Heb jij binnenkort je eerste monstertocht gepland? Een gedegen voorbereiding is dan het halve werk. Maar wat is je strijdplan op dag zelf, als alle training is gedaan?
Of je nu de Friese Elfstedentocht gaat rijden, een rondje IJsselmeer, of misschien wel de Drenthe500, een strategisch plan maakt op zo’n dag het absolute verschil. Met de volgende tips ben jij klaar voor de uitdaging!
Hou rekening met weersveranderingen
Zon, of juist regen of kou: de omstandigheden van die dag zullen bepalend zijn. Tegen kou kun je je goed beschermen, maar regen en wind zullen zorgen dat je energietank sneller leeg raakt.
Wees daarom op verschillende weertypen voorbereid qua kleding, zeker in de koudere maanden. Het mag logisch klinken, maar ben je enigszins flexibel, kies dan een gunstige dag uit. Hou ook rekening met de windrichting van die dag, als je nog invloed kunt uitoefenen op de route.
Blijf eten
Blijven eten. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je zult niet de eerste zijn die zich laat verrassen door de hongerklop. Je lichaam kan maximaal zo’n 90 gram koolhydraten opnemen per uur.
Je kunt kiezen voor sportrepen en gelletjes, maar broodjes, bananen, koek of mueslirepen doen het ook prima. Gebruik het liefst de voeding die je lichaam gewend is, om plotselinge maag- en darmklachten te voorkomen.
Drink veel
Denk eraan dat je bij warm weer veel meer drinkt dan op koudere dagen. Kies voor grote bidons en vul ze waar je de kans ziet. Bij koud weer denk je misschien juist te weinig aan drinken, of staat die koude drank je tegen. Je kunt in die gevallen de bidons vullen met warm water. Er bestaan trouwens ook thermo-bidons. Daarin blijft je water heel lang op temperatuur.
Rij in een groep of met iemand anders
Het is zowel een fysiek als mentaal voordeel om in een groep te rijden. Mits je niet over je limiet hoeft te gaan, bespaar je veel energie door in iemands wiel te rijden. Dat kan zo maar de helft of meer schelen, bleek vorig jaar weer eens uit een wetenschappelijke studie.
Ook op het mentale vlak zijn er de voordelen. Je focust minder op de kilometers, het is gezelliger en je maten kunnen je mentaal oppeppen op de moeilijke momenten.
Luister naar je lichaam en kies een goed tempo
Zorg dat je niet in een te hard tempo vertrekt door je enthousiasme. Want dat betaal je in de uren die volgen terug.
Zorg dat je nog goed een gesprek kan voeren en trek niet telkens een sprint na iedere bocht. Voel je al snel verzuring? Dan ga je te hard. Moe word je tijdens zo’n lange tocht zeker, maar bij het juiste tempo kun je dat gevoel lang uitstellen.
Verdeel de tocht in stukken en pauzeer
Plan van te voren hoeveel rustpauzes je gaat nemen, en op welke plekken je daarvoor een goede gelegenheid hebt. Deze tussenstations maken je tocht meer behapbaar en verleggen je focus. Op die plekken kun je bovendien even opladen.
Focus niet op het eindresultaat, geniet van het moment
We geven het toe. Blijven genieten is lastig naarmate je langer onderweg bent en wanneer de vermoeidheid er echt inhakt. Maar hou in je achterhoofd wat voor bijzondere prestatie je aan het neerzetten bent. Besef ook dat het geen wedstrijd is.
Zo’n extreme sportieve uitdaging is een mentaal spel. Eentje waar je achteraf met trots op terug kijkt, als je hem hebt volbracht!
Foto: Coen van den Broek / Unsplash