Met de fiets op de ferry naar Noorwegen: ervaring en tips

Met de fiets op de ferry naar Noorwegen: ervaring en tips

Afgelopen zomer nam ik de ferry van Eemshaven naar Kristiansand, voor een fietsvakantie in Noorwegen. Mijn fiets ging uiteraard mee op de veerboot. Hoe de reis beviel en waar je op moet letten als je zelf een fiets meeneemt, lees je in dit artikel.

Update: deze ferrytocht is helaas komen te vervallen, door een faillissement van de rederij.

De voordelen

Neem je de ferry naar Noorwegen, dan ben je er niet in een paar uurtjes natuurlijk. Maar de reis heeft ook een aantal voordelen, ten opzichte van een auto- of een vliegreis. 

Ten eerste kom je echt tot rust op een boot. Zo ervoer ik het tenminste. En je zou zelfs kunnen zeggen dat de vakantie meteen begint, want er zijn veel voorzieningen zoals op een cruiseschip.

Bovendien heb je niet de stress van een fiets die je uit elkaar moet halen en verpakken, terwijl ze je fiets daarna nog in en uit een vliegtuig laden.

Daar staat wel een reis tegenover van zo’n achttien uur. Maar aangezien je ook ’s nachts vaart, lijkt dat gelukkig wat korter. 

De ferry in Eemshaven.

De ferry

De ferry tussen Eemshaven en Kristiansand is sinds vorig jaar in de vaart. Volgens de Holland Norway Lines was 2022 meteen ook een heel succesvol jaar, want meer mensen dan verwacht maakten de oversteek. 

Maak je gebruik van deze veerdienst, dan vaar je op de MS Romantika. Dat is een al wat oudere ferry, uit 2002. Dat merk je misschien wat aan het interieur, maar verder is alles netjes.

Het boeken

Een hut voor twee personen.

Hou er bij het boeken rekening mee dat je eerst alleen de prijs ziet van de overtocht. Pas nadat je ook een (verplichte) hut hebt geselecteerd (en eventuele maaltijdopties), dan zie je de totaalprijs. 

Als soloreiziger had ik heen een hut voor twee personen, en terug een hut voor vier personen. Voor de terugreis was dat nog de enige optie namelijk. Klinkt heftig als je alleen reist, maar eigenlijk zijn de kamers allemaal even groot, alleen heb je soms meer bedden die je kunt uitklappen.

De incheck

Natuurlijk kun je fietsend naar de Eemshaven komen, maar zelf nam ik de trein zodat ik nog even de benen kon sparen voor het echte werk in Noorwegen. Inchecken was vervolgens een peuleschil. In een vertrekhal wacht je na het inchecken tot je de ferry op mag.

In Kristiansand (op de weg terug) werkte dat trouwens net even anders. Daar moet je als fietser buiten wachten, op een parkeerplaats. Iets minder relaxed, vooral wanneer het slecht weer is.

Het parkeren van je fiets

Eenmaal aan boord is er midden op het parkeerdek een speciale ruimte voor fietsen. Heel veel fietsers waren er niet toen ik in september de ferry nam, dus had ik alle ruimte. 

De ruimte voor fietsen bevindt zich in het midden van het parkeerdek.

Ik gebruikte een kabelslot om mijn racefiets vast te zetten, maar daar is niet speciaal rekening mee gehouden. Staat je fiets temidden van andere fietsen, dan kan je hem dus nergens aan vastmaken.

Zowel heen als terug kon ik mijn racefiets tegen een muurtje zetten. Kan dat niet, dan zul je je racefiets tegen een andere fiets moeten zetten. Mocht je fiets wel een standaard hebben, dan heb je dit probleem natuurlijk niet.

Tijdens het boarden heb je trouwens alle tijd om de spullen die je nodig hebt van je fiets te halen. Heb je zijtassen aan je fiets zitten, dan is het officieel de bedoeling dat je die van je fiets afhaalt.

Verblijf aan boord

Het zonnedek is populair bij goed weer.

Aan boord van de MS Romantika hoef je je niet te vervelen. Er zijn onder meer cafés, restaurants en een casino, en bovenop de boot is ook een zonnedek waar je een drankje kunt doen bij goed weer.

De (kleine) supermarkt op de ferry doet erg denken aan een winkel op een vliegveld. Met bijvoorbeeld drank, chocola en typisch Noorse en Nederlandse producten.

Entree van de winkel.

Tijdens de overtocht hoef je ook geen honger te lijden, want er zijn heel wat eetopties. Zo kun je ’s avonds uitgebreid dineren van de kaart, en is er ook een buffet. Zelf at ik lekker simpel een hamburger met friet, in het Fast Lane restaurant.

Het ontbijtbuffet is daarnaast ook een aanrader, en vroege vogels kunnen hier al om 6 uur ’s ochtends terecht. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel. Van broodjes zalm tot aan poffertjes. Een betere start van de dag is er niet. Vooral als je nog een eind moet fietsen.

Relaxed

Op de ferry kom je echt tot rust als je dat wilt.

Dat je op een boot echt tot rust komt, mede omdat je geen kant op kunt, merkte ik zowel heen als terug. Zelden heb ik beter en langer geslapen! Misschien was het ook het deinen van de zee? 

Van te voren was ik licht bevreesd dat ik misschien last zou hebben van auto-alarmen op het dek beneden mij, maar dit viel dus reuze mee.

Heel enerverend was mijn overtocht dus niet, maar daar had ik me ook op ingesteld. Ik kon me lekker opladen voor de fietsvakantie die nog komen ging.

Aankomst

Ben je met de fiets, dan heeft dat als voordeel dat je als één van de eersten de boot ook weer af mag. Tegelijk met de auto’s. Zorg dus dat al je tassen op tijd gepakt zijn. Vooral als je het laatste stukje van de reis de kust van Noorwegen wilt bewonderen. (Een aanrader trouwens.)

Kristiansand

Oude huizen in Posebyen, Kristiansand
Oude wijk van Kristiansand.

De zon scheen uitbundig toen ik aankwam in Kristiansand. Dat doet het altijd goed aan het begin van je vakantie, helemaal als je fietsplannen hebt! De stad zelf die heb je redelijk snel gezien was mijn indruk, al kun je er wel goed eten en drinken. 

Conclusie

Zoals je waarschijnlijk al begreep, beviel de ferry naar Noorwegen mij erg goed. Zelfs met een wat ruige zee op de weg terug. Dat duurde maar een paar uur gelukkig, en de rest van de reis was vooral heel relaxed. 

De ruimte waar je je fiets kan stallen is heel basic. Heb je geen standaard, dan zul je je fiets al snel tegen een andere fiets aan moeten zetten. Niet heel problematisch, maar wel iets wat je met beleid (en overleg) moet doen.

Het personeel op de ferry was verder erg vriendelijk, en het inchecken en boarden ging telkens erg vlot. Het enige minpuntje zoals ik al aangaf is dat je in Noorwegen als fietser buiten moet wachten, voor je aan boord mag.

Benieuwd naar mijn fietsvakantie in Zuid-Noorwegen? In dit artikel lees je daar meer over.

Foto’s: In de Kopgroep