De beste tips voor een geslaagde fietsvakantie

De beste tips voor een geslaagde fietsvakantie

Heb je binnenkort een fietsvakantie gepland? Dan kan een stukje voorbereiding geen kwaad. Materiaal, routes, verzekeringen… Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Heb je aan alles gedacht?

Of je nu een weekend gaat fietsen in Limburg, of een maand lang in Spanje, sommige zaken wil je goed hebben geregeld voor je vertrekt. Dat geeft rust, maar ook meer plezier onderweg. Om je alvast op weg te helpen lees je hieronder een aantal nuttige tips. Ben je een ervaren fietser? Dan is onderstaande lijstje wellicht een handig geheugensteuntje om niks te vergeten.

Maak voldoende uren op de fiets

Is het je idee om flink wat kilometers af te leggen tijdens je trip, zorg dan voor een goede opbouw. Bedenk hoeveel dagen je daadwerkelijk wilt gaan fietsen op vakantie, en hoeveel dagen per week je daarvoor kunt trainen. 

Daarvoor hoef je zeker niet altijd lange afstanden te fietsen. Rij bijvoorbeeld wat langere tochten in het weekend, wanneer je meer tijd hebt, en wissel die af met kortere ritjes doordeweeks. Zo kweek je toch voldoende ‘zitvlees’ en raakt je lichaam gewend aan de regelmatige belasting.

Controleer je fiets

Neem je je eigen racefiets mee op vakantie? Zorg dan dat deze helemaal is nagekeken, eventueel door een fietsenmaker. Heb je onverwachts pech tijdens je vakantie, dan is er natuurlijk ook wel een fietsenmaker ter plaatse te vinden, maar het zou je zomaar een aantal dagen van je reis kunnen kosten.

Ga je een fiets huren? Zoek dan op tijd naar een verhuurbedrijf en laat je een fiets aanmeten in de juiste maat. Meet de zadelhoogte, stuurhoogte en bovenbuislengte van je eigen racefiets en geef deze door als je een reservering maakt.

Heb je een huurfiets, controleer deze dan goed bij ontvangst. Zijn de banden en remblokjes bijvoorbeeld nog in goede staat? Doe een proefrondje voordat je de fiets meeneemt en let ook op eventuele beschadigingen aan de fiets, waarvoor je later aansprakelijk kan worden gesteld.

Neem altijd je eigen reparatiekit mee

Wanneer je je eigen reparatiespullen meeneemt op vakantie, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Doe dit ook als je een fiets huurt. Neem bijvoorbeeld je eigen fietspompje mee. Ook al is de huurfiets prachtig en nieuw, hij kan voorzien zijn van een goedkoop fietspompje die maar half z’n werk doet. Geen pretje wanneer je lek rijdt bovenop een verlaten berg.

Reken op verschillende weersomstandigheden

Zelfs wanneer je in de zomermaanden naar een zonbestemming afreist, is het toch verstandig rekening te houden met koud of nat weer. Fiets je daar bijvoorbeeld op hoogte, dan kan het snel afkoelen. Ook als het weer onderweg ineens omslaat, ben je goed voorbereid.

Zorg in ieder geval voor arm- en beenstukken, een regenjasje en handschoenen. Mocht de temperatuur ter plaatse tegenvallen, dan hoef je die daar niet opnieuw aan te schaffen.

Neem fietslampjes mee

Op vakantie zit je vaak meer uren achtereen op de fiets, en door pech of enthousiasme kan je fietstocht zomaar flink wat langer duren dan gepland. Laat je niet overvallen door de duisternis. Ook in tunnels is het veilig én vaak verplicht om fietslampjes te gebruiken.

Controleer je reisverzekering

Heb je al een reisverzekering? En zijn je activiteiten en materiaal voldoende verzekerd? Soms is een aanvullende verzekering nodig tegen schade of diefstal. Denk daarbij ook aan de medische risico’s.

Neem je eigen sportvoeding en sportdrank mee

Ben je gewend aan bepaalde reepjes, gels of sportdrank, dan is het handig om een voorraadje mee te nemen op reis. Dat scheelt ten eerste gezoek in de plaatselijke supermarkt. Maar ook weet je dan zeker dat je wat lekkers mee hebt en dat je maag niet gaat opspelen van iets nieuws.

Check voor social rides ter plaatse

Heb je geen vastomlijnde plannen en bivakkeer je op één plek? Dan is het wellicht leuk om te zien of er ook social rides zijn in de stad of regio waar jij gaat fietsen. Vaak zijn het fietsenwinkels die zoiets op vaste dagen organiseren. Een leuke manier om de locals te ontmoeten. Even zoeken met Google maakt je snel wijzer. Of mail een lokale fietsenwinkel. Als fietsexperts weten zij ongetwijfeld of er zoiets bestaat in hun regio.

Zoek de mooiste routes en sla ze op

Het uitzoeken van mooie routes in de regio waar je vakantie gaat vieren is eigenlijk een stukje voorpret. Strava is daarvoor erg handig. Daar kun je gpx-bestanden downloaden van routes die iemand anders heeft gereden. 

Het downloaden van gpx-bestanden in Strava is alleen voor premium-gebruikers. Maar installeer je een simpele gratis extensie voor je browser, dan kun je ook als gratis lid iedere route downloaden. Gebruik je bijvoorbeeld Google Chrome? Zoek dan bij Google Extensions naar ‘Strava gpx export’ en je zult meerdere handige extensies vinden.

Zet de gedownloade gpx-bestanden op je fietscomputer en klaar ben je. Ga je naar een regio waar ook veel profs trainen? Zij zijn de experts natuurijk en kunnen je op Strava van gouden routes voorzien.

Doe een test met bepakking

Ga je een trektocht maken met de fiets? Doe dan thuis een test met al je bepakking. Ga een aantal uren fietsen om te ervaren hoe het is en wat eventueel verbetering verdient. Bovendien geldt het motto ‘less is more’. Je zult des te meer genieten wanneer je zo min mogelijk meeneemt. Wat is echt essentieel, en waar kun je zonder?

Uiteraard is deze checklist niet compleet en vraagt iedere vakantie om specifieke aandachtspunten. Maar met een goede voorbereiding en bovenstaande tips kan het eigenlijk niet misgaan. Waar gaat jouw volgende trip naartoe?

Join the discussion