Vier de langste dag: deze speciale tochten kun je fietsen

Vier de langste dag: deze speciale tochten kun je fietsen

De langste dag van het jaar komt er weer aan en dat vier je natuurlijk op de fiets! 

Het vieren van midzomer is in sommige landen een grote traditie. In Zweden, Finland en Estland bijvoorbeeld. Daar is de zomerzonnewende zelfs het grootste feest van het jaar, vergelijkbaar met kerst!

In veel omringende landen zoals Nederland, leeft die traditie veel minder. Maar ook in ons land krijgt dit bijzondere moment steeds meer aandacht. Niet zo gek, want de kortste dag vieren we eigenlijk ook al, in de vorm van kerst.

Traditiegetrouw vieren veel mensen midzomer met vreugdevuren, een drankje en een dansje om de meiboom. Prachtig natuurlijk, maar als wielrenner zit jij veel liever op de fiets waarschijnlijk!

Mocht dat zo zijn, dan heb je flink wat uren om bij daglicht een mooie tocht te maken. Het is meer dan 16 uur licht namelijk! En vroege vogels kunnen al om 5.12 uur ’s ochtends starten, want dan komt de zon op.

Natuurlijk kun je op 20 juni of het weekend daarna zelf een lekker rondje gaan fietsen. Maar als je flink wat kilometers wilt maken én wat speciaals zoekt, dan zijn hier nog 4 tips:

Climate Classic

Vrijdag 21 juni 2024

Tijdens deze uitdaging fiets je langs een denkbeeldige kustlijn die er hopelijk nooit komt. De Climate Classic vraagt daarmee aandacht voor de klimaatverandering. Doe je mee, dan word je niet alleen uitgedaagd op de fiets, maar ook om geld in te zamelen voor de bescherming van watergebieden in Nederland.

De langste afstand is maar liefst 375 km lang, waarbij je fietst van Breda naar Groningen. Meer informatie vind je hier.

PNS & Maats Midsummer Challenge

Vrijdag 21 juni 2024

Maats Cycling Culture organiseert ook dit jaar weer een midsummer challenge, in samenwerking met kledingmerk Pas Normal Studios. Vanuit Amsterdam, Utrecht en Zwolle kun je meedoen aan een fietstocht van 225 kilometer. Vanuit iedere startplaats wordt dezelfde route gereden, en zo rij je in alle gevallen langs alle winkels van Maats. Meer informatie vind je hier.

Naast dit event is er ook een Strava challenge van Pas Normal Studios. Ga je deze uitdaging aan, dan is het de bedoeling dat je minstens 200 kilometer fietst in één rit. Meedoen kan van 21 tot 30 juni. Meer informatie over deze challenge vind je hier

The Longest Day

Zaterdag 22 juni 2024

Deelnemers aan The Longest Day hebben de keuze om te gaan racen, gravelen of mountainbiken. En in alle gevallen gaat de opbrengst naar een heel goed doel: het Duchenne Parent Project. 

De start is in Biezenmortel (vlakbij Tilburg) en van daaruit ontdek je de prachtige Brabantse natuur. Starten kan al vanaf vijf uur ’s ochtends. Hier lees je meer over de diverse routes en hoe je deelneemt.

Rondje Utrecht

Zaterdag 22 juni 2024

Fietscafé De Proloog in Amerongen organiseert dit jaar weer een challenge waarbij je langs de grens van de provincie Utrecht fietst. Een monstertocht van zo’n 300 kilometer. Je begint de dag met een gezamenlijk ontbijt in het fietscafé. Halverwege deze tocht is er een rustpunt, en je hebt tot zonsondergang de tijd om deze prachtige tocht te volbrengen. 

Ga je liever wat minder ver, dan is er ook een mooie route van 150 kilometer. Meer details over deze speciale uitdaging vind je hier.

Foto: Nikita Kachanovsky (Unsplash)