Drink jij voldoende als je gaat fietsen op warme dagen?

Drink jij voldoende als je gaat fietsen op warme dagen?

Op mooie zomerse dagen zit je natuurlijk het liefste op je fiets. Maar ondanks dat je daarvan geniet, is er ook een risico dat je sneller uitdroogt. Het motto is dus: goed blijven drinken onderweg. Maar hoeveel is voldoende? 

Dat je goed moet blijven drinken op warme dagen, zal geen nieuws voor je zijn. Uitdroging ligt namelijk op de loer als het warm is, net als de kans op oververhitting.

De vraag is alleen hoeveel je dan moet drinken. Een lastige vraag, want ieder mens is anders, en de omstandigheden zijn ook telkens weer anders. Eén ding is echter zeker: hoe meer je zweet, hoe meer je moet drinken om dat vochtverlies te compenseren. 

Heb je dorst onderweg, dan is dat een teken aan de wand natuurlijk dat je meer moet drinken. Maar zelfs als je geen dorst ervaart dan kan het zijn dat je meer vocht verliest dan dat je weer aanvult.

Uitdroging begint vaak zonder dat je het doorhebt. Wacht dus niet tot je dorst krijgt, maar begin direct aan het begin van je rit goed met drinken. 

De truc is daarnaast om goed gehydrateerd te beginnen aan je fietstocht. Je doet er dus goed aan om ook in de uren voor je vertrekt voldoende te drinken. Sowieso is dat een hele gezonde gewoonte, of je nu gaat fietsen of niet. 

Zo check je hoeveel vocht je verloren bent

Wil je weten hoeveel vocht je tijdens een training of fietstocht verloren bent, dan is daar een simpele methode voor. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is jezelf wegen, voorafgaand en direct na het fietsen. Het verschil in gewicht is in zijn geheel de hoeveelheid vocht die je bent kwijtgeraakt.

Dat je vocht bent verloren is op hele warme dagen haast onvermijdelijk. Je zou in extreme situaties liters per uur moeten drinken ter compensatie, en daar ben je uiteraard niet toe in staat. Bovendien is dat ook nog eens heel erg ongezond.

Om die reden wordt een verlies van zo’n twee tot vier procent van je gewicht door veel deskundigen nog als acceptabel gezien. Wel geldt hoe minder hoe beter natuurlijk. 

In de praktijk kun je uiteraard nog veel meer vocht verliezen. Hoe schadelijk dat exact is, is helaas moeilijk meetbaar. Wel is van sommige professionele marathonlopers bekend dat ze tot wel tien procent van hun lichaamsgewicht verloren, terwijl ze een uitstekende tijd liepen. Maar of dat ook erg gezond is? Dat is uiteraard een ander verhaal.

Overdrijf het niet

Om vochtverlies te voorkomen moet je dus goed blijven drinken. Maar dat heeft zeker ook z’n grenzen. Drink je teveel namelijk in korte tijd, dan heb je kans op hyponatriëmie: een tekort aan natrium in je bloed. Wat uiteraard je prestatie ook niet ten goede komt, en bovendien heel gevaarlijk is voor je gezondheid.

Meer tips

Goed gehydrateerd beginnen aan je fietstocht is dus heel belangrijk, helemaal op hete dagen. Je doet er dus goed aan om extra grote bidons van 750 milliliter mee te nemen. En vul deze zo vaak als je kan. Bijvoorbeeld wanneer je even een koffiestop maakt. 

Gelukkig komen er ook steeds meer watertappunten in Nederland. Daarvan zijn er nu al meer dan 1800, en op deze kaart zie je precies op welke plekken je terecht kunt.

Heb je een stevige training gepland? Dan is het slim om niet alleen maar water te drinken, maar ook voor een isotone sportdrank te kiezen waar wat zout in zit. Vooral wanneer je flink wat uren op de fiets zit. Je verliest namelijk heel veel zouten als je zweet, en die zouten heb je juist nodig om vocht beter vast te houden. 

Wist je trouwens dat je prima zelf je sportdrank kunt maken? Hier lees je exact hoe je dat op eenvoudige wijze doet.

En check vooral ook dit artikel voor veel meer tips als je gaat wielrennen als het warm is.