Trip langs de kust: fietsen in Zuid-Noorwegen

Trip langs de kust: fietsen in Zuid-Noorwegen

weg langs een meer in Zuid-Noorwegen

Glooiende wegen, pittoreske kustdorpjes en meren omgeven door bos… Dikwijls is dat het prachtige decor als je een fietsvakantie houdt in het zuiden van Noorwegen. Doe daar nog een zomers zonnetje bij, en het genieten kan echt beginnen!

Waarom het een aanrader is om af te reizen naar het zuiden van Noorwegen? Uiteraard vanwege de prachtige natuur, zoals zojuist beschreven. Daarnaast ervaar je er ook nog eens veel rust en ruimte. Helemaal wanneer je buiten het hoofdseizoen naar Sørlandet (Zuidland op z’n Nederlands) reist.

Dat het hier mooi is bewijzen de Noren ook. Het zuiden van Noorwegen is ook voor de Noren zelf namelijk een populaire vakantiebestemming. 

Langs de kust kom je daarom regelmatig kampeerplaatsen tegen, met vooral veel campers. Gelukkig zijn dat geen massale campings. Wat dat betreft scheelt het dat Noorwegen zo ontzettend groot is, en slechts vijf miljoen inwoners telt. 

De grootste stad van het Zuidland is Kristiansand, een stad met zo’n 86.000 inwoners. Neem je de ferry vanuit Groningen naar Noorwegen, dan is dat ook de plaats waar je als eerste aanmeert. 

Update: deze ferrytocht is helaas komen te vervallen, door een faillissement van de rederij.

Oude huizen in Posebyen, Kristiansand
De wijk Posebyen in Kristiansand is meer dan 300 jaar oud.

De ferry is erg handig als je zelf je fiets meeneemt. Maar je kunt natuurlijk ook je fiets op de auto meenemen, en reizen via Denemarken. Of vliegen op Kristiansand.

Ben je een echte kilometervreter, dan kun je zelfs helemaal naar Noorwegen fietsen. Via (een deel van) de North Sea Cycle Route bijvoorbeeld. 

Langs de kust

Veel fietsers zullen er in Noorwegen voor kiezen om de kust te blijven volgen. Zelf deed ik dat een klein stukje. Drie verschillende plekken koos ik namelijk om te verblijven, dicht bij de kust. Waarbij ik tussentijds zonder fietstassen de regio kon verkennen.

Mijn eerste stop was Homborsund, een dorpje vlakbij Grimstad, zo’n vijftig kilometer ten oosten van Kristiansand. Vervolgens fietste ik nog zo’n dertig kilometer verder naar het oosten, richting de stad Arendal. En als laatste verbleef ik nog drie dagen in de buurt van Kristiansand. 

Arendal, Zuid-Noorwegen
Kuststad Arendal.
Lillesand, Zuid-Noorwegen
De haven van Lillesand is een goede plek om je fietsrit even te onderbreken.

Als je zelf een vakantie plant naar het zuiden van Noorwegen, dan kan ik me voorstellen dat je nog flink wat vragen hebt. Over de wegen, de routes die je kunt fietsen, en het weer bijvoorbeeld. Die vragen zal ik hier zo goed mogelijk beantwoorden.

De wegen

De wegen in dit deel van Noorwegen zijn doorgaans van zeer goede kwaliteit. En het fijne is ook nog eens dat je ze in veel delen met weinig andere weggebruikers hoeft te delen. Vooral als je uit de buurt blijft van de steden. 

rustige weg in Zuid-Noorwegen

Fietspaden

Fietspaden zijn er natuurlijk niet zoals in Nederland, maar ze zijn er wel degelijk. Meer dan ik had verwacht. Al is het op een beperkt aantal wegen. Vaak vind je ze in de buurt van steden, daar waar de wegen wat drukker zijn. 

Vaak vond ik dat een toegevoegde waarde, maar soms waren ze ook een beetje onhandig. Vooral wanneer ze plotseling eindigen, of maar een paar honderd meter lang zijn. Maar misschien zijn wij wel een beetje verwend…

fietspad in Zuid-Noorwegen
Een fietspad in Zuid-Noorwegen.

Mooie routes

Als je fietsend de kustlijn volgt in Noorwegen, dan kun je zoals gezegd de North Sea Cycle Route volgen. Die wordt met bordjes aangegeven. Een paar stukjes van die route reed ik zelf en dat waren telkens erg mooie wegen. 

De North Sea Cycle Route
De route van de North Sea Cycle Route wordt duidelijk aangegeven.

Volg je geen route langs de kust, en zit je langer op één plek, dan is het fijn als je meerdere mooie routes kunt fietsen. 

Het aantal verschillende rondjes wat je kunt fietsen was op de plekken waar ik zat meestal wat beperkt. Zelfs wanneer je langere ritten maakt, van meer dan honderd kilometer. Geen grote ramp natuurlijk tijdens een korte vakantie, maar wel goed om te weten.

Als je vanuit één plek gaat fietsen, dan raad ik het je verder aan om goed de routes te bestuderen. Niet alle wegen zijn even fraai namelijk qua uitzicht en soms heb je te maken met wat drukker verkeer.

Het weer in de zomer

Het zal je niet verrassen dat het in het zuiden van Noorwegen in de zomer gemiddeld wat koeler is dan in Nederland. Maar qua zonuren komt het zuiden van Noorwegen er goed vanaf, in vergelijking met de rest van het land.

Groot meer in Zuid-Noorwegen
Het zuiden van Noorwegen heeft de meeste zonuren van het land.

De beste tijd voor een fietsvakantie in Sørlandet is uiteraard de zomer: in juni, juli en augustus. Gemiddeld is het overdag dan zo’n twintig graden. Verder is het zuiden van Noorwegen niet voor niks zo groen. Er valt aardig wat regen hier. In de zomer is dat net wat meer dan je gewend bent in Nederland. 

Zelf had ik erg veel geluk begin september. In tien dagen regende het slechts enkele malen. En dat duurde hooguit enkele uurtjes, waarna de zon vaak weer begon te schijnen.

Het typische landschap van Zuid-Noorwegen

meertje in Zuid-Noorwegen

Wie aan Noorwegen denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk meteen aan imposante fjorden. Helaas vind je die niet in het zuiden. Met als meevaller dat je ook minder heftig heftig hoeft te klimmen natuurlijk.

Maar plat is het zeker ook niet. Fiets je een rondje van zo’n tachtig kilometer, dan heb je zomaar duizend hoogtemeters te pakken. Het zijn geen lange klimmen, maar constant gaat het op en af.

Elanden en… beren?

Of er ook beren zijn, vroeg een vriend mij onmiddellijk toen ik hem vertelde over mijn vakantieplannen. Tot mijn opluchting was dat niet het geval. Veel beren zijn er sowieso niet meer in Noorwegen. Je vind ze vooral nog langs de Zweedse en Russische grens. En zelfs daar moet je flink je best doen om ze te spotten.

pas op: overstekende elanden
Aan elanden geen gebrek in Zuid-Noorwegen.

Elanden daarentegen zijn er natuurlijk wel in grote aantallen. Bordjes langs de weg waarschuwen je daar regelmatig voor. De beste tijd om elanden te spotten is in de vroege ochtend, of ’s avonds vlak voordat de zon ondergaat. 

Accommodatie

eenvoudig appartement in Zuid-Noorwegen
Eenvoudig maar stijlvol huisje in Zuid-Noorwegen.

Zoals in ieder land zijn je opties om te overnachten haast oneindig. Van luxe in een hotel, tot knus in je eigen tentje. Het mooie van Noorwegen is bovendien dat je overal je tentje mag neerzetten. Zolang het geen privégrond is.

Zelf verbleef ik in een aantal kleine appartementen, die ik vond via Airbnb. En dat beviel erg goed!

Wat ook goed is om te weten 

Wat moet je verder nog weten? Uiteraard dat Noorwegen een van de duurste landen ter wereld is. Pas dus een beetje op als je met een strikt budget reist. 

Verder was het erg handig dat iedereen die ik aansprak – jong en oud – heel goed Engels sprak. Google Translate heb je waarschijnlijk dus niet nodig. 

Overig verkeer 

Wellicht ben je ook nog nieuwsgierig hoe de Noren omgaan met fietsers op de weg. In mijn beleving over het algemeen heel goed. Automobilisten wachten vaak geduldig op een goed moment om je in te halen. En ze passeren je meestal met een grote boog, op de andere weghelft. 

Dat ze zo voorzichtig zijn, komt waarschijnlijk ook omdat er minder fietsers zijn. Andere wielrenners kwam ik slechts af en toe tegen.

Slingerende weg door het bos in Zuid-Noorwegen

Met je fiets in de bus

In Kristiansand ontdekte ik ook nog dat je met je fiets de bus in mag. Mits er ruimte is natuurlijk. Waarschijnlijk is dat niet iets wat je van plan bent om te gaan doen, maar het kan in bijzondere gevallen een uitkomst zijn.   

Verder had ik overdag vaak een achterlicht op mijn fiets, ook als het goed weer was. Just to be sure. Je rijdt hier veel op de weg namelijk, en zo val je nog eerder op. 

Een geslaagde fietsvakantie

Brekkestø in Zuid-Noorwegen

Is een fietsvakantie in in het zuiden van Noorwegen ook wat voor jou? Waarschijnlijk wel, als je niet maalt om wat hoogtemeters en af en toe een regenbuitje. Regelmatig fiets je namelijk over perfecte wegen, terwijl je geniet van prachtige uitzichten. En zelfs in de zomer is het meestal niet te warm om lekker actief te zijn. Klinkt behoorlijk goed toch?

Foto’s: In de Kopgroep