Van Friesland tot Zeeland: alle rondjes langs de provinciegrens

Van Friesland tot Zeeland: alle rondjes langs de provinciegrens

Zin in een fietstocht rond een van onze provincies? Dan kun je zelf een route bouwen natuurlijk, maar in veel gevallen hebben anderen het werk al voor je gedaan. Welke routes je kunt fietsen, zie je in dit overzicht.

Van Friesland tot aan Zeeland, bijna iedere provincie heeft tegenwoordig zijn eigen rondje langs de grens. Of zeg maar gerust ronde. Want een fietstocht over de provinciegrens is bepaald geen flauwe tocht.

Onderlinge verschillen zijn er wel natuurlijk. Zo is een rondje Flevoland (240 km) heel wat korter dan het uitgebreide rondje Overijssel (523 km).

Welke route je ook gaat fietsen, zeker is het dat je iedere provincie van heel wat mooie kanten gaat zien. Stel je dus maar in op een of meerdere dagen genieten!

Alle routes in dit overzicht zijn geschikt voor de racefiets.

Rondje Friesland 

350 km

Deze route is al opgedeeld in zes trajecten. Het rondje Friesland kenmerkt zich door rust en ruimte, en fraaie vergezichten. Je fietst over dijken, door polders, langs fraaie dorpen en uiteraard ook een flink stuk langs de Waddenzee.

Rondje Groningen

342 km

Ook dit rondje Groningen is opgedeeld in zes trajecten van ongeveer 60 kilometer. De fietsers die het rondje al reden waren verrast over de afwisseling. ‘Een prachtige mix van weidse landschappen, mooie dorpjes, langgerekte wegen, kronkelige fietspaadjes, natuur, geschiedenis en industrie.’

Rondje Flevoland

240 km

Tijdens dit rondje Flevoland volg je de grenzen van de Flevopolder (140 km) en de Noordoostpolder (100 km). Hoogteverschillen zijn er vrijwel niet, op de Ketelbrug na. Maar wat extra wind daarentegen maakt het wellicht toch een pittige tocht. 

Batavia

Rondje Drenthe

300 km

Dit rondje Drenthe is een populaire route, afgaand op de enthousiaste reacties. En de afstand is met 300 kilometer ook nog te overzien. Ook deze route bestaat weer uit verschillende etappes.

Rondje Overijssel

365 km

Dit rondje Overijssel neemt je mee naar de mooiste plekjes van Overijssel, als we de beschrijving mogen geloven. Oud-profwielrenner Rob Harmeling heeft de route uitgestippeld, en uiteraard ook zelf gereden.

523 km

Wie niet vies is van flink wat kilometers, kan ook nog kiezen voor deze route van 523 kilometer. Ook een ideaal rondje voor als je een lang weekend of weekje fietsen in gedachten hebt. 

Rondje Gelderland

353 km

Wie graag over de grenzen van Gelderland fietst, zal zelf een route moeten bouwen. Maar dit rondje van de VVV is een mooi alternatief als je daar geen zin in hebt. En ook op deze manier zie je heel wat uithoeken van de provincie. 

Rondje Utrecht

300 km

Dit rondje Utrecht is opgedeeld in zes trajecten van ongeveer 50 kilometer. Een rondje over dijken, langs plassen en rivieren, en door dorpjes, polders en bossen. Een aanrader volgens de vele fietsers die je voorgingen.

Rondje Noord-Holland

273 km

In Noord-Holland is er nog geen officieel rondje langs de provinciegrens dat je kunt volgen. Op het platform RouteYou is echter wel dit rondje te vinden dat aardig in de buurt komt. Of het wat is? Geen idee, reacties zijn er helaas nog niet. In ieder geval hoef je de oversteek naar Texel bij dit rondje niet te maken.

Rondje Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland is er nog geen officieel rondje dat je kunt volgen. Maar mocht je zelf aan de slag gaan met een route, dan kun je hier wellicht inspiratie opdoen. Het is een verslag van Tom en Sem die een rondje Zuid-Holland deden van 440 kilometer. 

Rondje Zeeland

325 km

Dit rondje over de grens van Zeeland is een rondje door polders, over dijken en langs water uiteraard. Maar ook langs boulevards, stranden en terrasjes. Aan afwisseling geen gebrek blijkbaar, afgaande op de reacties. 

Rondje Brabant

413 km

Henk Winkelman deelde deze route van een rondje Brabant op RouteYou. Helaas zijn er nog geen fietsers die een reactie hebben achtergelaten. Of dit rondje leuk is? Jij kan erachter komen als je het probeert…

Rondje Limburg

Misschien komt het omdat je zo geweldig mooi dwars door Limburg kunt fietsen. Maar een officiële route over de grenzen van Limburg is er blijkbaar nog niet. Mocht dat in de toekomst veranderen, dan lees je dat uiteraard hier.

Doorkruis jij liever álle twaalf provincies, tijdens een fietsvakantie of in één dag? Kan ook natuurlijk. Hoe ver dat is en hoe je dan zou kunnen fietsen lees je hier.

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep