is goed voor je sociale contacten

Op de fiets is het eenvoudig om nieuwe mensen te ontmoeten, en vriendschappen te sluiten. Vooral wanneer je lid wordt van een club, of meedoet aan social rides. Maar ook wanneer je gewoon een eind gaat fietsen dan zul je al snel in contact komen met andere fietsliefhebbers. Vooral wanneer je daar voor openstaat!

Je leert een omgeving heel goed kennen

Er is geen betere manier om een regio te ontdekken, dan op de fiets. Het is eenvoudig om grote afstanden af te leggen, en ondertussen ga je langzaam genoeg om goed om je heen te kijken en te genieten.

Zelfs de regio waar je woont (met al zijn achterafweggetjes) zul je waarschijnlijk nog beter leren kennen als je vaak fietst.

Fietsen helpt om op gewicht te blijven

Wil je wat afvallen, of juist op gewicht blijven, dan is het uiteraard belangrijk om op je voeding te letten. Maar een actieve leefstijl helpt ook enorm, omdat je op die manier wat extra calorieën verbrandt. Een extra voordeeltje dus, als fietsen je favoriete hobby is!

Fietsen is een goedkope manier van transport

Een fiets is meestal niet heel goedkoop in de aanschaf, maar vervolgens is het een voordelige manier om jezelf te verplaatsen. En soms ben je nog sneller ook, wanneer je op die manier de files vermijdt… Dan profiteer je dus dubbel!

Fietsen is goed voor het milieu

Fietsen is niet alleen goed voor jezelf, je spaart ook het milieu als je daardoor vaker de auto laat staan. En kies je voor een tweedehands fiets, dan ben je nóg duurzamer bezig. Je fiets hoeft immers niet meer geproduceerd te worden.

Fietsen laat je genieten van de natuur

Een rondje fietsen is ook ideaal als je wilt genieten van de natuur. En je hoeft er meestal niet ver voor te fietsen, met zoveel mooie natuurgebieden en rustige weggetjes in ons land. Fiets een stad uit en voor je het weet kom je helemaal tot rust in het groen!

Fietsen is voor iedereen en alle niveaus

Fietsen is geschikt voor jong en oud, en het maakt niet uit hoe fit je bent. Je hoeft niet heel lenig te zijn, en het is niet heel belastend voor je lichaam. Super fijn, want daardoor kun je blijven fietsen tot op hoge leeftijd!

Fietsen kan op ieder moment

Fietsen kun je doen wanneer het je uitkomt. In je eentje, of met anderen. En ook nog kort of lang, en rustig of intensief. Je hoeft er zelfs niet voor naar buiten als je geen zin hebt. (Als je over een fietstrainer beschikt.) Zo is er altijd wel een mogelijkheid om op je fiets te stappen.

Je begrijpt het, fietsen is niet alleen heel leuk maar ook ontzettend praktisch en heel gezond voor je. En wat het ook zo fijn maakt: je kunt het doen op jouw manier. Geniet er dus van zoals jij dat wilt, dan blijf je profiteren van al deze voordelen.

Foto’s: Pexels, Unsplash en In de Kopgroep