Styrkeprøven is de ultieme fietsuitdaging in Noorwegen

Styrkeprøven is de ultieme fietsuitdaging in Noorwegen

Iedere midzomerdag staat hij op de kalender: de Styrkeprøven in Noorwegen. Eén van ’s werelds oudste en langste cyclo’s. Binnen 24 uur rij je van Trondheim naar Oslo met prachtige uitzichten over fjorden en bergtoppen. Een rit van maar liefst 543 kilometer. Begint het al te kriebelen?

Deze fameuze lange afstands-wedstrijd en toertocht bestaat al sinds 1967 en jaarlijks rijden zo’n 1500 mensen de volledige afstand. ‘Den Store Styrkeprøven’ – zoals de tocht voluit heet – betekent ‘de grote krachtproef’. En dat is het zeker. Niet alleen door zijn afstand, maar ook vanwege de meer dan 3500 hoogtemeters die de deelnemers moeten trotseren.

Een spectaculair landschap vormt het decor van de Styrkeprøven.
Een spectaculair landschap vormt het decor van de Styrkeprøven.

Midzomerdag

De cyclo vind niet voor niks plaats op de langste dag van het jaar. Op deze midzomerdag is het namelijk maar twee uurtjes donker, wat natuurlijk erg goed van pas komt. Uiteraard speelt het weer een bepalende rol tijdens de tocht. Een noordenwind geeft je de hele rit een setje in de rug, maar zorgt voor een koelere temperatuur.

‘The Great Trial of Strength’ bestaat al ruim vijftig jaar en mag zich met recht een klassieker noemen onder de cyclo’s. Inmiddels hebben zo’n 111.000 mensen de tocht sinds 1967 afgelegd.

De route

De start vindt plaats in het centrum van Trondheim, de op twee na grootste stad van Noorwegen. De Styrkeprøven volgt grotendeels de provinciale weg E6, en voert over de Dovrefjell. Het bergplateau, dat tegenwoordig grotendeels een nationaal park is, is het leefgebied van muskusossen en rendieren. Als het ‘dak van Noorwegen’ gepasseerd is, zit het klimwerk er nog niet op. Geen enkele meter is eigenlijk vlak te noemen in het grillige maar prachtige Noorse landschap.

Trondheim is startplaats van de Styrkeprøven.
Trondheim is startplaats van de Styrkeprøven.
De Styrkeprøven leeft bij de Noorse bevolking.

Na zo’n 350 kilometer gaat de route van de E6 over op kleinere wegen, door dorpjes waar de mensen jaarlijks uitlopen om alle deelnemers aan te moedigen. Aan de zware beproeving komt een einde wanneer Oslo eindelijk opdoemt aan de horizon.

Wat is een cyclo?

Een cyclo – ook wel cyclosportieve of gran fondo genoemd – is officieel geen wedstrijd, maar bevat bepaalde wedstrijdelementen. Doel van een cyclo is om deze in een zo kort mogelijke tijd af te leggen. De meeste cyclosportieven kunnen rekenen op een massale belangstelling, van toerfietsers, amateurwielrenners tot aan ex-profs. Bekende cyclo’s zijn La Marmotte, en de Maratona dles Dolomites.

Organisatie

Onderweg zijn er negen verzorgingsposten om even op adem te komen. Ook is er op deze posten technische ondersteuning mogelijk. De organisatie rijdt rond met 16 auto’s voor wie onderweg assistentie nodig heeft.

Tijdens de Styrkeprøven starten deelnemers in groepen, verdeeld op basis van een van te voren ingeschatte gemiddelde snelheid. Het is van belang om zo lang mogelijk in een groep te rijden, want in je eentje rijden maakt de tocht twee keer zo zwaar.

Genieten en afzien tegelijk in de Styrkeprøven.
Genieten en afzien tegelijk. In welke verhouding hangt af van je conditie en de omstandigheden.

53e editie

Van 21 tot en met 23 juni 2019 vindt de 53e editie plaats van de Styrkeprøven. Opgeven is nog mogelijk. Is 543 kilometer je wat te gek? Dan biedt de organisatie vijf alternatieve afstanden, van 63 tot 279 kilometer. Meer weten over dit cyclo-event? Bezoek dan de officiële website.

Ben je van plan om voor het eerst een cyclo te gaan rijden? Lees dan ook deze tips voor het rijden van een geslaagde monstertocht.

Foto’s: Styrkeprøven, Pexels