Zo hou je je sportieve voornemens wél vol

Zo hou je je sportieve voornemens wél vol

Geen zin om je sportieve voornemens in januari al te zien stranden? Hoeft ook niet, als je het aanpakt op een slimme manier.

Goede voornemens zijn mooi, maar meestal ook heel lastig vol te houden. Heb je daar ervaring mee, dan hoor je bij de overgrote meerderheid. Maar liefst in 92 procent van de gevallen mislukken voornemens al binnen een maand, volgens een onderzoek van Stanford-psycholoog Kelly McGonigal.

Hoopgevend klinkt dat niet als je dit jaar sportieve voornemens hebt gemaakt. Maar toch is het mogelijk om je sportieve doelen te laten slagen. 

Wat daarbij helpt is een beetje discipline uiteraard, maar vooral ook een slimme aanpak. Ga voor haalbare doelen dit jaar, wees zo concreet mogelijk en onthou waarvoor je het doet.  

Ga voor haalbare doelen

Goede voornemens mislukken vaak omdat ze veel te ambitieus en te extreem zijn. Wees daarom realistisch en ga voor kleine, haalbare doelen in plaats van de grote veranderingen die je nu misschien wel voor je ziet. 

Wil je vaker sporten? Bedenk dan een schema dat je te allen tijde vol kunt houden, ook als de motivatie een keer wat minder is. Want die periode heeft iedereen wel eens. 

Het resultaat: minder frustraties en meer voldoening. Nog steeds enthousiast na een maand? Dan kun je het aantal keren dat je sport per week altijd nog uitbreiden.

Wees concreet

Maak je voornemens zo concreet mogelijk. Hoe vager je plannen zijn namelijk, hoe eerder ze verwateren. Zeg dus niet alleen tegen jezelf dat je vaker gaat sporten (als dat je voornemen is), maar plan vaste trainingsdagen. Wil je meer gaan bewegen? Koppel er dan concrete acties aan. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om op maandag en vrijdag naar je werk te fietsen, of iedere avond een half uurtje te gaan wandelen na het eten.

Fietsforens

Onthou waarvoor je het doet

Heb je soms het gevoel dat je inspanningen nauwelijks een verschil te maken? Probeer dan te focussen op de langere termijn. 

Na twee weken zul je waarschijnlijk weinig merken van al je extra inspanningen. Maar na een half jaar waarschijnlijk wel, en die impact neemt daarna alleen maar verder toe. Blijf focussen op de uitkomst die je wenst, en onthou dat je iedere dag een stapje dichter bij dat doel komt als je niet opgeeft.

Doe het op jouw manier

Nog een laatste tip tenslotte: doe iets wat niet alleen energie kost, maar waar je ook energie van krijgt.

Kopieer daarom niet de gewoonten van een ander, maar doe wat je zelf leuk vindt, op een manier die bij je past. Ga bijvoorbeeld sporten in teamverband als je dat gezelliger vindt, schrijf je in voor meer wedstrijden als dat een stimulans is, of zoek een coach als je graag heel gericht aan de slag gaat. 

En last but not least: beloon jezelf af en toe, voor al je goede werk. Dat heb je verdiend namelijk!

Foto’s: Unsplash en Pexels