Zelf je sportdrank maken: eenvoudiger dan je denkt

Zelf je sportdrank maken: eenvoudiger dan je denkt

Wist jij dat een zelfgemaakte sportdrank net zo goed werkt als een kant-en-klare sportdrank? Niet alleen is dat stukken goedkoper, het is ook nog eens erg simpel om te maken. 

Wanneer je een stevige training hebt gepland, dan ga je waarschijnlijk niet het huis uit zonder een goede dorstlesser. Natuurlijk kun je dan vertrouwen op één van de bekende sportdranken, al dan niet  in poedervorm en aangelengd met water. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig je eigen sportdrank kunt maken?

De enige ingrediënten die je namelijk nodig hebt voor een sportdrank zijn koolhydraten, water en wat zout. En daar kun je natuurlijk ook prima zelf aan komen. De kunst is alleen om deze bestanddelen te mixen in de juiste verhouding, zodat je lichaam de sportdrank gemakkelijk kan opnemen. 

Een sportdrank voor onderweg bevat het liefst zo’n 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter, en we noemen dat een isotone sportdrank.

Maar bevat een sportdrank uit de winkel niet veel meer ingrediënten? Dat klopt, maar vaak zijn dat toevoegingen die niet strikt noodzakelijk zijn tijdens je inspanning, maar die wel lekker erg goed klinken. Vooral wanneer je ze op de verpakking zet.

Naast koolhydraten heb je ook nog een klein beetje zout nodig in je sportdrank. Dit zout zorgt ervoor dat je de sportdrank beter kunt opnemen.

Zo maak je een isotone sportdrank

Voor een bidon met een inhoud van een halve liter gebruik je bijvoorbeeld:

  • 50 milliliter limonadesiroop
  • een halve theelepel keukenzout
  • 450 milliliter water

Aangezien de exacte hoeveelheid koolhydraten per limonadesiroop behoorlijk kan verschillen doe je er goed aan om het rekensommetje zelf nog even te maken. En uiteraard moet je er voor oppassen dat je geen light-versie koopt van de limonade, want daar zitten nauwelijks koolhydraten in.

Voor een isotone sportdrank heb je zoals gezegd 6 tot 8 gram koolhydraten nodig per 100 milliliter. Dat is 30 tot 40 gram koolhydraten per bidon van een halve liter. 

Bestaat jouw limonadesiroop uit 60 gram koolhydraten per 100 milliliter, dan heb je dus minstens 50 milliliter limonadesiroop nodig, om een halve liter sportdrank te maken.

Gelukkig hoef je dit rekensommetje maar één keer te maken, als je altijd hetzelfde merk limonadesiroop koopt. Vervolgens maak je je sportdrank in een handomdraai.

Foto: Pexels